FIFA-president Gianni Infantino har innkalt til et toppmøte i Moskva neste uke, der fotballtopper fra hele verden kan være med på å forandre fotballverden slik vi kjenner den for både klubb- og landslag.

Det skriver danske Tipsbladet på fredag, som hevder å sitte på opplysninger om hvordan den sveits-italienske FIFA-presidenten vil forandre fotballen ytterligere.

For dersom FIFA-presidenten får det som han vil, vil både VM i Qatar om fire år og kvalifiseringen dit forandres drastisk.

Det første punktet på agendaen når Infantino samler sammen de mektigste fotballtoppene i Moskva neste uke, vil ifølge Tipsbladets opplysninger imidlertid dreie seg om klubblag.

Nytt VM for klubblag

FIFA ønsker nemlig å innføre et helt nytt VM for klubblag, med 32 eller 48 lag. Turneringen vil eies av FIFA, samt en rekke inntil videre hemmelige investorer fra Saudi-Arabia, Japan og muligens også Nord-Amerika.

De største toppklubbene i Europa krever også å få sin andel av eierskapet til turneringen, som vil være med på å generere store inntekter for de europeiske klubbene med svære fanbaser i andre kontinenter.

Dette verdensmesterskapet for klubblag skal, dersom Infanito får det som han vil, begynne i 2021. Det legges opp til en lukket turnering for spesielt inviterte lag - som engelske Manchester United, Manchester City, Arsenal og Chelsea, spanske Real Madrid og Barcelona, tyske Bayern München, Qatar-eide P.S.G. og ambisiøse Juventus.

Andre europeiske toppklubber vil også kunne få en invitasjon, i tillegg til økonomisk sterke klubber fra Kina, USA, Sør-Amerika og Midt-Østen.

Dagens VM for klubblag består kun av vinnerne fra hvert kontinents turnering som tilsvarer europeiske Champions League, samt vinnerne av arrangørlandets hjemlige liga, og har strevd med å skape engasjement spesielt i Europa.

Verdensomspennende Nations League

Men FIFA-møtet i Moskva byr etter Tipsbladets opplysninger på flere mulige forandringer.

I høst sparkes UEFAs nasjonsliga i gang i Europa, som et ledd i kvalifiseringen til EM i 2020, og FIFA ønsker å etablere en verdensomspennende Nations League som skal erstatte vennskapskamper helt og holdent.

Infanitos plan går ut på at Nations League skal være et ledd i kvalifiseringen til VM i Qatar i 2022, på samme måte som den europeiske versjonen er det for EM i 2020.

Om forslaget godkjennes starter den verdensomspennende Nations League allerede høsten 2020, og en rekke VM-billetter vil ligge i potten.

Forslaget er et stort trekkplaster for de nasjonale fotballforbundene. Dermed blir innføringen av turneringen avgjørende også for FIFA-president Infantino selv, som stiller til gjenvalg når FIFA avholder presidentvalg i juni 2019.

En Nations League over hele verden vil antakelig skaffe større inntekter, som Infantino har lovet fotballforbundene i de 211 medlemslandene en andel av, og vil etter alt å dømme gi de mindre nasjonene fra Afrika, Asia og Mellom- og Nord-Amerika en større sjanse til å kvalifisere seg til VM.

Utvidelse av VM i Qatar

Det tredje og siste punktet på agendaen er også radikalt.

Fra før er det kjent at VM i 2026, som nylig ble tildelt USA, Canada og Mexico, vil bli utvidet til 48 deltakernasjoner. Nå jobbes i FIFA-kulissene, igjen ifølge danske Tipsbladets opplysninger, for at utvidelsen skal skje allerede til Qatar-VM om fire år.

Utvidelsen skjer i så fall som følge av storpolitikk. Saudi-Arabia har nemlig med stadig større irritasjon sett at Qatar får være med å spille hovedrollen i fotballverden, og har ytret ønsker til Infantino om å få være med på moroa i 2022.

VM-KUPPET: Les Nettavisen og Ekstra Bladets dokumentar om hvordan Russland kuppet fotball-VM her!

Som kjent har Saudi-Arabia, sammen med en rekke arabiske nasjoner, ført en hard politisk blokkade av Qatar i over ett år.

En utvidelse av VM til 48 lag vil tvinge Qatar til å søke hjelp om arrangementet fra Saudi-Arabia, og muligens også andre naboland som De Forente Arabiske Emirater, Bahrain og til og med lille Kuwait.

Under VMs åpningskamp mellom Saudi-Arabia og Russland fanget tv-kameraene opp FIFA-president Gianni Infantino med Russland-president Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins og de facto statsoverhode, Mohammed bin Salman, på hver sin side, i lystige samtaler på VIP-tribunen.

Disse mulige forandringene, som Tipsbladet kaller «den største revolusjonen i fotballverden siden Bosman-dommen i 1995», kan bli vedtatt innen september - og muligens også før det, dersom Infantino får det som han vil.

Har du sett denne?