Gå til sidens hovedinnhold

Keita Baldés isbit-spøk snudde Barcelona-karrieren på hodet. Nå er han klar for å ta VM med storm

Nettavisens VM-spesial

Keita Baldé (23) ble sett på som et av de virkelig store Barcelona-talentene, men en uskyldig spøk sørget for at karrieren tok en uventet utvikling.

Fra å være blant de virkelig store Barcelona-talentene til å bli stemplet som uro-kråke og spøkefugl - Senegals Keita Baldé (23) er en mann å følge med på under fotball-VM.

Monaco-stjernen danner sammen med Liverpools Sadio Mané én av VMs mest giftige angrepsduoer.

Senegal møter Polen i sin første VM-kamp tirsdag klokka 17. Kampen kan følges i Nettavisens livesenter.

Isbit-spøk skapte problemer

Som for så mange andre av dagens fotballstjerner, starter også Keita Baldés fotballhistorie i Barcelona-akademiet La Masia. Baldé ankom akademiet som niåring, og ble sett på som et av de virkelig store talentene der. Han tilbragte de neste seks årene der, før det brått var slutt.

Under en turnering i Qatar forsøkte Baldé seg på en skøyerstrek på en lagkamerat. Det å legge noen isbiter i senga til en lagkamerat skulle kanskje ikke være grunn nok til å vekke den største irritasjonen, men ifølge The Guardian var det nok til at 15-åringen ble sendt bort fra Barcelona.

Et utlån hos miniputten Cornellà på nivå fire ble straffen for spansk-senegaleseren, som er født i den spanske byen Arbúcies. Der ble det ifølge Four Four Two hele 47 mål for klubbens ungdomslag, nok til å igjen vekke Barcelonas interesse.

Med gode forhandlingskort valgte Baldé å si nei til Barcelona, og skrev i stedet under for den italienske klubben Lazio sommeren 2011. Lazio måtte ut med 300.000 euro i kompensasjonsmidler for den lovende unggutten. 270.000 euro til Barcelona og 30.000 til Cornellá.
Et kupp for Lazio, vil nok mange si.

Spesielt med tanke på at langt større klubber som Manchester United, Real Madrid og Juventus viste interesse for Baldé allerede på den tiden.

Gjennombruddet

Etter å ha gått gradene i Lazio, ble sesongen 2016/17 det virkelig store gjennombruddet for Baldé. Fra å glimtvis levere kruttsterke prestasjoner, ble det den sesongen en vane å se den offensive spilleren briljere for Roma-klubben.

16 mål og fem målgivende pasninger ble fasit etter 31 kamper, altså et målpoeng-snitt på nesten 0,7 per kamp gjennom sesongen.
Blant annet stod senegaleseren for det som var det raskeste hat-tricket i Serie A siden 1975 da han puttet ballen i mål tre ganger i løpet av fem minutter mot Palermo.

Krasjet Lamborghini

Men Baldés fotballkarriere kunne vært over lenge før gjennombruddet i det hele tatt var et tema.

Høsten 2014 var han nemlig i en alvorlig bilulykke da han krasjet sin Lamborghini Gallarado nord for Roma sentrum. Superbilen var på den tiden priset til 160.000 pund, eller omtrent 1,75 millioner kroner etter dagens kurs.


Bilen ble vraket, men Baldé, som hadde vært på en Snoop Dogg-konsert i Roma den kvelden, kom på nærmest mirakuløst vis uskadd fra ulykken.

Ifølge AFP hadde Baldé leid bilen en uke for å prøvekjøre den før et eventuelt kjøp, noe som i seg selv var ulovlig, siden han kun hadde hatt førerkortet i et års tid, og i Italia har ferske sjåfører kun lov til å kjøre biler med begrenset motorkraft.

Hovedpersonen selv la ut følgende melding på Twitter bare timer etter ulykken, som skjedde natt til mandag 20. oktober 2014.

Baldé slet på den tiden med en lårskade som holdt han ute av spill, men var tilbake på banen 22. november, en måneds tid etter bilulykken.

Kranglete Lazio-tid

Foruten bilulykken, var det også andre ting som gjorde at ikke alt gikk etter planen for Baldé i Lazio.

ESPN peker på at Baldé hadde for vane å havne i konflikt med klubbens managere. Forholdet til Edoardo Reja og Vladimir Petkovic beskrives “som ikke ideelt”, men at det ble langt mer trøblete under Stefano Piolis ledelse.

Gjentatte krangler skapte en mildt sagt giftig stemning mellom Baldé-leiren, med agent Roberto Calenda i spissen, og klubbledelsen i Lazio.

Til tross for å ha ønsket seg bort fra Lazio både sommeren 2015 og 2016, klarte Baldé og manager Simone Inzaghi likevel å reparere forholdet godt nok til at det ble en sportslig jubel-sesong for Baldés del. Etter å ha scoret flere mål i 2016/17-sesongen, enn i de tre foregående sesongene til sammen, bestemte Monaco seg for å legge 30 millioner euro, altså i underkant av 300 millioner kroner, på bordet for angriperen.

Selv om klubber som Liverpool og Arsenal ble nevnt som aktuelle, og at både AC Milan og Juventus skal ha lagt inn bud på senegaleseren, endte det med en overgang til Monaco.

Erstattet Mbappé

Det virker å være en gjennomgangsmelodi at Keita Baldé har et stort behov for å føle seg verdsatt nok av lagene han spiller for, og om han føler det mangler, blir det raskt bråk og konflikter.

Kanskje var det nettopp det som gjorde at det ble Monaco som klarte å sikre seg 23-åringen.

Etter å ha solgt unna en rekke av sine største stjerner, var Monaco på jakt etter å tette hullene i en lekk spillerstall. Ønsket om å sikre seg en spillertype som Baldé i kjølvannet av en slik spiller-eksodus var stort hos Monaco, som gladelig la en solid sum penger på bordet for Baldé.

Kylian Mbappé, som var på alles lepper etter å ha herjet med det som fantes av motstandere, forsvant til Paris Saint-Germain. Selv om Baldé ankom klubben to dager før Mbappé forsvant, var det likevel klart at de to ikke ville være lagkamerater spesielt lenge. I stedet lå det i kortene at Baldé skulle inn for å minske savnet etter Mbappé.

Bernardo Silva, Benjamin Mendy og Tiemoué Bakayoko er andre navn som forsvant ut dørene i Monacos elleville sommersalg. Når i tillegg også Thomas Lemar var sterkt koblet bort fra Ligue 1-klubben, var det klart at det var behov for offensive forsterkninger i Monaco.

Salgene gjorde at forventningene til Monaco ble senket noen hakk, og i dette rommet har Baldé fått utfolde seg.

Muligheten for å ta steget opp til å bli en av Monacos store stjerner lå klar, og Baldé virket forberedt på å gripe sjansen.

Avslo bud

Selv om skader har gitt litt trøbbel i debut-sesongen i Monaco, står 23-åringen likevel oppført med åtte scoringer og fem målgivende pasninger i sine 23 kamper for Ligue 1-klubben.

Mer enn nok til å igjen vekke interessen hos andre klubber.

Tidligere i år bekreftet visepresident i Monaco, Vadim Vasiljev, at klubben hadde avslått et stort bud på Baldé fra Napoli. Ifølge RMC-journalist Mohamed Bouhafsi skal budet ha vært på hele 45 millioner euro, noe som ville vært en prisøkning på 15 millioner euro i løpet av en knapp sesong. Vasiljev bekreftet også at Juventus hadde forsøkt å kuppe overgangen da Baldé forlot Lazio til fordel for Monaco sist sommer.

Interessen fra andre klubber er med andre ord absolutt til stede.

Kunne spilt for Spania

Siden Baldé er født og oppvokst i Spania, kunne han like gjerne ha valgt å spille for det spanske landslaget, men slik ble det ikke. Begge foreldrene kommer fra Senegal, og da tilbudet om å spille landslagsfotball for Senegal kom i 2016, var valget enkelt.

- Jeg ventet på å bli kalt inn til Spania, men hjertet mitt fortalte meg at jeg skulle spille for Senegal. Jeg tok avgjørelsen etter å ha diskutert det med foreldrene mine. Det var en utrolig følelse å spille min første kamp for landslaget foran familien min, sa Baldé ifølge Goal.

Senegal-debuten kom i 2-0-seieren mot Niger da Baldé kom inn som innbytter.

Siden den gang har han rukket å komme opp i totalt 17 kamper for landslaget, og tre mål, en uttellingsprosent han vil måtte heve betraktelig om han skal hjelpe sitt land i kampen om avansement fra gruppespillet i VM i Russland.

Siden Baldé er født i katalanske Arbucies, kan han også vise til en kamp for det katalanske landslaget i 2015, mot Baskerland.

I skyggen av Mané

For Senegal er det uansett liten tvil om hvem som er den store stjernen.
Sadio Mané har blitt en mann alle snakker om etter å ha levert svært sterke prestasjoner for sitt Liverpool, senest med scoring i Champions League-finalen mot Real Madrid.

Derfor blir det spennende å se om Baldé evner å ta steget ut av skyggen til Mané i sommerens verdensmesterskap.

- Hvis du tenker for mye, hvis du bekymrer deg, så vil du ikke oppnå målene dine, har Baldé sagt ifølge The Guardian.

Allsidig

I Lazio og Monaco har Baldé spilt både høyre- og venstrekant, og har i tillegg levert solide resultater som spiss. Den allsidigheten kan bli en nøkkel når Senegal-manager Aliou Cissé skal legge planen for hvordan Polen, Japan og Colombia skal nedkjempes.

- Jeg er en spiller som følger instinktene mine. Hvis kroppen min sier at jeg skal gå til høyre, så gjør jeg det uten å tenke, forteller han.

Så gjenstår det bare å se om han klarer å holde seg unna isbitene denne gangen.

Kilder: Four Four Two, The Guardian, ESPN

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken