Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kroatia er klare for VM-finalen

JUBEL: Kroatia er klare for VM-finalen.
JUBEL: Kroatia er klare for VM-finalen. Foto: Michael Zemanek/bpi/rex/shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
England ble slått etter ekstraomganger i semifinalen.

KROATIA - ENGLAND 2-1 (etter ekstraomganger):

Kroatia er klare for sin første VM-finale i fotball. Det ble klart etter at England ble slått 2-1, onsdag kveld. Dermed er det kroatene som møter Frankrike til finale i Moskva søndag ettermiddag.

Stillingen var 1-1 etter ordinær tid og i den andre ekstraomgangen steg Mario Mandzukic fram. Spissen hamret inn 2-1, og sendte landet sitt til den etterlengtede finalen.

Englands drøm om første VM-finale siden 1966 ble dermed brutalt knust, og de må ta til takke med bronsefinale mot Belgia.

- Overraskende

I TV 2s studio etter kampen lot de seg begeistre av Kroatia, og selv om semifinalen var sett på som relativt jevn på forhånd, er det et lite sjokk at Kroatia har tatt seg hele veien til en finale.

- Det er ekstremt overraskende at Kroatia skal spille VM-finale. Et land med fire og en halv millioner innbyggere. Det er helt rått! Det er så moro. Og Luka Modric - for en spiller. Det beste laget vant og den beste spilleren vant, uttrykker fotballekspert Jesper Mathisen hos TV 2 etter kampslutt.

Han får støtte av tidligere Premier League-proff, og nå TV 2-ekspert Brede Hangeland.

- De går fortjent til finale. En stor, stor prestasjon, mener Hangeland.

Trist Kane

England-kaptein Harry Kane er foreløpig toppscorer i mesterskapet, men måtte skuffet se laget sitt tape i siste hinder før en finale.

- Det er tøft, vi er knust, vi jobbet så hardt og supporterne var utrolige. Det var en krevende kamp, en 50-50-kamp. Jeg er sikker på at vi kommer til å se tilbake på dette og finne ting vi kunne ha gjort bedre. Det smerter, det smerter veldig, men vi må holde hodet hevet. Vi har nådd lenger enn det mange trodde vi kom til å gjøre, sier Kane ti engelske ITV etter kampen, før han fortsetter:

- Vi skapte noen gode sjanser da vi ledet 1-0. Det er mange dersom at det, hvis om at det i slike kamper. Det er små marginer og det gikk ikke vår vei i dag.

- Det er selvsagt stort å nå så langt og vi vet at vi har gjort alle stolte, men vi ønsket å vinne. Det gjør vondt, det gjør bare vondt. Dette viser at vi kan være helt der oppe, at vi kan vinne sluttspillskamper, at vi kan gå til semifinaler. Det neste nå blir å gå et steg videre. Dette er et godt grunnlag vi kan bygge videre på med sjefen. Vi er stolt av hva vi har fått til, men vi ønsket mer og er lei oss for at vi ikke kunne gi fansen en finale, sier Tottenham-spissen.

SKUFFET: Harry Kane var svært skuffet etter semifinalen.

Drømmeåpning

England tok ledelsen allerede fem minutter ut i semifinalen. Dele Alli skaffet frispark i farlig posisjon, og Kieran Trippier gjorde seg klar. Backen curlet ballen strålende over muren og opp i vinkelen til 1-0 til engelskmennene.

England imponerte, også i banespillet i den første omgangen, og kom seg til store sjanser. Harry Kane burde ha satt inn 2-0 da han ble spilt gjennom av Jesse Lingard. Fra litt skrått hold avsluttet han rett på Danijel Subasic. Kane fikk en ny sjanse på returen, men dette skjøt han i stolpen fra kloss, og skrått, hold. Linjedommeren reiste til slutt flagget for offside, men reprisen viste at Kane trolig ikke var i offside. Hadde han scoret, ville dermed målet blitt godkjent etter en liten VAR-kikk.

Slo tilbake

Kroatia tok over noe av initiativet i kampen utover i omgangen. Likevel fikk britene også den tredje sjansen i omgangen. Alli fant Lingard, som upresset curlet ballen utenfor fra 16 meters hold.

Ivan Rakitic var nær ved å utnytte en engelsk feil like før pause, men Kyle Walker fikk ryddet opp, og lagene gikk i garderoben på stillingen 1-0.

Kroatene opprettholdt og økte trykket i den andre omgangen. Ivan Perisic fikk avsluttet mot mål etter en drøy time, og bare en oppofrende blokkering fra Kyle Walker hindret utligning.

Kort tid etter var Perisic frempå igjen. Denne gang klarte ikke engelskmennene å stå imot. Et nydelig innlegg fra Sime Vrsjalko fant Perisic foran mål. Vingen snek seg inn foran Trippier og Walker før han stusset ballen i mål, og lagene var like langt.

Sjanser til begge lag

Inne i en periode med massivt Kroatia-press var Perisic centimetere unna å også score 2-1, men ballen gikk i stolpen.

Kvarteret før slutt ble Lingard spilt fri av Kane. Midtbanespilleren fikk en litt skrå vinkel og avsluttet utenfor. Mario Mandzukic kom også til en sjanse, men hans avslutning gikk rett på Jordan Pickford.

På overtid fikk England en siste mulighet ved en dødball. Trippier slo inn og fant lagkamerat Kanes hode. Dessverre for de hvitkledde gikk headingen utenfor. Kampen gikk derfor til ekstraomganger.

JUBEL: Kroatia er klare for VM-finalen.

Mandzukic avgjorde

Dødballer har vært et viktig angrepsvåpen for England hele mesterskapet. I den første ekstraomgangen var de nære på å score etter dødball igjen. John Stones steg høyest på en corner og headet mot lengste hjørne. Inne på streken sto en reddende engel i Sime Vrsjalko som fikk headet unna.

Kroatia fikk også en gedigen mulighet i den første ekstraomgangen, men Pickford vartet opp med en lekker benparade for å hindre Mandzukic i å gjøre mål.

I det 109. minutt holdt det ikke lenger for England. Og Mandzukic fikk sin etterlengtede scoring. En svak klarering fra Walker ble headet inn i feltet fra Perisic. Der dukket Mandzukic opp og hamret ballen ned i hjørnet.

Flere mål ble det ikke, og Kroatia spiller finale mot Frankrike søndag ettermiddag. England møter Belgia i bronsefinalen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!