Gå til sidens hovedinnhold

Mbappé herjet da Frankrike slo Messi ut av VM

- Han blir verdens beste om et par år.

FRANKRIKE - ARGENTINA 4-3:

Argentina var på vei rett ut av VM, men ble reddet av en sen scoring i siste gruppespillskamp mot Nigeria. Frankrike hadde gått greit videre, uten å imponere noen, i gruppe med Danmark, Peru og Australia.

Lørdag møttes de to fotballstormaktene i VMs første åttedelsfinale, og på forhånd fryktet fotballfansen en sjansefattig og litt småkjedelig affære på Kazan Arena.

Det fikk de ikke.

Vanvittige skudd og enkeltprestasjoner var bare noen av ingrediensene i en thriller av en åttedelsfinale, som til slutt endte med sjumålsthriller og 4-3-seier til franskmennene.

Og i sentrum sto Kylian Mbappé.

- Blir verdens beste

19-åringen, som fortsatt formelt er på lån i PSG fra Monaco, skaffet straffen som ga Frankrike 1-0 etter et vanvittig løp over halve banen, før han selv satte inn to mål i andre omgang.

Dermed satte han en fotballmagiker som Lionel Messi i skyggen, og blir unisont hyllet i fotballverden.

- Det slår pusten av deg. Det bemerkelsesverdige er roen hans, alderen tatt i betraktning. Han spiller som en som er full av tro på egne ferdigheter, sier den tidligere Liverpool-profilen Danny Murphy i BBCs livestudio.

John Arne Riise spår at Mbappé blir nettopp Messis arvtaker som verdens beste fotballspiller i løpet av kort tid.

- Mbappé vinner Ballon D'or (prisen for verdens beste fotballspiller, red.an.) om et år eller to, skriver Riise på Twitter.

Mbappé er den første tenåringen som scorer to mål i samme kamp i utslagsrundene i VM siden Pelé scoret to mot Sverige i VM-finalen i 1958.

Han smiler godt når han blir presentert for den statistikken på pressekonferansen etter kampen.

- Smigrende

- Det er smigrende å være den første etter Pelé, men la oss sette ting i kontekst. Pelé er i en annen kategori. Men det er godt å få være blant disse spillerne og score i utslagskamper, sier 19-åringen, som i så ung alder er i ferd med å bli sammenlignet med de aller største fotballnavnene i verden.

Han er tydelig på at mesterskapet i Russland er den beste scenen å vise seg frem på.

- Jeg har alltid sagt at det ikke er noen bedre plass å vise seg frem i, enn et VM. Det er her de aller beste spillerne i verden er samlet, sier unggutten.

Brasils VM-helt fra 2002, Ronaldo, er en annen spiller som Mbappé blir sammenlignet med på pressekonferansen.

- Folk liker å sammenligne spillere. Ronaldo var en angriper som var veldig rask, og jeg tror Kylian er enda raskere, svarer Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps, som spilte mot nettopp Ronaldo i VM-finalen i 1998.

Han forsøker likevel å dempe forventningene til hva Mbappé kan gjøre med årets franske mannskap.

- Ronaldo er en spiller som ble verdensmester. Kylian er en ung spiller, og selv om han er full av ferdigheter og kvaliteter, er han fortsatt bare 19 år. Han vil utvikle seg mye, mener franskmennenes sjef.

- Ikke fotball, men friidrett

Frankrikes første virkelige skremmeskudd kom etter åtte minutter, da laget ble tildelt frispark fra farlig hold.

Antoine Griezmann, som er blitt kritisert for sine prestasjoner så langt i VM, fyrte løs fra drøyt 20 minutter, og ballen føk i tverrliggeren før Argentina fikk kontroll på ballen.

Men like etterpå kunne ikke engang hellet hjelpe det argentinske forsvaret.

Klokka var så vidt passert ti minutter da Kylian Mbappé brøt et argentinsk angrep og satte full fart framover på banen. Marcos Rojo, den argentinske helten fra Nigeria-kampen tidligere denne uka, hang over Mbappé inn i straffefeltet, og da Mbappé gikk i bakken pekte dommer Alireza Faghani på straffemerket.

Rojo startet holdingen i Mbappés trøye utenfor 16-meteren, og sånn sett kunne det være mulig å forsvare et frispark, men med voldsom dytting innenfor feltet lot VAR-teamet være å gripe inn i avgjørelsen.

Og Mbappés prestasjon da han skaffet straffespark ble lagt merke til.

- Har du lyst til å se noe helt avsindig, er det dette du skal se på. Det er ikke fotball, det er friidrett, sa NRK-gjesten Aleksander Schau om Mbappés løp i forkant av straffen, i statskanalens pausestudio på Kontraskjæret.

- Må være verdens dummeste fotballspiller

Uansett var det langt ifra noe imponerende forsvarsspill av Rojo, og TV 2-ekspert og tidligere Premier League-spiller Brede Hangeland var en av dem som ristet oppgitt på hodet over Manchester United-spilleren.

- Rojo må være verdens dummeste forsvarsspiller, meldte Hangeland på Twitter.

Antoine Griezmann var iskald fra ellevemetersmerket, og scoret sitt andre straffemål i mesterskapet.

Ni minutter senere var Mbappé på løp igjen, og nok en gang skapte PSG-profilen voldsomt trøbbel for det argentinske forsvaret. Denne gangen var det Nicolás Tagliafico som rev ned franskmannen, men nå valgte dommeren helt korrekt å gi frispark like utenfor 16-meteren.

Paul Pogba fikk prøve seg, men skuddet gikk høyt over.

- Eventyrlig scoring

Frankrike fortsatte å kjøre kampen, og det argentinske forsvaret så til tider mildt sagt vaklende ut. Framover på banen gikk det også tregt, men omtrent ti minutter før pause så søramerikanerne ut til å sette inn et ekstra gir.

Spillerne tok flere initiativ, beveget seg raskere og lot ballen passere, og selv om det umiddelbart ikke ga resultater i form av store sjanser, satt man med et inntrykk av at kampen langt ifra var avgjort.

Og fire minutter før pause bekreftet Ángel Di Maria det på en lekker måte.

PSG-spilleren fikk stå helt uforstyrret på drøyt 25 meters hold, og helt stillestående ladet han skuddfoten. Den traff ballen perfekt, og kula føyk inn i høyre kryss bak en sjanseløs Hugo Lloris.

- En helt eventyrlig scoring! ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith, mens hans ekspertkommentator Egil «Drillo» Olsen var mest skuffet over franskmennenes manglende forsvarsspill.

- Man må jo sette et gedigent spørsmålstegn ved organiseringen bak hos Frankrike. Han får jo altså over ti meter med rom, bemerket Drillo.

Da lagene gikk ut på banen til de siste 45 minuttene, uttalte den tidligere landslagssjefen likevel at han trodde Frankrike ville dra seieren i land.

Tidlig Argentina-scoring

Men Drillo fikk svar på tiltale før omgangen var tre minutter gammel.

Først skaffet målscorer Di Maria et frispark like utenfor straffefeltet, i god innleggsposisjon, etter et flott raid på venstrekanten. Innlegget havnet til slutt i beina på Lionel Messi ute på motsatt kant, og fotballikonet gjorde det han kan best - tråklet seg vei innover i banen.

Avslutningen var ikke noe kjempetreff, og ville gått harmløst utenfor om det ikke hadde vært for at høyhreback Gabriel Mercado ble truffet av skuddet, og ballen snek seg inn bak en utspilt Hugo Lloris.

Plutselig ledet Argentina 2-1, og Frankrike måtte fremover på banen igjen.

Og selv om Frankrike hadde vist at de absolutt var farlige i angrep, var ikke Stuttgart-backen Benjamin Pavard den mest åpenbare scoringskandidaten for «Les Bleus».

- Et kunststykke av en scoring

Men dette var visst dagen da alle antakelser skulle bli brakt til skamme. For etter 57 minutter kom Frankrike frem på venstrekanten, og innlegget gikk gjennom hele feltet via en sleivete argentinsk klarering.

22 år gamle Pavard, med åtte landskamper og ikke en eneste scoring, bestemte seg like godt for å banke til med en småakrobatisk volley, og treffet i nesten liggende posisjon kunne ikke vært bedre.

Ballen fikk en herlig skru og fant veien forbi en sjanseløs Franco Armani og opp i krysset. Pavard, som ble svært overrasket over å bli tatt med i Frankrikes VM-tropp, hadde overrasket seg selv igjen.

- Han gråt da han ble tatt ut til mesterskapet. Han kunne ikke tro det var sant, utbrøt NRKs Andreas Stabrun Smith.

- Han tror vel ikke det er sant, det der heller. Har du sett makan. Det er et kunststykke av en scoring, tilføyde Drillo.

Mbappé-dobbel

Og sju minutter senere var kampen snudd på hodet igjen. Nok en gang kom Frankrike gjennom på venstrekanten, og innlegget gikk via noen bein og til Kylian Mbappé. Han trakk seg ut til venstre, og fra kort og skrått hold banket han ballen lavt inn i motsatt side.

Nå var Frankrike i støtet igjen.

Argentinas tempoproblemer i forsvar var blitt avslørt tidligere i kampen, og et mønsterangrep av franskmennene fire minutter etter 3-2-scoringen tok søramerikanerne fullstendig på senga.

Noen få sekunder etter at keeper Lloris hadde spilt ballen til eget forsvar, stakk Olivier Giroud ballen gjennom til Mbappé, som ikke hadde noen problemer med å løpe ifra forsvaret og dunke inn sitt andre mål på kort tid.

Møter Portugal eller Uruguay

Og tomålsledelsen klarte ikke engang Lionel Messi å gjøre noe med. På tampen kom Barcelona-stjernen til et par brukbare muligheter, uten å klare å utnytte dem.

To og et halvt minutt på overtid spilte Messi fram innbytter Sergio Agüero, som satte inn 4-3, men det var for sent til å gjøre noe med Frankrikes ledelse.

Dermed er Argentina ute av det som kan ha vært 31 år gamle Messis siste verdensmesterskap.

Frankrike møter på sin side vinneren av kampen mellom Uruguay og Portugal senere lørdag kveld i kvartfinalen.

Les også

Historien om Diego Maradona: Gategutten som ble en fotballgud

Har du sett denne?

Kommentarer til denne saken