Dette er sak 4 av 11 i en dokumentarserie om hva som egentlig skjedde da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med! Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

22. april 2010. En svart bil stopper utenfor et luksushotel i Qatars hovedstad Doha. Fire menn stiger ut, de utveksler noen russiske gloser.

I lobbyen venter Mohammed Bin Hammam, presidenten i det asiatiske fotballforbundet.

De fire mennene utgjør Russlands VM-søkerkomite. Beskjeden fra Vladimir Putin, som på den tiden er landets statsminister, er klar:

Gjør en avtale med mannen fra Qatar for å sikre at Russland får fotball-VM i 2018!

Det kommer frem i epost-korrespondanse Nettavisen har fått tilgang til.

OMTRENT NI MÅNEDER før fotball-VM i 2018 skulle deles ut i Zürich 2. desember 2010 fikk statsminister Vladimir Putin panikk.

Dette antyder rapporten som Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert presenterte til det britiske parlamentet i november 2014 og som er delvis gjengitt i boka «The Ugly Game», som kom ut i 2015.

Men selv om Vladimir Putin ikke var noen stor fotballtilhenger fikk han det for seg at Russland ville miste ansikt hvis de tapte kampen om VM.

Det ville være et stort prestisjenederlag, og Vladimir Putin skal ifølge parlamentsrapporten derfor ha engasjert et knippe innflytelsesrike personer som trakk i alle tråder for å gjøre fotball-VM i Russland til virkelighet.

Rapporten kan leses i sin helhet her:

Møtet i Doha

De fire personene som var på privatflyet til Doha, var direktøren for VM-kampanjen Alexeij Sorokin, direktøren for VM-planleggingen Alexander Djordjadze, tidligere FIFA eksekutivkomitémedlem Vjatsjeslav Koloskov og tidligere kommunikasjonssjef i FIFA, Markus Siegler.

Siegler jobbet tidligere under FIFA-president Sepp Blatter, men var nå hyret inn som PR-rådgiver for russerne. Koloskov er ifølge boka «The KGB Plays Chess» en tidligere KGB-agent. Kilder Nettavisen og Ekstra Bladet har vært i kontakt med, og som har god kjennskap til russisk politikk og historie, sier at Sorokin har gode forbindelser til etterretningstjenesten FSB (KGBs etterfølger).

Vladimir Putin og den russiske VM-komiteen skal ha ment at de måtte inngå et strategisk samarbeid med Mohammed Bin Hammam og Qatar for å ha mulighet til å få VM.

Nettavisen og Ekstra Bladet sitter på epost-korrespondanse mellom den russiske søkerkomiteen og ledelsen i AFC. Noen av epostene handler om at Siegler, Sorokin og Djordjadze i januar 2010 hadde to møter med Mohammed Bin Hammam om fotball-VM.

Det skjedde i forbindelse med kongressen til det afrikanske fotballforbundet (CAF) i Luanda i Angola.


Til denne kongressen hadde Qatar sørget for at ingen av de andre VM-søkerne fikk presentere sine VM-søknader, noe som Australia og England reagerte sterkt på. Australia var konkurrent til Qatar i 2022 og England var konkurrent til Russland om VM i 2018.

På denne kongressen fikk Russland et eget møte med Qatar og de fikk møte de fire afrikanske FIFA-eksekutivkomité-medlemmene Issa Hayatou (Kamerun), Amos Adamu (Nigeria), Jacques Anouma (Elfenbenskysten) og Hany Abu Rida (Egypt). Alle skulle stemme på hvem som skulle får VM i 2018.

I DR2-dokumentaren «FIFA-familien: En kjærlighetshistorie» forteller Phaedra Almajid, som jobbet som mediekoordinator for Qatars VM-komité på det tidspunktet, at Qatar kjøpte seg flere stemmer under kongressen i Luanda.

Ifølge Almajid var det Amadou Diallo, som ifølge Daily Mail er en nær venn av Mohammed Bin Hammam, som tok seg av bestikkelsene.

Phaedra forteller i dokumentaren hvordan forhandlingene med tre medlemmer av FIFAs eksekutivkomité førte til at de ble betalt halvannen million dollar hver for sin støtte til Qatars VM-søknad.

Les også: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

Putin tok grep

Bare et halvt år før fotball-VM i 2018 skulle stemmes over var det svært få som hadde tro på at Russland skulle bli tildelt verdens største idrettsarrangement.

Daværende president Dimitrij Medvedev hadde lagt lite prestisje i promoteringen av VM, og FIFAs evalueringsrapporter viste at England, Spania/Portugal og Nederland/Belgia var langt bedre rustet til å arrangere fotball-VM enn Russland.

Rapporten, som ble utarbeidet av lederen for FIFAs inspeksjonskomité Harold Mayne-Nicholls, kan sees ved å trykke på linken under.

Russland var rett og slett ikke forberedt til å arrangere VM. Det plaget statsminister Vladimir Putin.

Ifølge rapporten som de to britiske journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert presenterte i det britiske parlamentet (se rapporten under) mente han det ville være et enormt prestisjetap å ikke få fotball-VM og skal derfor ha satt igang en storstilt aksjon for å sikre seg VM.

Alle midler skulle tas i bruk: Utnyttelse av sitt gamle KGB-nettverk, bruk av pengene til russiske oligarker og sofistikert bruk av PR-rådgivere.

Putins folk skulle også inngå avtaler med andre nasjoner for å forplikte dem til å støtte den russiske søknaden. Putin hadde panikk og tok alle sjanser.


Etterretningsrapporter

Den engelske kampanjen for å få VM i 2018 var en katastrofe. De fikk bare to stemmer i første valgrunde og røk dermed rett ut, selv om de fikk best skussmål i evalueringen av alle kandidatene og til tross for at de brukte det som kunne krype og gå av kjendiser i dagene før VM skulle deles ut.

Det holdt ikke og svaret på hvorfor det gikk rett i bakken satt de med selv: Det sto i deres egne etterretningsrapporter om Russland.

Det er vanlig at land som ønsker fotball-VM (og OL) overvåker og/eller henter inn egne etterretningsrapporter om sine motkandidater, også med hjelp fra nasjonale etterretningstjenester eller fra personer som har vært knyttet til etterretningsapparatet.

Den engelske søkerkomiteen hadde ifølge rapporten til Sunday Times-journalistene engasjert en egen etterretningsagent som tidligere hadde jobbet for britiske MI6 i Moskva, for å følge med på hva Russland gjorde. Agentens navn var en hemmelighet helt til Donald Trumps Russlands-forbindelser ble kjent i januar i år.

I rapporten har sju godt plasserte, men anonyme kilder, fortalt hvordan de samlet inn informasjon om Russland og hva slags informasjon de fikk inn til den engelske søkerkomiteen. De sju kildene skal ha hatt sentrale posisjoner i den engelske VM-søknaden, ifølge rapporten. Partiet om kildene i parlamentsrapporten kan leses i punkt 3 i rapporten.

BuzzFeed-avsløring av MI-6-agent

Navnet på den sentrale MI-6-agenten er Christopher Steele og han jobbet i Orbis Business Intelligence Ltd. I januar 2017 avslørte BuzzFeed at Steele, først på oppdrag fra Donald Trumps rivaler i det republikanske partiet, og deretter på oppdrag fra det demokratiske partiet i USA, hadde samlet kompromitterende opplysninger om Donald Trump på sine reiser til Russland. Det ble også avslørt at han hadde samlet inn sentral informasjon om Vladimir Putins arbeid for å få fotball-VM i 2018.

Rapporten ble offentliggjort av Buzzfeed, og kan leses i sin helhet her.

Les også: Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

Putin fikk panikk

Den tidligere britiske MI6-agenten Christopher Steele forteller ifølge Calvert og Blakes parlamentsrapport at Vladimir Putin ikke var særlig entusiastisk til et fotball-VM i Russland. Han liker ikke fotball, er mer interessert i ishockey og så på OL i Sotsji som sitt arrangement, står det i rapporten.

De to journalistene hadde tidligere skrevet flere artikler om Qatar og Qatars kamp for å få fotball-VM i 2022 og kom senere ut med den kritikerroste boka «The Ugly Game» basert på det samme materialet.

En del av materialet de presenterte til det britiske parlamentet ble ikke presentert i Sunday Times-artiklene eller i boka «The Ugly Game». Mye av informasjonen kom fra nedlastede filer fra det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Les også: Det skitne spillet om fotball-VM - som Russland kuppet

Materialet i parlaments-rapporten viser at Vladimir Putin et drøyt halvår før VM skulle deles ut i Zürich begynte å frykte for et ydmykende tap for blant annet England, som Russland hadde vært i bitter konflikt med helt siden 2006 da den tidligere russiske KGB-agenten Alexander Litvinienko ble drept med det det radioaktive stoffet Polonium.

Vladimir Putin hadde vært en aktiv lobbyist for å få OL til Sotsji og stilte opp personlig på IOC-kongressen i Guatemala i 2007, der han holdt sin eneste offisielle tale på engelsk noen gang, for å overbevise IOC om at OL måtte gis til den subtropiske byen Sotsji ved Svartehavet. Det bidro til at OL ble arrangert i Sotsji i 2014.

Putin mente at et mislykket forsøk på å få fotball-VM ville ødelegge ettermælet til lekene i Sotsji. Til da hadde den russiske sportsministeren Vitalij Mutko, som også satt i FIFAs eksekutivkomité og ledet den russiske VM-kampanjen, fått styre kampanjen helt på egenhånd.

Det var ikke nok ifølge Putin. «Jeg kan ikke sitte å se på at dette skjer, jeg må gjøre noe med det», skal Putin ha sagt ifølge parlamentsrapporten.

På forsommeren 2010 skal Vladimir Putin, ifølge den samme rapporten ha samlet en gruppe russiske oligarker og andre personer med ressurser og innflytelse og bedt dem gjøre alt i deres makt for å sikre Russland fotball-VM. Vladimir Putin har en fortid som KGB-agent og sjef for FSB (etterfølgeren til KGB) og har fortsatt sterk innflytelse på de hemmelige russiske tjenestene.

Putin tok kontrollen

Hovedhensikten med å bruke russiske oligarker og andre innflytelsesrike russere var å ikke legge igjen spor som kunne føres tilbake til Putin og hans kontor, ifølge parlamentsrapporten.

Vladimir Putin ga ingen skriftlig ordre, men ga kun muntlig beskjed om hva den lille kretsen rundt ham skulle foreta seg med representantene fra FIFA som skulle stemme på hvem som skulle få VM i 2018, mest sannsynlig fordi Putins engasjement ikke skulle kunne spores opp.

Det skal blant annet være en av grunnene til at det finnes svært lite informasjon om hva som har skjedd internt i den russiske søkerkomiteen og til at FIFAs egne granskningskomiteer ikke har greid å presentere like mye materiale om det som har skjedd med den russiske VM-søknaden som har vært tilfelle med Qatars VM-søknad.

I det skjulte tok Vladimir Putin over kontrollen av VM-søknaden og, ifølge Christopher Steeles etterretningsrapport skal et samarbeid med Qatar ha fått førsteprioritet.

Dobbeltspill

I tidligere artikler har Nettavisen og Ekstra Bladet vist hvordan Russland og Qatar gikk bak ryggen til Australia for å få VM. Russland hadde lenge hatt et samarbeid med Australia om å samarbeide om stemmegivningen for de to VM-ene i 2018 og 2022.

En kilde nært knyttet til det australske fotballforbundet (FFA) sier til Nettavisen og Ekstra Bladet at da Qatar oppdaget det utstrakte samarbeidet mellom Australia og Russland, så søkte Qatar et strategisk samarbeid med Russland for å knuse den australske konkurrenten i et avansert dobbeltspill.

En indikasjon på at Australia ble ført bak lyset av både Qatar og Russland er statsbesøket mellom Qatar og Russland i november 2010, knapt en måned før avstemningen.

Det strategiske samarbeidet med Qatar startet i april 2010 da Putin sendte sin visestatsminister Igor Setsjin til Qatar for å fremforhandle en avtale om gassutvinning på Jamal-halvøya i den arktiske delen av Russland.

Derfor var det heller ingen tilfeldighet at firkløveret Sorokin, Djordjadze, Koloskov og Siegler satt i privatflyet som kom til Qatar 22. april.

Det ser ut som gassforhandlingene og firkløverets møte i Doha var den virkelige starten på Vladimir Putins VM-kampanje. I et brev til Bin Hammam i etterkant av møtet mellom Muhammed Bin Hammam og den russiske VM-delegasjonen, skrev Vitalij Mutko (som ikke var tilstede på møtet i Doha) at han ønsket Qatar lykke til med sin VM-søknad. Han skal også ha skrevet at han satte pris på samarbeidet mellom Qatar og Russland. Brevet ble videreformidlet til lederen for Qatars VM-søknad, Hassan Al-Thawadi, via epost.

Nettavisen og Ekstra Bladet har lest brevet.

Nært samarbeid

Sammen med Vitalij Mutko er Igor Setsjin en av Putins nærmeste medarbeidere. Setsjin er direktør i Rosneft, og har også forbindelser til FSB. Han er en såkalt siloviki, en viktig person blant nåværende og tidligere ansatte i de hemmelige tjenestene.

Setsjin har også fulgt i fotsporene til Vladimir Putin, siden Putin var viseborgemester i St. Petersburg tidlig på 1990-tallet og han var blant annet sekretæren til Putin i hans første presidentperiode.

Som direktør for Rosneft ble han også godt kjent med Donald Trumps utenriksminister Rex Tillerson, som Setsjin gjorde store oljeavtaler med da Tillerson var direktør for ExxonMobil.

På sensommeren 2010 var både Qatar og Russland i gang med å få oversikt over hva de forskjellige FIFA-eksekutivkomité-medlemmene ville stemme i første valgrunde. Forhandlingene mellom Qatar og Russland dreide seg i hovedsak om hva de forskjellige eksekutivkomité-medlemmene skulle stemme på i andre valgrunde.

Qatar hadde sine sterkeste støttespillere i Worawi Makudi (Thailand) og Hany Abu Rida (Egypt) og i parlamentsrapporten som vi har henvist til over ble det tidlig gjort et stemmesamarbeid mellom Qatar og Spania/Portugal, men etterretningsinformasjonen som England hadde samlet inn fra forskjellige kilder viser også at Qatar anbefalte alle eksekutivkomité-medlemmene de hadde kontroll på å stemme for Russland i den andre valgrunden. Dette ble avtalt i forbindelse med gassmøtene i Doha i april.

Mohammed Bin Hammam som i 2010 var medlem i FIFAs eksekutivkomité ble i slutten av oktober og begynnelsen av november invitert til Moskva av sportsminister Vitalij Mutko for å møte Vladimir Putin for å diskutere et formalisert sportssamarbeid mellom Qatar og Russland.

Med på møtet var Hany Abu Rida som hadde ansvaret for å kontrollere stemmene som Qatar hadde fått samlet inn. I forbindelse med dette møtet avslørte The Sunday Times eposter fra rådgiveren for den russiske søkerkomiteen, Markus Siegler, der han sier han er bekymret for at møtet i Moskva skulle bli offentlig kjent.

I parlamentsrapporten går det også fram at Qatar var veldig opptatt av et godt forhold til Gazprom. Dette fremkommer i et notat som VM-komiteen til Qatar skriver om dette møtet.

Det står det blant annet: «Nesten alle i den russiske søkerkomiteen er tidligere Gazprom-ansatte. Gazprom er den største gassutvinneren i verden og er Russlands største selskap». Direktøren i Gazprom, Alexeij Miller var sentral i disse forhandlingene og Gazprom er hovedsponsoren til VM i Russland 2018.

En kilde nært knyttet det det australske fotballforbundet (FFA), som ønsker å være anonym i frykt for represalier, sier til Nettavisen og Ekstra Bladet at Dmitrij Medvedevs visepresident Igor Sjuvalov også deltok på møter den russiske VM-delegasjonen hadde med andre VM-delegasjoner. Sjuvalov, som er tidligere KGB-agent og også ekstremt rik, var alltid taus på disse møtene, men han ble av dem han møtte omtalt som pengemannen. Det har ikke lykkes Nettavisen og Ekstra Bladet å komme i kontakt med Sjuvalov for å konfrontere ham med disse påstandene.

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Oligarker og gaver

Ved siden av et strategisk samarbeid med Qatar skal Russland også ha henvendt seg direkte til flere medlemmer av FIFAs eksekutivkomité og blant annet gitt dem dyre malerier. Ifølge Sunday Times er det Vjatsjeslav Koloskov, tidligere president i det russiske fotballforbundet og tidligere medlem i FIFAs eksekutivkomité, som skal ha formidlet disse gavene.

Nettavisen og Ekstra Bladet har kontaktet Koloskov gjennom den russiske organisasjonskomiteen til VM for en kommentar om disse beskyldningene. Vi har ikke fått svar.

Ifølge flere etterretningsrapporter skal Koloskov ha gitt Michel Platini et maleri som kan ha vært et Picasso-maleri da Platini var UEFA-president og medlem i FIFAs eksekutivkomité. Bildet skal være hentet fra Eremitasjen i St. Petersburg, ifølge kilder nært den russiske regjeringen og skal ha vært en gave fra den russiske stat og kanskje fra Vladimir Putin personlig.

Platini har nektet for at han har fått gaver eller malerier fra noen i den russiske søkerkomiteen og en kilde som har inngående kunnskap om Frankrikes forhandlinger med Qatar om salg av en hel flyflåte til Qatar som et ledd i Qatars kamp om å få VM i 2022, sier til Nettavisen og Ekstra Bladet at Platini-historien kan være falsk.

Videre skal det belgiske eksekutivkomité-medlemmet Michel D’Hooge ha innrømmet å ha fått et «absolutt forferdelig landskapsmaleri» av den samme Koloskov, og hevdet at maleriet er helt uten verdi. «Det er så stygt at min kone vil be om skilsmisse hvis jeg henger det opp på veggen», skal D’Hooge ha sagt, ifølge parlamentsrapporten.

Han har nektet å vise bildet til journalister som har spurt ham om det.

Partiet om D'Hooghe og maleriet kan leses i punkt 6.12 i rapporten under.


Chelsea-eieren involvert

I parlamentsrapporten står det også at Chelsea-eier Roman Abramovitsj har hatt en meget sentral rolle i Putins redningsplan. Han skal ha blitt engasjert svært sent i kampanjen og startet sin sjarmoffensiv under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, der han hadde spesielt ansvar for å ta seg av FIFA-president Sepp Blatter.

Abramovitsj har lenge hatt et nært forhold til Putin og han skal ha betalt alle utgifter av egen lomme. Selv skal Roman Abramovitsj ha sagt at det var helt naturlig for ham å støtte VM-søknaden til sitt moderland fordi han simpelthen elsker fotball og føler seg som fotballens beskytter.

Ekstra Bladet og Nettavisen har tatt kontakt med Roman Abramovitsj' talsmann John Mann og Sepp Blatters talsmann Thomas Renggli om hva som skjedde mellom de to under fotball-VM i 2010. Abramovitsj har ikke svart på henvendelsen og Blatter ønsker ikke å uttale seg om det som skjedde.

Arsenal-eier, Alisjer Usmanov var også med på laget da Vladimir Putin kalte inn til kamp. Usmanov som er hovedaksjonær i teleselskapet Megafon, investerte store summer i Sotsji OL i 2014.

Når fotball-VM i Russland sparkes igang vil Usmanov på nytt være med på laget. Megafon inngikk en avtale verdt 71 millioner dollar for å sikre seg rollen som fotball-VMs offisielle teleoperatør.

Usmanov som tidligere er fekter, er i dag president i det internasjonale fekteforbundet. Han er også en av Russlands rikeste personer.

Til Forbes Magazine har Usmanov sagt:

- Jeg er stolt av å kjenne Putin, og det faktum at ikke alle liker ham er ikke Putins problem. Jeg tror ikke verden elsket Truman etter Nagasaki.

Nettavisen og Ekstra Bladet er i besittelse av den russiske delegasjonslisten over dem som deltok på avstemningen over hvem som skulle få fotball-VM i 2018 og 2022, i Zürich, 2. desember 2010. På denne listen finner du ved siden av Koloskov også Abramovitsj og Usmanov.

Ingen av dem hadde stemmerett, men listen viser at både Abramovitsj og Usmanov hadde sentrale roller i Russlands VM-delegasjon.

Møtte FIFA-topp

Et annet eksempel på at Vladimir Putin engasjerte seg personlig for å overbevise FIFAs eksekutivkomité-medlemmer om å stemme på Russland var at han personlig tok imot amerikaneren Chuck Blazer i Kreml i august 2010.

Blazer var generalsekretær i det amerikanske og karibiske forbundet (CONCACAF) og satt også i FIFAs eksekutivkomité. Det var ventet at han skulle stemme på England, men Blazer snudde ifølge Daily Mail i siste liten og ga sin stemme til Russland.

Blazer var kjent som «ti-prosentmannen» fordi han tok ti prosent av alle avtaler han inngikk. New York Times siterer en rapport utarbeidet av CONCACAFs integritetsutvalg der rapporten blant annet peker på at Blazer mottok mer enn 20 millioner dollar gjennom sine år i organisasjonen. Mange av utbetalingene skal ha skjedd uten godkjennelse, skriver NY Times.

Blazer ble senere ett av kronvitnene i saken som FBI anla mot FIFA-toppene i 2015.

Ifølge parlamentsrapporten som er omtalt over, hevder flere etterretningskilder uavhengig av hverandre at Sepp Blatter og Vladimir Putin snakket med hverandre på telefonen bare noen timer før avgjørelsen om tildelingen av fotball-VM ble tatt 2. desember 2010. De skal også ha snakket om hvor mange stemmer Russland hadde i sin hule hånd. Sepp Blatter støttet helhjertet opp om Russlands VM-søknad og har i flere intervjuer innrømmet at han og noen andre representanter på forhånd hadde bestemt seg for å gi fotball-VM til Russland.

Da FIFA-president Sepp Blatter i Zürich, 2. desember 2010, annonserte at Russland fikk tildelt VM i 2018 var ikke Vladimir Putin til stede i salen. Han dukket opp etterpå, og holdt en egen pressekonferanse. Da fikk han mange spørsmål om han var så sikker på å få VM at han ikke trengte å være til stede. Da svarte han at han ikke ville forstyrre FIFAs eksekutivkomité for ikke å forstyrre dem.

Dette er sak 4 av 11 i en dokumentarserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med!

26. juni: Franz Beckenbauer - fra tysk keiser til russisk fotballtsar

Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.