Derfor passer det kanskje bra at det er nettopp han som har fått oppgaven med å gjøre noe kun én person har klart før ham:

Å føre et landslag til to strake VM-gull i fotball for herrer som trener.

Sist gang det skjedde var helt tilbake i 1938. Vittorio Pozzo ledet Italia til VM-gull i både 1934 og 1938, og siden har det ikke skjedd.

Joachim Löw kan bli den andre personen i historien som klarer bragden. Han leder Tyskland, en av de aller største forhåndsfavorittene til å vinne verdens gjeveste fotballtrofé, men vet godt at oppgaven ikke blir enkel.

- I Brasil var vi ikke laget som fikk mest fokus før VM, for et europeisk lag hadde aldri vunnet VM på søramerikansk jord før. Vi var ikke favoritter da, men det er vi trolig i Russland, sier Löw i et intervju med tyske DW.

Nå er det imidlertid mer press enn vanlig. Nå går de til VM som regjerende verdensmestere og med tonnevis av press på skuldrene.

- Det er menneskelig å feire suksess, men når man får mettet appetitten betyr det ofte at man mister sulten. Andre blir i gjengjeld enda mer motiverte, og da blir man fort slått ned fra pidestallen man sitter på. Den tøffeste oppgaven i fotball er derfor å opprettholde en høy standard, sier han.

- Fly forbannet

Akkurat det er kanskje Löws største kjennetegn.

Han er perfeksjonist på mange områder, og ikke redd for å si fra når han er misfornøyd. Det kom senest til syne da en gruppe tyske tilhengere lagde bråk da laget spilte borte mot Tsjekkia i VM-kvaliken i fjor høst.

De forstyrret nemlig et minutts stillhet før kampen, mobbet sin egen spiller (Timo Werner) med nedsettende sanger og kom med nazistiske tilrop fra tribuneplass.

Da fikk Löw nok, selv om det handlet om det som i utgangspunktet er egne tilhengere.

- Jeg er verken opprørt eller trist, jeg er fly forbannet. Det beskriver følelsene mine best. Jeg er veldig, veldig sint for at noen såkalte fotballfans har brukt denne scenen til å gjøre skam på landet vårt med sin pinlige oppførsel. Vi vil ikke ha disse anarkistene her. Vi er ikke deres landslag, og de er ikke våre fans. Oppførselen deres var det flaueste av det flaue og totalt forkastelig, tordnet Löw.

Den krystallklare meldingen fikk med en gang mye oppmerksomhet verden over.

Det var forfriskende å høre en trener snakke rett fra levra, og i England lurte de på hvorfor ikke deres egen trener Gareth Southgate var like klar i sin tale da de engelske supporterne oppførte seg på samme måte under kampen mellom England og Tyskland noen måneder i forveien.

- Tysklands holdning til forkastelige fans setter tause England i skammekroken, var tittelen i engelske The Guardian i etterkant.


Sex-nekt i VM

Den tyske landslagssjefen er heller ikke redd for å ta upopulære avgjørelser. Før VM har han for eksempel innført et forbud mot sex under mesterskapet for sine spillere, skriver The Mirror.

Ifølge avisen må spillerne søke om spesialtillatelse for å få lov til å møte enten koner eller barn i løpet av VM. Også aktivitet på sosiale medier er strengt forbudt for spillerne i Russland.

Han er tøff når det gjelder krav til egne spillere, men har også vist seg som en tøffing på det private plan.

Besteg Kilimanjaro

I 2003 klatret han på imponerende vis til toppen av Kilimanjaro, det verdensberømte fjellet nordøst i Tanzania. Han nådde Uhuru Peak som med sine 5895 meter over havet er det høyeste punktet i Afrika.

- Det var en vanskelig tur på fem dager, og den siste natten var jeg helt på min egen grense, både fysisk og psykisk. Vi nådde toppen ved soloppgang og jeg fikk en følelse av lykke over meg. En følelse av at alt er mulig i denne verden, forteller han i et intervju med Süddeutsche Zeitung.

«Jogi», som han blir kalt, er nemlig ikke redd for fart og spenning, og det har gått ut over evnen til å holde fartsgrenser bak rattet. Ifølge Die Welt har han mistet førerkortet hele to ganger de siste årene på grunn av høy fart og mobilbruk i bil.

- Lært leksen min

Tyskland-assistent Oliver Bierhoff spøkte det hele vekk og uttalte at han skulle snakke med den tyske sponsoren Mercedes-Benz og be dem skaffe Löw en bil med innebygd fartssperre.

- Jeg har lært leksen min og vil endre oppførsel i fremtiden. Det er ikke noen annen måte å takle det på. Jeg må leve med konsekvensene og bruker ofte tog nå, uttalte Löw i etterkant.

Fart er også et stikkord når det gjelder fotballfilosofien til tyskernes landslagssjef.

Han har siden han overtok ansvaret i 2006 utviklet en offensiv stil som kombinerer ballbesittelse med kjappe gjenvinninger og giftige kontringer.

- For meg er en god trener en som viser mot og ikke styrer unna risiko, sier han.

- Vil være trendsetter

I fotball vil man noen ganger oppleve at visse lag er så gode at de setter premissene for hvordan fotball skal spilles. Löw streber etter å være blant dem. Han ser det som sin oppgave å være oppdatert på hvordan fotball er i utvikling og hvilke endringer som er i ferd med å skje.

- Vi ønsker å være trendsettere, og jeg tror vi har visjonærer blant oss. Noen ganger prøver vi derfor ut helt sprøe ting. Selv om det virker absurd, prøver vi det likevel, sier han i et intervju med tyske DW.

Det har fungert, og kom til syne ved flere anledninger i VM for fire år siden. Tyskland sjokkerte blant annet en hel fotballverden og vant hele 7-1 mot Brasil i semifinalen.

Lamslåtte brasilianere visste ikke hva som traff dem. Löw og Tyskland ble hyllet verden over for den utrolige bragden.

58-åringens karriere som klubbmanager har vært innholdsrik, med jobber både i Tyskland, Tyrkia og Østerrike. Men han ble aldri lenge på ett sted, og byttet som regel jobb hvert andre eller tredje år.

Det er nemlig som landslagssjef han har gjort karriere. Først som assistent for Jurgen Klinsmann i to år fra 2004 til 2006, og siden har han hatt hovedansvaret for et av verdens beste landslag. Han overtok et tysk lag med brukket rygg, bygget kultur og nådde en foreløpig topp da landet vant sitt fjerde verdensmesterskap i Brasil i 2014.

Ordene han hvisket til Götze

Tilliten til Löw i Tyskland er så kolossal at fotballforbundet allerede før VM ga ham ny kontrakt som landslagssjef. I mai skrev han under en avtale som binder ham til verdens beste landslag ut 2022-sesongen og VM i Qatar.

Da Tyskland vant VM for fire år siden, fikk han mye skryt for sine lederegenskaper på sidelinjen. Men særlig én ting fikk mye oppmerksomhet, og det var setningen han hvisket til Mario Götze da sistnevnte ble byttet inn to minutter før full tid i finalen.

«Vis verden at du er bedre enn Messi», avslørte Löw at han hadde sagt.

Götze takket for tilliten og ble matchvinner i VM-finalen med sin scoring i andre ekstraomgang. Men etter sammenligningen med Messi har Götzes karriere gått nedover, og matchvinneren fra Rio ble nylig vraket til tyskernes tropp som reiser til Russland.

- De var en spontan idé den gangen, og i ettertid vet jeg ikke om det var så smart. Jeg gjorde en feil som avslørte hva jeg sa, uttalte Löw nylig.

Hygiene-kritikk

Selv om han er en av de mest anerkjente fotballtrenerne verden har akkurat nå, er det noe annet som folk flest husker når det gjelder Joachim Löw.

Ja, du gjetter riktig. Tyskeren har nemlig, en rekke ganger, blitt tatt på fersken av TV-kameraene mens han enten har spist en buse, klødd seg på pungen, armhulen eller i rumpa og senere luktet på hånden.

Det ble så mye snakk om dette at han under EM for to år siden måtte rykke ut og beklage sin egen oppførsel.

- Jeg har også sett bildene. Noen ganger gjør man ting ubevisst. Det skjedde og jeg beklager det. Jeg tror det skjedde på grunn av adrenalin og konsentrasjon. Jeg skal prøve å oppføre meg annerledes i fremtiden, forsikret tyskeren.

I et intervju med businessmagasinet The Art of Living kommer det frem at han ikke hadde en lett barndom. Familien vokste opp i fattige kår og Löw måtte blant annet dele badevann med faren og sine tre brødre. En etter en badet de i det samme vannet.

«Derfor takler han ikke møkk. Dette er grunnen til at han er nøye med ting som pedikyr og bader hver kveld» heter det i intervjuet.

Men han er ikke redd for å skitne til hendene og ta i et tak. I det samme intervjuet fortelles det at Löw er glad i å returnere til Freiburg der en av brødrene driver en pub, og noen ganger, når det er hektiske lørdagskvelder, pleier Löw å hjelpe til med å servere.

«Alltid med et smil om munnen» heter det i intervjuet.

Ufrivillig barnløs

Familie har alltid vært viktig for Löw, og han var i over 30 år gift med sin ungdomskjæreste Daniela før de ble separert i 2016.

De har ingen barn sammen, en ufrivillig beslutning ifølge tyskeren selv.

- Vi ville gjerne hatt våre egne barn, men dessverre er det ikke slik, sa han i et intervju med ModernGhana før paret gikk hvert til sitt for to år siden.

Men han har alltid hatt en forkjærlighet for barn, og siden 2002 har han i stedet vært visepresident i «Stifelsen ungdomsfotball», en gruppe som støtter fotballprosjekter rundt om i fattige land verden over.

Han har også, siden 2010, valgt å sponse to fattige barn i Ghana, en jente og en gutt. Han har også sørget for å bistå et prosjekt i Rwanda som bidrar til å bygge fotballbaner og skaffe idrettsutstyr til barneskoler.

Uansett er det fotballen som er blitt hans største kjærlighet i livet, og nå venter noen meget spennende uker for både han og nasjonen. Under Löws ledelse har «Die Mannchaft» minst spilt seg fram til semifinale i alle de store og viktige sluttspillene.

Ingen tør avskrive Tyskland på forhånd denne gangen. Og det skal 58-åringen ha mye av æren for.