Gå til sidens hovedinnhold

Qatar åpner for 48 lag i VM i 2022

Arrangørene av fotball-VM i Qatar i 2022 sier de er åpne for å diskutere en utvidelse fra 32 til 48 lag, men ønsker ikke å dele mesterskapet med et annet land.

Like i forkant av sommerens VM bestemte Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) at VM i 2026 skal arrangeres i Canada, USA og Mexico. Mesterskapet vil inneholde 48 lag, der 32 lag går videre fra 16 grupper med 3 lag i hver gruppe.

FIFA-presidenten Gianni Infantinos initiativ til en utvidelse av VM har av flere blitt sett på som et forsøk på å tvinge Qatar, som arrangerer mesterskapet i 2022, til å finne en medarrangør. Qatar er inne i en bitter konflikt med sine naboland og har fått flere diplomatiske bånd kuttet.

Konflikten har hatt mindre innvirkning på noen leveranser av materialet som brukes til å bygge VM-stadionene, men arrangøren forsikrer at ingen av bygningsprosjektene vil bli forsinket.

– Må finne ut hvordan

Presset på Qatar ble betydelig lettet da Infantino i forrige måned understreket at arrangørlandets samtykke er en forutsetning for endringer i planene for VM om fire år. En talsperson for arrangøren sier likevel at de er åpne for å utvide mesterskapet.

– Ja, det er gjennomførbart. Vi må bare finne ut hvordan vi skal gjøre det, sier talsperson Nasser al-Khater.

– Hvis vi ser at det ikke er fordelaktig verken for oss eller fotballen, så gjør vi det ikke. Men hvis vi finner et spennende format med 48 lag, som ikke følger det tradisjonelle oppsettet for en turnering, så ja, hvorfor ikke? Det kan være et spennende nytt element, sier han.

Utradisjonelt format

Qatar har ikke ønsket å gjennomføre en turnering med 48 lag på samme måte som det skal gjøres i 2026, med 16 grupper á 3 lag. I stedet foreslår de en playoff-runde for 32 av nasjonene, der 16 lag går videre til et tradisjonelt gruppespill sammen med 16 allerede seedede nasjoner.

– Kanskje velger vi en ordning med «sudden death», en utslagskamp der du kan ryke rett ut, og kanskje kan det gjøres før resten av lagene ankommer turneringen, foreslår al-Khater.

Forslaget var oppe til behandling og ble forkastet da FIFA i januar 2017 bestemte seg for å utvide VM til 48 lag. Begrunnelsen var at de 16 lagene som ryker ut allerede etter én kamp, vil kunne føle at de egentlig aldri var med i VM.

Mer motstand

Et annet hinder på veien mot en utvidelse av VM allerede om fire år, er at mesterskapet skal spilles over 28 dager i november og desember. De største europeiske ligaene har nemlig uttrykt at de vil motsette seg en forlengelse av turneringen over flere dager.

– All planleggingen så langt har tatt utgangspunkt i 32 lag, erkjenner al-Khater.

Den endelige beslutningen om hvordan VM om fire år skal avvikles, vil tas i løpet av året, før kvalifiseringen i enkelte verdensdeler begynner allerede på nyåret. Kanskje får vi svaret allerede neste helg, når Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani ankommer Moskva for å forhandle med FIFA og overvære VM-finalen.

(©NTB)

Les også

Ekspertene rister på hodet over det nye VM-formatet: - Bekymret for utviklingen

Les også

Hevder FIFA vil «revolusjonere» fotballverden

Har du sett denne?

Kommentarer til denne saken