Alle som har spilt fotball kan nok være enige om følgende: Det er faktisk ganske stor forskjell på fotballer.

Produsentene slåss årlig om å lage den beste ballen, og man går stadig nye veier på fabrikkene for å vinne kampen om spillernes gunst.

Derfor er det «big business» hver gang det spilles fotballmesterskap, og VM i Russland er intet annet.

Nå har Adidas lansert «Telstar 18» med brask og bram.

Den flunkende nye ballen er den offisielle ballen som skal brukes under sommerens store idrettsbegivenhet, og den har ifølge Adidas gjennnomgått intensive tester for å bli den beste som noensinne er laget til et fotballmesterskap.

- Første gang i en offisiell matchball

Den sort-hvite ballen, en ren hyllest til The Telstar som ble brukt under VM i Mexico 1970, er utviklet i tett samarbeid med store klubber som Manchester United, Juventus, Real Madrid og Ajax.

Til Nettavisen opplyser Adidas at de har vært miljøbevisste underveis, og at ballen og forpakningen er delvis skapt av resirkulert materiale.

Det mest oppsiktsvekkende med ballen er at den har en innebygd NFC-chip, for første gang i en offisiell matchball, skal vi tro Adidas.

Den fungerer slik man kan koble den opp mot en smartelefon via radiosignaler sendt ut fra chipen, og på den måten kan man låse opp øvelser og konkurranser på Adidas sine nettsider man kan gjennomføre med ballen.

Det finnes selvsagt dem som hevder at en ball ikke er viktig, og at gode spillere behersker alle typer baller.

Men dem som har spilt fotball selv vet at det er stor forskjell.

Da Adidas produserte Jabulani til VM i 2010, fikk de stort sett kjeft fra alle kanter.

- Veldig trist

Iker Casillas beskrev den som «forferdelig», mens Gianluigi Buffon sa at det var «veldig trist» at VM ble spilt «med en så fryktelig ball».

Nå er tonen annerledes.

- Jeg var heldig nok som fikk prøve den for en stund siden, og jeg liker alt. Jeg liker designet, fargene, alt sammen, sier Lionel Messi om Telstar 18 ifølge The Telegraph.

I Norge har Rosenborg fått anledning til å teste ballen, og Nettavisen har bedt et par av spillerne si sin mening.

Også der er man godt fornøyd med det Adidas har landet på.

- Jeg synes det virker som en veldig bra ball. Nå har jeg stort sett bare gode erfaringer med Adidas, men jeg husker da Jabulanien kom. Da var vel ikke vi keepere like positive. Men det er en relativt fair ball, den er god å slå på og vingler ikke for mye. Det er av interesse for oss keepere, sier André Hansen til Nettavisen.

- Man får bra trykk når man skyter, og det skal bli vanskelig å stoppe de ballene her, sier Anders Trondsen.

Se intervjuene med RBK-spillerne i videoen øverst.

- Umulig å skjønne

Det er imidlertid ikke alle som er like positive. Tidligere Liverpool-keeper Pepe Reina er blant dem som har ytret seg kritisk om Telstar 18.

- Jeg vedder hva som helst på at vi kommer til å se minst 35 mål på langskudd, for den ballen her er umulig å skjønne, sier Reina til AS.

Barcelona-keeper Marc-André ter Stegen mener den vingler for mye.

- Ballen kunne vært bedre, den beveger seg for mye. Vi er bare nødt til å bli vant til den, sier tyskeren.

VM arrangeres i Russland fra 14. juni til 15. juli 2018. Mesterskapet sparkes i gang med oppgjøret mellom vertslandet og Saudi-Arabia 14. juni klokken 18.