RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudi-Arabias feilslåtte eksperiment skaper reaksjoner

SNAKKET MED SPILLERNE: Saudi-Arabias sportsminister Turki Al-Sheikh snakket med spillerne under den siste treningen før møtet med Russland.
SNAKKET MED SPILLERNE: Saudi-Arabias sportsminister Turki Al-Sheikh snakket med spillerne under den siste treningen før møtet med Russland. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex/shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
- Mange i Spania var veldig kritiske, og saudiarabiske fans var sure og irriterte, sier ekspert på spansk fotball, Petter Veland.

MOSKVA (Nettavisen): Torsdag sparkes Fotball-VM i gang med åpningskampen mellom Saudi-Arabia og vertsnasjonen Russland.

Lagene er de to svakest rangerte i hele VM, og til tross for at det er Russland som er rangert nederst, regnes Saudi-Arabia av mange som VMs svakeste lag.

Lagets spanske trener, tidligere Barcelona-spiller Juan Antonio Pizzi, håper likevel å kunne sjokkere det russiske hjemmepublikummet på Luzjniki Stadion torsdag.

- Personlig gleder jeg meg veldig til å ta del i åpningkampen. Det er svært sjelden man får en slik mulighet, og vi er valgt ut til å spille åpningkampen i VM. Vi er svært entusiastiske og ser fram til kampen. Vi skal gjøre det vi kan for å gjøre folket i Saudi-Arabia fornøyde, sa Pizzi på onsdagens pressekonferanse i Moskva.

Kontroversiell avtale

Ekspertene er imidlertid klare på at kvaliteten og intensiteten i den hjemlige ligaen er for dårlig. Derfor inngikk landet en avtale med det spanske ligasystemet for å kunne sende spillere til Spania denne våren.

Klubbene Leganés, Villarreal og Levante tok imot henholsvis Yahya Al-Shehri, Salem Al-Dawsari og Fahad Al-Muwallad med åpne armer i januar.

I tillegg ble sju øvrige spillere lånt ut til klubber på nivå to og til akademier i Spania.

Saudiaraberne betalte selv for å få muligheten til å sende sine spillere til en av verdens beste ligaer, og de spanske klubbene hadde ingen utgifter i forbindelse med låneavtalene.

RUSTEN? Fahad Al-Muwallad fikk kun spille 25 minutter for Levante etter nyttår. I VM er han trolig i Juan Antonio Pizzis startellever.

Veland: - De spilte «nada»

Reaksjonene lot ikke vente på seg, forteller La Liga-ekspert Petter Veland.

- Det var kun to som fikk spille og kun i betydningsløse kamper helt på tampen. De fikk sikkert litt utbytte på treningsfeltet, men de spilte jo «nada», sier Veland til Nettavisen.

- Mange i Spania var veldig kritiske, og saudiarabiske fans var sure og irriterte gang på gang da spillerne ikke var i kamptroppen.

- Respektløst overfor spanske unggutter

Tidligere Real Madrid-spiller David Aganzo, nå medlem i Spanias svar på NISO, er blant de som uttalte seg svært kritisk til avtalen.

- Jeg liker ikke at ting utspiller seg slik det gjorde med saudiaraberne. Fotball handler ikke bare om penger, men også om verdier. Jeg har snakket med (La Liga-sjef, Javier) Tebas om det, og slik jeg ser det, kan ikke fotball styres på denne måten, sa Aganzo til Radio Marca.

HÅPER PÅ EN SKRELL: Spanske Juan Antonio Pizzi håper å lede Saudi-Arabia til en overraskende seier mot vertsnasjonen Russland torsdag.

Aganzo mener yngre spanske spillere burde fått sjansen, i stedet for å hente inn tre uprøvde saudiarabere.

- Det er respektløst overfor de unge spillerne i ligaen og alle som spiller i lavere divisjoner, mener Aganzo.

Aganzos synspunkter har senere blitt gjentatt fra offisielt hold i AFE, den spanske spillerforeningen.

Yahya Al-Shehri forlot Leganés uten å ha fått et eneste minutt på banen, mens Salem Al-Dawsari og Fahad Al-Muwallad fikk komme inn i til sammen tre betydningsløse kamper på slutten av sesongen.

Alle tre er likevel høyaktuelle til en plass i startelleveren når Russland er motstander torsdag, til tross for et halvt år uten a-lagsfotball.

VM-KLARE: Salem Al-Dawsari (18) og Yahya Al-Shehri (8) i kamp om ballen på onsdagens trening. Begge fikk prøve seg i spanske klubber i vår. Det gikk ikke helt som planlagt.

Russlands trener under press: - Må tåle kritikk

Russland-trener Stanislav Tsjertsjesov vet imidlertid at vertsnasjonen ikke er i posisjon til å undervurdere noen, etter sju strake vennskapskamper uten seier inn mot VM på hjemmebane.

- Vi har studert motstanderne våre fra dag én og mine spillere vil aldri si at det er svake lag i noen av gruppene. Dette er VM. Den første kampen vil sette tonen, sa Tsjertsjesov på onsdagens pressekonferanse.

Landslagstreneren har et stort press på sine skuldre og har måttet tåle kritikk fra russiske fans og presse for den siste tids resultater.

- Alle trenere må tåle noe kritikk. Jeg leser ingenting, jeg bare prøver å fokusere på jobben jeg skal gjøre, og spillerne mine får informasjon fra meg. Vi prøver å gjøre det vi skal gjøre, og at vi får litt kritikk er naturlig i den verdenen vi lever i. Det handler om å håndtere det på riktig måte, sa Tsjertsjesov.

Åpningskampen i VM mellom Russland og Saudi-Arabia sparkes i gang 17.00 torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere