SERBIA - SVEITS 1-2:

Sveits tok et langt steg mot åttedelsfinale etter at Serbia ble slått 2-1 fredag kveld.

Aleksandar Mitrovic ga Serbia ledelsen i første omgang, før Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri snudde kampen i andre omgang.

Snytt for straffe

På stillingen 1-1 i den andre omgangen oppsto en situasjon som nå diskuteres heftig.

Etter et av mange serbiske innlegg inn i den sveitsiske boksen, ble Mitrovic klart og tydelig lagt i bakken av Stephan Lichtsteiner og Fabian Schar. Dommeren valgte imidlertid å dømme frispark til Sveits.

Ekspertkommentator hos TV 2 og VAR-forkjemper, Jesper Mathisen, skjønte lite av akkurat det.

- Jeg har vært og er en stor fan av VAR, men at ikke Mitrovic får straffespark i den duellen, med to sveitsere som bare river ham i bakken ... Dette er sånn du visstnok ser på byen etter klokka har passert midnatt. Du kan ikke legge en spiss i bakken på det viset, med så aktive armer. Hvis de ikke skal ta det i bussen, da begynner jeg å forstå hvorfor enkelte folk er litt forvirret rundt når dette skal brukes. Serbia er snytt for straffe, var Mathisens klare konklusjon.

Tidligere Manchester United-spiller Phil Neville, som kommenterte kampen for BBC, var helt enig.

- De lager sandwich av Aleskandar Mitrovic. Det er straffe. Det er en «body slam» - det er wrestling. Fabian Schar ser ikke engang på ballen, og Stephan Lichtsteiner er oppå ham.

Mitrovic-scoring

Fem minutter var spilt da Dusan Tadic ble spilt fri av Nemanja Matic ute på høyrekanten. Southampton-spilleren slo ballen inn til Aleksandar Mitrovic, som steg til værs og stanget Serbia i ledelsen.

Ikke lenge etterpå fikk Blerim Dzemaili en brukbar mulighet for Sveits. Ricardo Rodriguez slo inn fra venstre, og Bologna-spilleren fikk avslutte relativt upresset, men utenfor mål.

Etter en halvtimes spill var Dzemaili farlig frampå igjen, denne gangen etter innlegg fra Steven Zuber. Keeper Vladimir Stojkovic var imidlertid med på notene og fikk avverget til corner.

Like før pause var det serbernes tur til å prøve seg. Tadic slo inn, og ballen havnet til slutt hos Nemanja Matic, som virket noe overrasket over å få ballen på bakre stolpe, og dermed klarte ikke Manchester United-spilleren å styre ballen imål.

Snudde kampen

Sveitserne kom heltente ut i andre omgang og etter 52 minutter vartet Granit Xhaka opp med en real kanon. Etter at Aleksandar Kolarov først hadde blokkert Xherdan Shaqiris forsøk, klinket Arsenal-spilleren til fra 25 meter, og en delvis dekket Stojkovic rakk ikke å regarere i tide.

Minutter senere var Shaqiri nær ved å notere seg for en kandidat til VMs vakreste mål så langt. Stoke-spilleren ladet kanonen på høyresiden og skrudde ballen i krysstanga og ut i lengste hjørne.

I det 90. minutt skulle det lykkes for Shaqiri. 26-åringen stakk i bakrom, mottok en nydelig pasning og dyttet ballen forbi Stojkovic til sveitsisk ledelse og seier.