Gå til sidens hovedinnhold

Slik styrer Putin fotballen

Nettavisen-dokumentar:

Russlands president har tidligere vært FSB-sjef. Slik påvirker russisk etterretning fotballen.

Dette er sak 6 av 11 i en dokumentarserie om hva som egentlig skjedde da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med! Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

President Vladimir Putin har en fortid både som KGB-offiser i Øst-Tyskland og var en kort periode sjef for FSB (KGBs etterfølger) før han entret politikken. Putin er fra St. Petersburg og det var som internasjonal rådgiver for borgermester Anatolij Sobtsjak at han startet sin politiske karriere.

KGB, FSB og St. Petersburg går også igjen i Putins nettverk for å kontrollere fotballen i dag. Her kan du lese om hvordan det skjer.

Tiår med russiske innflytelse

I årtier har den russiske regjeringen og den russiske etterretningstjenesten (KGB, og senere FSB) hatt betydelig makt i både FIFA og UEFA, gjennom eksekutivkomité-medlemmene Vjatsjeslav Koloskov og Vitalij Mutko.

Koloskov har en fortid som agent i KGB og Mutko har vært minister i den russiske regjeringen i flere år. Begge har hatt sentrale verv i FIFA og har flere ganger har vært med på å bestemme hvem som har fått fotball-VM.

Les også: Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotball-tsar

Nytt russisk styremedlem

Tidligere i år strøk den russiske visestatsministeren Vitalij MutkoFIFAs integritetssjekk. Det betyr at han mister plassen i FIFA Council, FIFAs styre. Men Russland får snart et nytt medlem i FIFAs styre.

Vi kan med en gang venne oss til navnet Alexeij Sorokin. 45-åringen fra Moskva blir på UEFAs ekstraordinære kongress i Geneve 20. september mest sannsynlig valgt inn i FIFA Council (tidligere eksekutivkomiteen). Han er den eneste kandidaten. Vitalij Mutko satt der i 2010 og stemte da på at Russland skulle få VM i 2018.

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Sorokin er i dag administrerende direktør for Russlands VM-komité som arrangerer fotball-VM neste år. Passerer han integritetsjekken, får FIFA nok en gang en russer med angivelig tilknytning til de hemmelige tjenestene inn i sitt styre.

To journalister som lenge har gransket de russiske hemmelige tjenestene, men som ikke ønsker å bli navngitt fordi de selv også jobber med liknende temaer som ennå ikke er publisert, sier til Nettavisen og Ekstra Bladet at det er utenkelig at Sorokin med sin yrkeskarriere ikke har tette forbindelser til de russiske hemmelige tjenestene. Sorokin har blant annet fortid i den russiske utenrikstjenesten og som direktør i den russiske VM-komiteen rapporterer han til komiteens formann, Vitalij Mutko. På den måten blir forbindelsene til Kreml fortsatt intakt.

Koblingen til de russiske hemmelige tjenestene i FIFA går helt tilbake til Sovjetunionens dager da KGB-agenten Vjatsjeslav Koloskov ble valgt inn i FIFAs eksekutivkomité. I boken The KGB Plays Chess, skrevet av den anerkjente historikeren Jurij Felsjtinskij, forteller en tidligere KGB-offiser at Koloskov ble vervet som agent i 1978. Da var Koloskov president i det sovjetiske fotballforbundet.

Nettavisen og Ekstra Bladet har kontaktet Koloskov for en kommentar om disse beskyldningene, men henvendelsene har ikke blitt besvart.

Koloskov var visepresident i FIFA i 16 år, helt frem til 2009, da han ble avløst av Vitalij Mutko.

Les også: Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk

Les også

Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotball-tsar

Les også

Ni måneder før VM-avgjørelsen fikk Putin panikk

Brudd på FIFAs etiske regler

Vitalij Mutko som i dag er Russlands visestatsminister, var med på å vedta FIFAs etiske regelverk i 2012. I artikkel 14 i disse reglene står det at medlemmer av eksekutivkomiteen, komiteer og andre verv skal være politisk nøytrale.

Likevel beholdt minister Mutko plassen i eksekutivkomiteen. Selv da det i 2016 ble avslørt at han kunne knyttes til systematisk doping av russiske utøvere under OL i Sotsji i 2014 og at han personlig skal ha gitt ordre om å skjule russiske fotballspilleres positive dopingprøver, ble han fredet av FIFA.

Del 1 av McLaren-rapporten finnes her, mens del 2 ligger her.

Etterforsket FIFA-presidenten

FIFA-president Gianni Infantino har flere ganger besøkt Russlands president Vladimir Putin. Disse besøkene førte til at Infantino ble etterforsket av FIFAs etiske komité fordi han reiste til Russland i privatflyene til russiske oligarker som var med i Russlands VM-søkerkomité.

Les også: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

FIFA-presidenten har ifølge regelverkets artikkel 14 ikke lov å reise på andres bekostning når han er på offisiell reise for FIFA og han ble etterforsket av FIFAs etiske komité for bruk av andres privatfly da han blant annet besøkte paven og Vladimir Putin i 2016. Etter kort etterforskning frikjente FIFAs etiske komité ham.

Nettavisen og Ekstra Bladet har fått informasjon fra en person i et av kamrene i FIFAs etiske komité om at begrunnelsen for at Gianni Infantino ikke blir straffet for brudd på FIFAs etiske regler, er at det ikke er FIFA-presidenten som har bestilt flyene, men at det er gjort av administrasjonen i FIFA. De er ikke underlagt FIFAs etiske regelverk på samme måte som valgte representanter.

Brysomme etikkvoktere

Da Gianni Infantino ble valgt til FIFA-president i 2016 lovet han å innføre omfattende reformer i FIFA og i den forbindelse utnevnte han portugiseren Miguel Maduro som formann for FIFA Governance Committee, komiteen som skal sjekke om kandidatene er egnet til å sitte i FIFAs utvalg og styre.

Det var Miguel Maduro som besluttet at Vitalij Mutko var uegnet til å sitte i FIFA Council. Hans begrunnelse var Mutko som russisk visestatsminister ikke var politisk nøytral og på den måten brøt med artikkel 14 i FIFAs etiske regelverk.

Mutko uttalte seg svært diplomatisk etter at han ble vraket fra FIFAs styre:

- Jeg ønsket å bli gjenvalgt, men nå har FIFA endret kriteriene og et kriterium om politisk nøytralitet har blitt innført. Det er i deres rett. Komiteens beslutning vil ikke ha noen betydning for VM-forberedelsene, sa Mutko.

Les også: Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

Fjernet FIFA-topper

Under FIFA-kongressen i Bahrain i mai i år sparket FIFA-presidenten Miguel Maduro, som kun hadde hatt jobben i åtte måneder. Samtidig kvittet Infantino seg med de to lederne av FIFAs etiske komitéer, Cornel Borbely og Hans-Joachim Eckert.

Borbely og Eckert fortalte ifølge Reuters i etterkant av avskjedigelsen at de var i ferd med å etterforske hundrevis av saker i FIFA. Ifølge fotballmagasinet Josimar etterforsket de Gianni Infantino for innblanding i presidentvalget i det afrikanske fotballforbundet (CAF) i 2017.

Begrunnelsen til Infantino for å bytte ut lederne i FIFAs etikkomitéer var blant annet at han ønsket en annen geografisk spredning på disse vervene og at han ønsket å distansere seg fra Blatters regjeringstid.

Alexeij Sorokin er nå den eneste UEFA-kandidaten til å tre inn i FIFAs styre i september.

Les også: Det skitne spillet om fotball-VM - som Russland kuppet

FIFA og gangsteren

Den tidligere KGB-agenten og den tidligere visepresidenten i FIFA, Vjatsjeslav Koloskov, sitter i dag i Russlands VM-komité. Han spilte en sentral rolle i arbeidet for å få fotball-VM i 2018.

Det belgiske eksekutivkomité-medlemmet Michel D'Hooghe har erkjent at han etter avstemningen mottok et maleri fra en russer. Ifølge en parlamentsrapport skal maleriet være mottatt av samme mann som overrakte et Picasso-maleri til Michel Platini. Det er Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert som har skrevet rapporten som er fra 2014.

D'Hooghe har bekreftet at han fikk et maleri fra russiske Vjatsjeslav Koloskov, men har vært klar på at bildet ikke hadde noen reell verdi.

Samme konklusjon kom også FIFAs etiske komité til da de etterforsket D'Hooghe. Komiteen konkluderte med at maleriet ikke skal ha hatt noen kommersiell verdi, og at det i stedet var en vennlig gest. D'Hooghe ble derfor frikjent.

D'Hooghe har kategorisk avslått at han stemte på Russland, og sier i et intervju med London Evening Standard at han stemte på Belgia/Nederland i begge voteringsrundene.

Michel Platini har avvist at han har mottatt et Picasso-maleri. Derimot har han bekreftet at han stemte på Russland og Qatar i avstemningene.


I Platinis tilfelle skal det ifølge Calvert og Blakes parlamentsrapport ha vært Koloskov som stod bak også den gaven. Den angivelig tidligere KGB-agenten, som i dag er æresmedlem i FIFA, jobber fortsatt for VM i Russland i 2018.

Nettavisen og Ekstra Bladet har sendt spørsmål til Koloskov via kommunikasjonsavdelingen til den russiske VM-organisasjonskomiteen om hvilke malerier han ga til de to medlemmene av FIFAs eksekutivkomité.

Vi har også sendt eposter til Koloskov og Sorokin der vi har spurt om deres tilknytning til KGB/FSB og om hva den fremste oppgaven til Sorokin blir i FIFA Council. Ingen av dem har svart på henvendelsene.

Dette er sak 6 av 11 i en dokumentarserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med!

28. juni: FIFAs sikkerhetssjef stusset da VM-avgjørelsen falt: - Russland visste det på forhånd

Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Les også

Hemmelige notater fra VM-komiteen: - Ta kontakt med den russiske presidenten

Kommentarer til denne saken