MOSKVA (Nettavisen): Med de blodige scenene fra Marseille i 2016 friskt i minne, har russiske myndigheter tatt grep før VM på hjemmebane - landets fotballhooligans skal kues.

Ledende hooligans fra flere russiske klubber kan vente seg strenge straffer dersom det blir bråk under VM, selv om de ikke er direkte involvert, melder AP.

Nyhetsbyrået har snakket med en kilde i miljøet, som forteller at alle hooliganlederne har blitt kalt inn til samtaler med myndighetene, hvor de har fått følgende beskjed:

«På vegne av vår stats sikkerhetstjeneste vil jeg uttrykke at dersom det blir bråk, vil de som skaper det havne i fengsel, og det vil du også. Vi er avhengige av at dette går rolig for seg».

Russlands president Vladimir Putin ertet på seg mange briter da han for to år siden uttalte at han ikke forsto hvordan 200 russere kunne banke opp flere tusen engelskmenn i Marseille under Fotball-EM i 2016.

- Trener på å slåss

Ifølge Dr Svetlana Stephenson ved School of Social Sciences, på London Metropolitan University, finnes det en logisk forklaring på det. Stephenson har skrevet prisvinnende bøker om russiske gjenger og kjenner godt til fotballbråkmakernes vaner.

- Russiske fotballhooligans velger ofte ikke å komme på kamper. De bruker tid på å trene, holde seg i form og på å utøve vold i treningshaller eller i skogen. De organiserer slåsskamper mellom hverandre og likesinnede som holder med andre lag, forteller Stephenson til Nettavisen.

Hun mener dette er kjent som «den russiske stilen» og trekker paralleller til tradisjonelle russiske gateslagsmål.

- Jeg ser på rutinene deres som en videreføring av gatekamper, en tradisjonell kamp blant russisk ungdom, som går langt tilbake i tid. Der møttes ungdommer fra forskjellige landsbyer eller gater og slåss mot hverandre i arrangerte kamper, gjerne i bryllup eller andre markeringer.

Rasismedom

Stephenson mener det i Russland generelt er viktig å vise maskulinitet og styrke. Landets fotballhooligans er intet unntak.

- Vold assosieres med maskulinitet. Slik er det i de fleste kulturer, men jeg tror russiske fotballhooligans skiller seg fra for eksempel engelske på den rituelle og organiserte biten. Dette er muligens et resultat av sen urbanisering av Russland og lang levetid for gammeldags landsbypraksis, mener hun.

En drøy uke før VM besluttet UEFA at Zenit St Petersburg må spille sin neste europacupkamp for tomme tribuner, grunnet rasistiske ytringer rettet mot Leipzig-spiller Naby Keita.

Hendelsen føyer seg inn i rekken av sanksjoner rettet mot russiske klubber som følge av rasisme. Likevel mener Stephenson at slåsskampene har lite med ideologi å gjøre.

- Det er bare et ønske om å demonstrere styrke, selv om noen hooligans har nasjonalistisk eller rasistisk agenda. Historiene om kampene ble en del av gruppens folklore, noe de var stolte over.

Bekymret for høyreekstreme

Professor i kriminologi på University of West London, Alberto Testa, mener fotballpøblenes politiske overbevisning har en større betydning.

- Den mest bekymringsverdige utviklingen hos voldelige fotballfans i Europa, er deres koblinger til det ekstreme høyre, sier Testa til Nettavisen.

Professoren mener Russland er blant landene som sliter mest med fotballpøbler med bånd til høyreekstreme miljøer.

- Det ekstreme høyre i Russland er et problem. De er rasistiske, antisemittistiske og homofobiske. Angrep mot LHBT-samfunnet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) er ikke uvanlig, sier Testa.

Han mener det finnes flere likheter mellom voldelige russiske fotballfans og italienske såkalte ultras.

- Ytre høyre-ideologi fungerer som en identitetsforsterker og samler gruppen. Medlemmene av gruppen identifiserer seg med gruppens mål og skjebne, og de bruker symboler og effekter.

- De er svært strukturert og består av 40-50 personer. De er narsissistisk opptatt av egen kropp og entusiastiske rundt trening og tatoveringer, og legger gjerne ut bilder i sosiale medier for å skremme og advare motstandere. Volden de utfører er nøye planlagt og dermed vanskelig å forhindre, sier Testa.

- Bruker anabole steroider

Universitetsprofessoren mener en tydelig forskjell på engelske hooligans og voldelige russiske ultras er at bråket rundt engelskmenn ofte oppstår tilfeldig etter stort alkoholinntak, mens russerne er langt mer strukturert og forberedt.

- Mange av de russiske ultras-gruppene drikker ikke og tar gjerne anabole steroider for å øke aggresjonsnivået. For øyeblikket er russiske og polske ultras de mest fryktede.

Ifølge Testa er det ikke uvanlig at gruppene danner spontane allianser mot politiet.

- I Europa driver ultras-gruppene en konkurranse om å bli sett på som de mest voldelige. Russerne spesielt er godt trent og bruker militær geriljataktikk. De viser så fram "trofeene" sine, som bilder, videoer og flagg de har stjålet fra rivalen.

Frykter angrep på homofile

Testa tror engelske fans har et relativt trygt mesterskap i vente, med mindre de selv oppsøker bråk i Russland. Han er imidlertid i tvil om alle kan føle seg like trygge.

- Jeg tror at med mindre britiske fans provoserer dem eller søker hevn, er faren større for medlemmer av etniske grupper og homofile.

I 2017 hadde Russland bare et land foran seg på ILGA Europas liste over Europas minst homovennlige land.

Svetlana Zakharova i Russlands LHBT-nettverk frykter også at personer med regnbueeffekter skal bli anholdt, til tross for at russiske myndigheter har lovet det motsatte.

- Jeg er ikke sikker på at russiske myndigheter vil klare å holde løftet sitt om ikke å anholde personer med regnbuesymboler, og at de vil sørge for sikkerheten til alle som besøker Russland.

Zakharova reagerer også sterkt på at FIFA har godkjent Grozny i Tsjetsjenia som vertsby for det egyptiske landslaget i forkant av VM.

Tsjetsjenia og president Ramzan Kadyrov har blitt beskyldt for drap og forfølgelse av homofile - beskyldninger som har blitt tilbakevist av Kadyrov selv.

- Ved å plassere en av sine baser i Grozny, viser FIFA at forfølgelse av LHBT-samfunnet er noe som er greit for dem. FIFA viser også at de ikke forstår hvorfor slike handlinger bør fordømmes. De mener ikke at brudd på menneskerettighetene er grunn nok til å endre lokasjon, sier Zakharova.

Spår militarisert, men trygt VM

Alberto Testa er imidlertid ganske trygg på at russiske myndigheter har kontroll på sikkerheten før VM.

- Russiske sikkerhetsmyndigheter vil identifisere polske, kroatiske, argentiske, tyske og franske grupperinger. Det er viktig å huske at sikkerhetstiltakene vil være enorme, spesielt på grunn av faren for terrorisme.

Også Svetlana Stephenson mener politiet kommer til å være svært synlige både på stadion og utenfor.

- Jeg tror den russiske regjeringen har kapasitet til å stoppe det meste av volden. De har registrert voldelige fotballfans og satt FSB og politiet inn som kuratorer i fangruppene. Kampene kommer til å være ganske militariserte, men relativt trygge, spår hun.

Organisasjonskomiteen har i forkant av mesterskapet uttrykt at «alle besøkende i Russland i 2018, uavhengig av etnisk bakgrunn, kjønn, religion, evner eller legning, kan regne med en varm velkomst.»

«Personer kommer ikke til å bøtelegges for å uttrykke følelsene sine, og regnbueflagg på tribunen og i offentlige samlinger tillates», heter det i en uttalelse.