*Nettavisen* Sport.

VM-kuppet: Russland var minst egnet av søkerlandene

Nettavisen-dokumentar:

INSPEKSJONSLEDER: Harold Mayne-Nicholls ledet FIFAs inspeksjonskomité som vurderte søkerlandene til fotball-VM i 2018 og 2022. Foto: Dominique Faget (AFP)

Klokken 14.30 norsk tid den 24. januar 2011 utløste en selvmordsbomber sin dødbringende bagasje. Da redningsmannskapet var ferdige, stod de igjen med 37 døde og 130 sårede personer.

29.06.17 11:22

Dette er sak 9 av 11 i en dokumentarserie om hva som egentlig skjedde da Russland ble tildelt fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med! Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Blodbadet fant sted på flyplassen Domodedovo i Moskva, knapt en måned etter at FIFAs eksekutivkomité hadde tildelt Russland fotball-VM i 2018.

Russland fikk VM i 2018 selv om Harold Mayne-Nicholls, lederen for FIFAs inspeksjonskomité, ga russerne stryk på flere områder og hadde blant annet kritisert sikkerheten ved de russiske flyplassene. Han var generelt lite fornøyd med infrastrukturen i Russland.

Les også: Tidligere sikkerhetssjef: - FIFA-topp spurte meg om hvor mye jeg hadde fått for å inngå avtalen

Russland rangert sist

Den 55 år gamle chileneren Harold Mayne-Nicholls har lang erfaring med å inspisere land som søker om fotball-VM, og etter å ha vært på inspeksjon hos alle søkerne til VM i 2018, var han ikke i tvil: Russland var minst egnet til å være vertskap for verdens største sportsbegivenhet.

Det forteller han i et eksklusivt intervju med Nettavisen og Ekstra Bladet.

Klikk på bildet for å forstørre.

TERRORANGREP: Domodedovo-flyplassen i Moskva ble utsatt for et terrorangrep i januar 2011, omtrent en måned etter at Russland ble tildelt fotball-VM. Foto: Oxana Onipko (AFP)


- Hvilket land hadde etter din mening den beste VM-søknaden?

- Det var England, noe som også fremgår av min rapport. Russland var kun på fjerdeplass, bak Spania/Portugal og Nederland/Belgia.

- Hvordan reagerte russerne på dine bemerkninger om infrastrukturen og sikkerheten på flyplassene?

- Rapporten ble offentliggjort dagen før avstemningen. Jeg møtte FIFAs eksekutivkomité i Zürich. Jeg opplevde at Vitaly Mutko (Russlands sportsminister og medlem av eksekutivkomiteen) gikk direkte til FIFAs generalsekretær, Jérôme Valcke, og spurte han om hvem som var ansvarlig for rapporten.

- Valcke fortalte at jeg var ansvarlig, og da kom Mutko raskt og rasende bort til meg. Han lurte på hvordan jeg kunne si at sikkerheten på de russiske flyplassene ikke var god nok, og at infrastrukturen ikke var god nok til å arrangere VM.

- Han var virkelig sint. Jeg svarte kort «beklager, men det er hva jeg så under mine inspeksjoner. Flyplassene deres er ikke forberedt for et VM-sluttspill, og det er min plikt å informere alle om det». En måned senere var det et bombeangrep på flyplassen i Moskva.

Les også: FIFAs sikkerhetssjef stusset da VM-avgjørelsen falt: - Russland visste resultatet på forhånd

- Du møtte Vladimir Putin da du var på din inspeksjonstur til Russland. Hva var ditt inntrykk av han?

- Han virket meget sterk og svært, svært intelligent. Han ledet møtet, og sendte et klart signal om at han stod bak det russiske VM-budet. Han var den eneste som snakket under møtet, og han var fullstendig forberedt på våre spørsmål. Han imponerte meg, og jeg er sikker på at han har fulgt med på hvert eneste skritt frem mot VM.

- Virket han sikker på at Russland ville få VM i 2018?

-Det tror jeg ikke. Han ville ha VM, men jeg er sikker på at han mente det ville bli vanskelig.

- La russerne press på deg og staben din?

- Nei, slår Mayne-Nicholls fast.

FIFAs tidligere generalsekretær Jérôme Valcke bekrefter Mayne-Nicholls historie om Mutkos reaksjon.

- Ja, Mutko spurte meg om hvem som hadde skrevet rapporten og jeg ga ham navnet til Mayne-Nicholls. Det var ingen hemmelighet og det var FIFAs eksekutivkomité og presidenten som hadde satt ned evalueringsgruppen. Om Mutko gikk til Mayne-Nicholls og skjelte ham ut kan bare Mayne-Nicholls svare på, sier Valcke til Nettavisen og Ekstra Bladet.


Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Lekket avhør avslører FIFA

Mayne-Nicholls var en sentral person i spillet om VM i 2018 fordi han var leder for inspeksjonskomiteen, og han ble derfor avhørt av Michael J. Garcia i 2014. Amerikaneren og delstatsadvokaten Michael J. Garcia ble oppnevnt som etterforsker av FIFA i 2012 for å etterforske anklagene om at Russland og Qatar hadde bestukket seg til VM i 2018 og 2022.

Les også: Slik styrer Putin fotballen

FIFA har holdt Garcia-rapporten hemmelig i flere år, og hadde inntil nylig kun sluppet en redigert versjon på 42 sider av rapporten. Nylig ble Garcia-rapporten lekket til den tyske avisa Bild, som varslet offentliggjøring av rapporten. Det sørget for at FIFA reagerte raskt, og selv publiserte hele rapporten på sine nettsider tirsdag 27. juni.

Når det gjelder den redigerte rapporten som tidligere ble sluppet, mente Garcia at dette ikke ga etterforskningen rettferdighet og han sa derfor opp jobben som FIFA-gransker i protest.

Senere ble Mayne-Nicholls' vitneutsagn lekket, og ble lagt ut på nettsiden til den britiske journalisten og FIFA-kritikeren Andrew Jennings.

Her er de sentrale punktene i avhøret som dreier seg om Russland:

  • Mayne-Nicholl erkjenner at rapporten hans om VM-søkerne ikke hadde noen betydning for hvem som ble valgt. Han tror at beslutningen om hvem som skulle få VM var tatt før han reiste rundt på inspeksjon. Han mener også at det var en stor feiltagelse å velge to VM-arrangører på en gang. Det var umulig å unngå at de forskjellige VM-søkerne forhandlet om stemmer.

  • Mayne-Nicholls ga sin evalueringsrapport til FIFAs eksekutivkomité før avstemningen, 2. desember 2010, men de hadde ifølge Mayne-Nicholls ikke ett eneste spørsmål om rapportens innhold før de gikk til avstemningsurnene.

  • Mayne-Nicholls fortalte Michael J. Garcia at Sepp Blatter personlig hindret ham å rangere søkerlandene. Sepp Blatter var redd for Vladimir Putins reaksjon. Hvordan skal du forklare Putin at du plasserer Russland som nummer fire på listen og Nederland og Belgia på tredjeplass? Det vil han aldri akseptere. Så det fikk jeg ikke lov til. Jeg spurte to ganger, men fikk vite at det var for politisk betent, sier Harold Mayne-Nicholls til Garcia.

  • Mayne-Nicholls ble overrasket over at både Qatar og Russland vant avstemningen. Han trodde selv på USA og Spania/Portugal.

Nettavisen og Ekstra Bladet har forsøkt å få Sepp Blatter til å bekrefte historien om at han stoppet rangeringen av VM-søkerne, men han sier via sin talsmann Thomas Renggli at han ikke ønsker å snakke med pressen om dette.

Jérôme Valcke mener at Sepp Blatter grep inn mot rangering av de forskjellige VM-søknadene.

- Det tror jeg stemmer, sier Valcke.

Les også: Franz Beckenbauer: Fra tysk keiser til russisk fotball-tsar

Gransker utestengt fra fotballen i lang tid

Harold Mayne-Nicholls er i dag utestengt fra all fotball. Han hadde en drøm om å ta over plassen til FIFA-president Sepp Blatter, men denne karriereveien stoppet fordi han selv ble beskyldt for bestikkelser.

Mayne-Nicholls ble først utestengt fra FIFA i sju år, men anket dommen til CAS, der den ble hørt 14. juni 2017. Det har ikke kommet en endelig dom i denne saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

GARCIA-RAPPORTEN: Michael J. Garcia stod bak Garcia-rapporten som nå re hemmeligstemplet av FIFA. Foto: Sebastien Bozon (AFP)

I etterkant av arbeidet med evalueringsrapporten som Mayne-Nicholls hadde ansvaret for, ble det lekket flere eposter fra serverne til fotballedere fra Qatar, som viste at sentrale personer i Qatar var svært misfornøyde med hans evaluering av Qatar, og som ønsket å forhindre Harold Mayne-Nicholls' muligheter til å bli FIFA-president.

Da Mayne-Nicholls var i Qatar i 2010 besøkte han det anerkjente sportssenteret Aspire. Her tas unge talentfulle fotballspillere inn fra hele verden. Det er dette besøket som er temaet i epostene.

Les også: Frank Lowy: Den australske milliardæren som tapte fotball-VM

I 2010 var Harold Mayne-Nicholls president i det chilenske fotballforbundet og han øynet muligheten for at unge chilenere kunne komme til Aspire for å utvikle seg. I en epost spurte han Aspire om hans sønn og nevø og andre unge chilenske fotballspillere kunne komme på treningsleir.

Nettavisen og Ekstra Bladet har sett korrespondansen og de viser at det ikke ble noe treningsleir på de unge chilenske fotballspillerne.

Til tross for dette besluttet FIFA å utelukke Harold Mayne-Nicholls fra all fotball i syv år fordi hans henvendelse kan tolkes som korrupsjon, ifølge dem.

Dette er sak 9 av 11 i en dokumentarserie om hvordan Russland kuppet fotball-VM i 2018. Fra 24. juni til 1. juli vil det daglig komme nye saker i serien på Nettavisen. Følg med!

30. juni: Russisk gasselskap er Putins brikke for å styre fotballen i Europa

Les alle sakene i serien her: Nettavisen-dokumentar: Slik kuppet Russland VM

Tips oss! Har du innspill, opplysninger eller tips? Kontakt Nettavisens redaksjon på epost her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon om ønskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag