*Nettavisen* Sport.

«VMs beste keeper» reddet Norge

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Vi hadde kontroll, sier Agostinho Oliveira, like treffsikkert som uttalelsene om John Carew og Brede Hangeland.

08.09.10 11:49

NORGE-PORTUGAL 1-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Kan man sparke en assistenttrener, spurte en journalistkollega humoristisk rett før Agostinho Oliveira skulle inn til pressekonferansen etter fadesen mot Norge. Hovedtrener Carlos Queiroz er plassert på noen solide armlengders avstand etter litt for ivrig behandling av FIFAs dopingkontrollører i forkant av VM, og Oliveira har - så langt - fått hovedansvaret for det portugisiske landslagets EM-kvalifisering.

Det har ikke gått helt etter planen.

Senket av spillerne han kritiserte
Ett poeng hjemme mot Kypros, null borte mot Norge på tirsdag, er fem etter skjema, og Oliveira må belage seg på at den frie tilgangen av røde grilldresser opphører nokså umiddelbart. At det var de norske spillerne han hadde småmobbet på mandagens pressekonferanse som snart sender ham ut i de arbeidslediges rekker, gjør nok ikke saken bedre.

- John Carew var bedre for ti år siden, hevdet Oliveira – Villa-spissen svarte med å gjøre alt arbeidet før 1-0-scoringen til Erik Huseklepp.

- Denne Brede Hangeland er vel ikke så mye å skryte av, mente Portugals midlertidige sjef – Fulham-kapteinen renset unna alt, og Portugal kom kun til én kvalifisert målsjanse i løpet av 90 minutter.

- Portugal har kontroll
Den gikk himmelhøyt over, mens Norges største sjansen ble iskaldt ekspedert av Erik Huseklepp. Jubel foran norske TV-skjermer, urettferdig, mente Oliveira.

- Vi har kontroll det meste av tiden, men fotball er full av overraskelser.

- Jeg er fornøyd med innsatsen vår, vi spiller ikke dårlig, understreker 63-åringen.

Hvorfor det da ble tap, vil han egentlig ikke snakke så mye om – selv om de fleste med et minimum av gangsyn sier svaret har syv bokstaver, starter på E og slutter på «duardo», og beveger seg sjelden utenfor egen sekstenmeter.

- Jeg kan ikke kommentere målet, det er min keeper, sier Oliveira, og gestikulerer.

- Han var en av de beste keeperne under VM, nei, den beste, hevder Portugal-treneren, vel vitende om at sisteskansen hadde tid nok til å spise en treretters middag før John Carew hadde rukket fram.

Tror på seks strake seirer
I stedet rotet Genoa-keeperen det kraftig til, Norge var de som ble servert, og med seks kamper igjen har Norge fem poengs forsprang på sine iberiske fotballkolleger.

- Men vi kan vinne våre seks gjenstående kamper, da har vi 18-19 poeng, og det bør holde, sier Oliveira optimistisk.

Norge, da?

- De er sterke, og spiller annerledes enn oss. Spesielt på dødballer er de gode.

- Nå har de to seirer, og er en outsider i gruppa, men Danmark og Portugal er også med.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.