*Nettavisen* Sport.

Vold, trusler, utpressing og bestikkelser

Den internasjonale spillerforeningen advarer norske spillere.

17.02.12 13:59

FIFPro er den internasjonale organisasjonen for profesjonelle spillere og har gjort en undersøkelse av forholdene for spillere i Øst-Europa.

Rapporten, som FIFPro kaller Svarteboka, er mildt sagt sjokkerende, men kanskje likevel ikke overraskende lesing. Det handler om vold, trusler, manglende lønn, utpressing og kampfiksing.

Blant annet svarer over 40 prosent av spillerne som er spurt at lønningene ikke utbetales i tide. Fem prosent svarer at de må vente mer enn et halvt år på å få den lønna de har krav på.

- Det er et utrolig tall når du tenker på at de fleste profesjonelle spillere ikke er Messi eller Ronaldo med fantasilønninger. De tjener omtrent som du og jeg, og du kan tenke deg selv om du måtte vente seks måneder på å få lønn, sier Ryamond Beaard, pressesjef i FIFPro til Nettavisen.

En av tre har opplevd vold
Forsinket lønn er én ting, men østeuropeisk fotball sliter med mange andre problemer også. Flere spillere melder om at de er blitt utsatt for vold i forbindelse med jobben. I Hellas rapporterer nesten en tredjedel av spillerne at de har opplevd vold.

Kampfiksing er svært utbredt, og ifølge Beaard er spillere som sliter med å få utbetalt lønn ekstra utsatt. De blir ofte kontaktet av folk som er tilknyttet klubben eller andre som tilbyr seg å hjelpe, dersom spilleren «bare kunne hjelpe litt til» i en kamp eller to.

- Vi ser ofte at spillere blir presset til å delta i kampfiksing, og må gjøre det rett og slett for å sikre familieøkonomien, sier Beaard.

Her ser du en video FIFPro har laget for å illustrere problemene i Øst-Europa:

HTML EMBED

FIFPro ber norske spillere som kan tenke seg en proffkarriere i Øst-Europa om å tenke seg om minst to ganger.

- Vi anbefaler sterkt at spillere snakker med spillerforeningen i Norge, NISO, før de bestemmer seg for å gå til et av disse landene, sier Anthony Higgins i FIFPro til Nettavisen.

Han påpeker at både forbundene og enkelte klubber i disse landene er en stor del av problemet.

- Spillerne og fagforeningene fra disse landene mener at noen klubber og forbund overser problemene, sier Higgins.

Med lanseringen av Svarteboka håper Higgins at europeiske myndigheter kan begynne å se mer alvorlig på problemet.

- Fotballens styrende organer må gjøre mer, men i realiteten trenger vi støtte fra myndighetene og det sivile samfunnet. Årsaken til at vi lanserte vår Svartebok var for å galvanisere støtte fra Europaparlamentet og EU-kommisjonen i å bekjempe disse problemene. Vi er avhengig av at myndighetene beordrer sine politistyrker til å etterforske og etablere et etterretningsnettverk for å bekjempe problemene, mener Higgins.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skurk eller offer?
Et eksempel, som ifølge FIFpro er ganske typisk, er historien til kroatiske Mario Cizmek. Han er nå dømt til ti måneder i fengsel etter at han innrømmet å ha deltatt i kampfiksing.

En skurk altså.

Eller er bildet litt mindre svart-hvitt?

Cizmek hadde en 16 år lang proffkarriere i Kroatia, men slet hele tiden med å få utbetalt lønn. Cizmek var selvstendig næringsdrivende, slik mange østeuropeiske spillere er, og var forpliktet til å betale skatter og avgifter selv.

Det var vanskelig når lønnen uteble, og gjelden vokste.

Så, mens han spilte for sin siste klubb FC Croatia Sesvete, fikk han tilbud av en han stolte på om å tjene litt penger på å fikse en kamp.

- Det er vanskelig å beskrive hvordan jeg følte det da jeg med vilje bommet på en ball for første gang. Det var som om jeg spyttet på hele karrieren min, forteller Cizmek.

- Men når du drukner, så leter du etter halmstrå. Du tror det bare vil være den ene kampen.

- Men så blir én til seks, legger kroaten til.

Etter sju kamper bestemte Cizmek seg for at dette ville han ikke være med på mer. Men det var for sent.

Han ble ikke rik. Han betalte ned litt gjeld med pengene han fikk for kampfiksingen. De som ble rike var de som stod bak det hele.

Bittert sier Cizmek:

- Straffen for spillerne var nesten den samme som for organisatorene, de som virkelig tjente på denne kampfiksingen.

Cizmek må altså ti måneder i fengsel for sine «synder».

Banket opp på klubbkontoret
Enda mer brutal er historien til montenegrineren Nikola Nikezic som i 2010 gjorde en stor tabbe da han signerte for den russiske klubben Kuban Krasnodar.

I 2011 syntes ikke klubben at spilleren var god nok lenger, og prøvde å presse ham til å si opp kontrakten. Det ville ikke Nikezic.

Tabbe.

Kort tid etterpå ble 30-åringen banket opp av to ukjente personer, angivelig med tilknytning til den russiske mafiaen, inne på klubbkontoret.

Etter 20 minutter med juling og trusler med våpen, signerte Nikezic på at han ville avslutte kontrakten med klubben.

Nikezic var tøff og rapporterte episoden til FIFA, og etter mye motstand blant annet fra det russiske fotballforbundet betalte klubben spilleren 180.000 euro i kompensasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nikezic turde å stå fram. Det har neppe alle som er blitt utsatt for tilsvarende behandling gjort.

I likhet med der russiske forbundets motvilje til å samarbeide, tyder mye på at også resten av de østeuropeiske forbundne sliter med å tak i problemene.

Under presentasjonen av FIFpros Black Book sist uke, uttalte den serbiske spilleren Dragisa Pejovic seg om sine opplevelser med manglende lønnsutbetaling, vold, trusler, utpressing og kampfiksing.

Politianmeldt
Pejovic innrømmet at han under enormt press fra klubbledelsen deltok i å manipulere kampresultater.

Det serbiske fotballforbundet har derfor like godt anmeldt Pejovic til politiet og vurderer å utestenge ham på livstid. Forbundet har ikke gitt noen signaler på at klubben Pejovic spilte for da kampfiksingen fant sted vil bli etterforsket.

- Dette er uhørt! raser generalsekretær i FIFPro Theo van Seggelen.

- Spilleren er nå offeret. Fotballforbundet burde se alvorlig på misbruket i serbisk fotball, for det er det mye av. Spillere får ikke lønn, spillere blir utpresset, spillere blir misbrukt og spillere tvinges til å delta i kampfiksing. Det er det det serbiske forbundet bør konsentrere seg om, sier van Seggelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.