*Nettavisen* Sport.

Vraket kinesisk klubb: - Tsjekkia er milevis foran Kina, rent sportslig

SPARTA PRAHA: Herolind Shala gikk fra Odd til Sparta Praha. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Herolind Shala vraket kinesisk klubb for å gå til Sparta Praha.

05.03.15 12:06

Det at stadig flere fotballspillere fra Tippeligaen reiser til Kina, virker til å være en trend som er kommet for å bli. Det finnes likevel noen unntak - noen spillere som takker nei til kjempelønninger i Østen, for et bedre sportslig tilbud i Europa.

Én av spillerne som vraket en kinesisk klubb, til fordel for spill i Europa, er tidligere Odd-spiller Herolind Shala. Shalas kontrakt med Odd gikk ut etter forrige sesong, og midtbanespilleren valgte å skrive under for tsjekkiske Sparta Praha. Nettavisen har tatt en prat med Shalas agent, Thomas Skilbred, om hvorfor valget falt på den tsjekkiske klubben.

- Ja, det stemmer at han hadde tilbud fra Kina. Han valgte det bort fordi det var et bedre tilbud sportslig i Europa. Det var en litt jojo-klubb i Kina, som rykket litt opp og litt ned. De hadde rett og slett litt ymse resultater, forteller Skilbred til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

AGENT: Thomas Skilbred er agent for Herolind Shala.

- I tillegg er Herolind en ung kar, det er langt å reise til Kina, og for han som albaner, så er familikjærligheten veldig stor. I tillegg var det sportslige tilbudet i Praha mye bedre enn i Kina, mener vi.

Kunne fått mye høyere lønn
Shala hadde, på lik linje med flere av spillerne som har dratt til Kina, den siste tiden, imponert i den norske Tippeligaen. Midtbanespilleren var svært delaktig på et Odd-lag som sikret bronse i ligaen, og ble tapende finalist i cupen.

Da kontrakten gikk ut i januar, var Shala fri til å velge hvilken klubb han ville videre i fotballkarrieren. For han var det sportslige viktigere enn lønnen.

- Herolind gikk ned ganske masse i lønn i forhold til Kina. Jeg kan ikke si noe om lønningene han har i Praha, men hvis jeg husker riktig, var tilbudet fra Kina på mellom fire og seks millioner i året, sier Skilbred.

Tre til fire klubber holder nivået
For Shala var det altså flere faktorer som spilte inn i valget. Da Nettavisen snakket med Haugesunds angriper, Christian Gytkjær, sa dansken at det var kun det økonomiske som kunne trekke en spiller fra Tippeligaen til en kinesisk klubb.

Thomas Skilbred er ikke helt enig med Gytkjær. Han mener at de tre eller fire beste klubbene i Kina, vil være et stort steg opp fra Tippeligaen, men at de andre klubbene i ligaen ikke er på det samme nivået.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOTBALLEN VIKTIGST: For Herolind Shala var fotballen viktigere enn pengene. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)

- Det er veldig klubbavhengig i Kina. Noen klubber fungerer veldig bra, får gode resultater og har et godt sportslig apparat. De har penger, og med penger kommer gode spillere. Men utenom de tre til fire største klubbene der borte, så er det nok ikke så mye bedre enn Tippeligaen, mener agenten.

Da er han heller glad for at hans spiller valgte det sportslige foran det økonomiske.

- Enn så lenge er jo Tsjekkia milevis foran Kina, rent sportslig, i mine øyne.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Annonsebilag