Yngve Hallén beskyldes for korrupsjon

ALVORLIGE ANKLAGER: Yngve Hallén anklages for korrupsjon i en bok som kommer ut fredag.

ALVORLIGE ANKLAGER: Yngve Hallén anklages for korrupsjon i en bok som kommer ut fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Fotballpresidenten varsler rettslige skritt etter anklager i ny bok.

03.10.14 09:35

Tidligere fotballagent Knut Høibraaten gir fredag ut en bok, der han blant annet beskylder fotballpresident Yngve Hallén for korrupsjon.

Høibraaten, som har kalt boka «Fotballagenten», hevder Hallén og Sogndal-ledelsen har tatt imot penger under bordet da Piotr Leciejewski ble hentet til klubben fra polske Korona Kielce.

- Ikke korrupt
På den tiden var Hallén daglig leder i Sogndal. Det var han helt til han ble valgt som president i Norges Fotballforbund i 2010. Nå reagerer han sterkt på anklagene som rettes mot ham.

- Jeg er ikke korrupt. Hvis denne boken kommer ut, så vil jeg forfølge det juridisk. Det er uholdbart for meg å ha disse tingene hengende over meg i de posisjonene jeg sitter i. Dette er direkte anklager om korrupsjon og har overhode ikke rot i virkeligheten. Jeg skal finne meg i mye rart, men dette finner jeg meg ikke i, sier Hallén til VG.

Hallén søkte ifølge avisen juridisk hjelp umiddelbart etter å ha blitt kjent med anklagene.

Varsler rettslige skritt
I en epost forteller Halléns advokat Jon Wessel-Aas til Nettavisen at de har varslet Kagge forlag om rettslige skritt.

- Jeg har allerede skrevet til forlaget og varslet rettslige skritt dersom boken, med disse beskyldningene, utgis. Jeg har foreløpig ikke mottatt svar fra forlaget, skriver Wessel-Aas.

Advokaten skriver videre at han ikke kan forstå den juridiske vurderingen som er gjort av forlaget.

- Forlaget har uansett allerede pådratt seg et ansvar, ved å distribuere boken og beskyldningene til pressen, slik at det for forlaget nå bare er snakk om å begrense den ærekrenkelsen som allerede er begått.

- Det er svært vanskelig å forstå at det virkelig kan ligge en juridisk vurdering bak forlagets utgivelse av en bok med beskyldninger som forfatteren selv innrømmer at han ikke kan dokumentere - ikke minst når forfatteren og forlaget ikke en gang har tatt kontakt med den som utsettes for de alvorlige beskyldningene; Hallén, skriver Wessel-Aas.

Flere kontroversielle temaer
«Fotballagenten» tar for seg fere kontroversielle temaer fra norsk fotball de siste årene. Om Leciejewskis-overgangen skriver Høibråten at den polske FIFA-agenten Marcin Hakman tok kontakt med ham og fortalte at Hallén og en sportsdirektør ville ha penger under bordet før de signerte keeperen.

Den polske agenten svarte at Sogndal-lederne ville ha 5000 euro hver.

I boken trykkes en mail, som er sendt fra Hakman til Høibraaten 12. november 2013. På spørsmål fra Høibraaten om hvor mye Sogndal-lederne skulle ha under bordet, svarer Hakman:

«Angående Sogndal og penger under bordet… Jeg håper at du ikke forteller det til Sogndal. Det er lenge siden og jeg vil ikke lage noen problemer. Men i din fortrolighet var det rundt 5000 euro.»

Til VG sier Høibraaten følgende om motivasjonen hans for å skrive boken.

- Jeg har bestemt meg for å være dødsærlig. Og det er ingen som får mer tyn i denne boken enn meg selv. I mine øyne gir det mer troverdighet å legge alt på bordet. Dessuten er Yngve Hallén fotballpresident. I hans posisjon må han tåle dette. Er han uskyldig, så får han redegjøre for det.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.