Zidane vant Gullballen

Foto: (foto: scanpix)

Zinedine Zidane (34) vant i dag VMs bestemannspris, Gullballen, til tross for nedskallingen av Marco Materazzi.

10.07.06 13:47

Den franske superstjernen Zinedine Zidane vant VMs Gullball, selv om han fikk rødt kort i finalen.

Det var Fifa-akkrediterte journalister som stemte frem VMs beste spiller - og stemmene kom faktisk inn før Zidanes nedskalling av Marco Materazzi i andre ekstraomgang.

Jevnt
Zidane fikk 2012 poeng, mens Italias forsvarsklippe Fabio Cannavaro ble nummer to med 1977 poeng. Nok en italiener på tredjeplass; der havnet Andrea Pirlo med 715 poeng.

Dermed ble ikke det røde kortet mot Italia karrierepunktumet for den tidligere Real Madrid-stjernen. Gullballen er den høyeste individuelle utmerkelsen en fotballspiller kan få, og er garantert en svært hyggeligere avskjedsgave for den uhyre begavede midtbanesjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix/AP)

Gul og rød
I løpet av VM scoret Zidane tre mål, blant annet på straffe i selve finalen. I tillegg hadde han én målgivende, til Thierry Henry i kampen mot Brasil. Dette var Zidanes første målgivende til Henry på over 50 landskamper.

Mer negativt er det at 34-åringen fikk tre gule og ett rødt kort, han fikk dermed flest kort av samtlige VM-spillere. Det er kanskje en liten strek i regningen for Fifa, at en spiller med et slikt disiplinært rulleblad får bestemannsprisen.

Algeri-ættede "Zizou" fikk til slutt 108 landskamper for "Les Bleus" og sørget for 31 mål. Han vant VM i 1998 og EM i 2000 med Frankrike. Som klubbspiller har han tjent til sitt daglige brød i Cannes, Bordeaux, Juventus og Real Madrid.

Andre priser
Tyske Miroslav Klose vant Gullskoen som VMs toppscorer (5 mål). Lagkamerat Lukas Podolski ble kåret til beste unge spiller, mens Azzurri-keeper Gianluigi Buffon ble kåret til den beste målvakten. Spania og Brasil deler Fair Play-prisen.

Den viktigste utmerkelsen av dem alle fikk imidlertid Italia, nemlig VM-pokalen.

Tidligere vinnere av Gullballen: Oliver Kahn (2002), Ronaldo (1998), Romario (1994), Salvatore Schillaci (1990), Diego Maradona (1986), Paolo Rossi (1982).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.