Sky Sports har samlet de ti beste fotballmytene. Les og lær.

Carlo Ancelotti kan ikke engelsk
Skeptikerne har allerede dømt ansettelsen av Ancelotti nord og ned fordi han ikke kunne engelsk. Mange fryktet at italienerens instruksjoner ville forsvinne i oversettelsen, til ingen grunn. Kort tid etter ankomst til London ga den tidligere AC Milan-sjefen et intervju på Chelsea TV på tilnærmet perfekt engelsk. Et gedigent tilbakeslag for kritikerne.

Ryan Giggs kunne spilt for England
Manchester Uniteds rekordknuser var kaptein for det engelske guttelaget i sin ungdom, noe som ga spekulasjoner om at han også kunne representere de tre løvene på seniornivå. Det var en massiv forvirring da Giggs tilsynelatende valgte Wales fremfor England. I virkeligheten hadde han ikke noe valg. Giggs er nemlig født og oppvokst i Cardiff og flyttet til Manchester når han var fem år, hvor han gikk på engelske skoler – noe som forklarer hvorfor han spilte for England på ungdomsnivå.

Denis Laws hæl sendte United ned en divisjon
«Kongen av Old Trafford» ble overflødig da den nye Manchester United-sjefen Tommy Docherty tok over. Han ble fristilt sommeren 1973. Law skrev da under for rivalene Manchester City og møtte sin gamle klubb igjen på Old Trafford i den siste og avgjørende kampen, vel vitende om at en seier til City kunne sende United ned en divisjon. Law scoret vinnermålet med et nydelig hælspark, men lot være å feire i den tro at han hadde sendt sin tidligere klubb ned.

Sannheten var derimot at United ville ha rykket ned uansett om de hadde vunnet eller ikke, siden alle de andre resultatene den dagen gikk imot dem.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Serie A er en kjedelig liga
Italienerne har lenge blitt beundret for sine defensive kvaliteter, noe som startet med spillestilen «cataniccio», som ble gjort berømt av 1960-versjonen av Inter. Dette har gitt Serie A merkelappen som en negativ og kjedelig liga. Italia kan imidlertid skryte på seg at de på 80- og 90-tallet skapte noen av de beste angrepstalentene verden har sett, med blant andre Roberto Baggio, George Weah og ikke minst Diego Maradona.

Kremen av toppspillere samler seg i dag i Premier League eller La Liga, men er virkelig Serie A så kjedelig i forhold? Ikke ifølge statistikken. De tre siste sesongene har Serie A slått Premier League to ganger når det gjelder scorede mål. Denne sesongen nettet de engelske lagene 860 ganger mot italienernes imponerende 988 mål.

Cristiano Ronaldo presterer ikke I store kamper
Den nåværende Årets Spiller har aldri selv vært i tvil, men kritikerne hevder at han ikke kan være blant verdens beste spillere så lenge han ikke hevder seg i de store kampene. De siste to årene har han vist at den teorien ikke holder vann. Ronaldo hjalp United til Champions League-seier i fjor, da han scoret ledermålet mot Chelsea, i tillegg til to scoringer i den andre semifinalen mot Arsenal i årets Champions League. 24-åringen har også scoret mot de tre andre storlagene i Premier League de siste to sesongene, i tillegg til å bli fjorårets Champions League-toppscorer med åtte mål.

Nederlands sexskandale under VM-finalen i 1974
Nederland var favoritter til å vinne VM i Vest-Tyskland etter å ha slått ut Brasil med sin totalfotball-filosofi. Det eneste som gjensto var å slå vertene i finalen. En tysk avis bestemte seg for å krydre forberedelsene deres ved å betale kvinnelige eskorter for å dra til hotellet hvor de nederlandske spillerne bodde. Fotografen fikk sine blinkskudd og rapporterte nyhetene. Sannheten var derimot at de forskremte spillerne flyktet fra bassengområdet med en gang kvinnene ankom. Nederland klarte ikke å hevne seg for stuntet, ettersom de tapte finalen 1-2.

Wembleybanen suger energi ut av spillerne
Når det spilles finaler på Wembley, ser vi ofte spillere som går ned for telling med krampe. Den enorme banen skal ha fått skylden for dette, men dette er ikke tilfelle. Wembley har alltid sett stor ut på tv-skjermen, men i virkeligheten er banens mål 105 x 68 meter, noe som er mindre enn 15 av de 20 Premier League-banene. Ser man noen gang spillere som får krampe hver helg likevel? Tenkte vi det ikke.

Britiske spillere kan ikke spille utenlands
Selv om Premier League er en av verdens beste ligaer, er det sjeldent at britiske spillere lykkes utenlands. Jimmy Greaves og Denis Law var to spillere som først fikk erfare fotball på fremmed jord med AC Milan og Torino, men begge returnerte i løpet av få måneder. Ian Rush sitt opphold i Italia på 80-tallet ble også av det korte slaget. Rush sa treffende nok at oppholdet i Juventus «var som å flytte til et annet land».

Michael Owen og Jonathan Woodgate fortsatte trenden, men de siste suksessene til David Beckham i både Real Madrid og AC Milan, Paul Lambert i Borussia Dortmund og Matt Derbyshire i Olympiakos denne sesongen er bevis nok for engelskmennene at britiske spillere kan klare seg utenlands.

Spilleplanen overbelaster topplagene
Man kan ikke gå to uker uten at en Premier League-manager klager på at de spiller for mange kamper eller at juleferien burde gjelde i engelsk fotball også. Eksperter sier også at de engelske spillerne har for mange kamper, noe som reduserer sjansen for suksess. Er det en sannhet i dette?

Av de fire topplagene i Premier League har Manchester United spilt flest kamper denne sesongen, 66 i tallet. De har også vunnet flest midtukekamper med 15 av 19 kamper. Chelsea har vunnet 14 av 19, Liverpool 12 av 19 og Arsenal 11 av 21. Dette kan knapt kalles dårlige resultater. United vant Premier League, Ligacupen og nådde Champions League-finalen, Chelsea vant FA-cupen, Liverpool lå hakk i hæl på United hele veien og Arsenal nådde semifinalene i både Champions League og FA-cupen. Ikke akkurat dårlige sesonger.

Vi kan også legge til at man i en annen liga i en annen sport, nemlig den nordamerikanske hockeyligaen NHL, spiller 82 kamper på om lag 190 dager - før sluttspillet starter. Der er det merkelig nok ingen som klager.

Premier League-spillere er ikke lojale
Det er en myte blant fotballfansen, spesielt dem som tilhører toppklubbene, at hvis en spiller bestemmer seg for å forlate en klubb, er han ikke lojal. Det er nok noen spillere der ute som ville solgt bestemoren sin for å forlate klubben eller som bare er motivert av pengene, men man kan ikke skjære alle over samme kam.

Gareth Barry er den siste spilleren som fikk satt spørsmål på sin lojalitet da han byttet til Manchester City. Men midtbanespilleren ga Aston Villa ti år av sitt liv. Det er utvilsomt lojalt. Frank Lampard har blitt bakvasket av West Ham-fans for å forlate klubben, selv om han var der i fem år. Shay Given ble også kritisert for å ha forlatt Newcastle til fordel for Manchester City i januar, men han var hos Newcastle i mer enn tolv år. En ny definisjon av begrepet «lojal» er visst nødvendig innenfor fotballmiljøet.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!