RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballens iboende faenskap

(foto: scanpix)
Sist oppdatert:
Noen som ble overrasket over at en dommeravgjørelse ble det store samtaleemnet etter årets cupfinale?

ULLEVAAL STADION (TV 2 Nettavisen): Vi er på overtid. Molde leder 2-1, Magnus Kihlberg blir dyttet i ryggen av sin svenske navnebror Powell, Kihlberg får ballen på hånden, og dommer Brage Sandmoen blåser straffe - for hands. Arild Sundgot plasserer ballen i nett-taket, og Lillestrøm har sikret seg ekstraomganger.

I etterkant, med de gjennomanalyserte tv-bildene friskt i minne, er det lett å si at det aldri skulle ha vært blåst noen straffe i den situasjonen, og at Molde skulle fått lov til å bli cupmestere innenfor de ordinære 90 minuttene. Men den snøen har både falt og smeltet for lenge siden. Molde reiste seg mesterlig og vant finalen etter ekstraomganger, og 4-2 vil til evig tid bli stående som resultat i historiebøkene. Heldigvis, får en vel nesten si, slik at ikke kveldens banketter blir preget av intens bitterhet på grunn av dommernes iboende feilaktigheter.

For de er kommet for å bli.

Det som er trist, er at dommer Brage Sandmoen kommer til å bli husket for straffen han dømte i denne kampen, ikke for de resterende 119 minuttene han dømte så godt som prikkfritt.

Sånn sett er fotballen både brutal og ubarmhjertig. Men det var symptomatisk for årets eliteserie-sesong at en dommeravgjørelse skulle bli det store samtaleemnet etter finalen, ikke tekst-flausen til Jan Werner Danielsen på "Ja, vi elsker", fotballfesten eller superduper-scoringene. Det har knapt nok vært en kamp i år der dommeren ikke har kommet i fokus på grunn av kontroversielle avgjørelser. Start-trener Tom Nordlie hevdet sågar at dommeren avgjorde gullkampen på Kristiansand Stadion ved å underkjenne Stefan Bärlins 2-2-scoring mot Fredrikstad like før slutt, på grunn av en meget tvilsom offside.

Uansett om Nordlie har rett eller ikke, har det nærmest ukentlig i årets sesong vært debatter om hvorfor dommerne er så dårlige, hvorfor de gang på gang avgjør kamper med sine feil, og om vi ikke snart bør innføre videodømming for å få slutt på urettferdigheten. Alle vet at dommerne har en vanskelig jobb, at de ikke er prisgitt diverse repriser, og at de aldri får mer enn noen hundredeler på seg til å ta avgjørelser som potensielt kan forandre utfallet av en kamp. Dommerstanden, med dommersjef Rune Pedersen i spissen, har uansett en formidabel oppgave foran seg i forhold til å standardisere bruken av skjønn, og få mer forutsigbare dommeravgjørelser – også når det koker.

At det blir gjort feil i kampenes hete, er samtidig en del av fotballens iboende faenskap, som neppe vil slutte å forarge verken spillere, trenere eller fans.

Det er kort og godt sånn det er.

Og det er kanskje det som gjør fotballen så fascinerende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere