Fotballens rike bakmenn

Med sparkingen av Uwe Rösler fikk vi et nytt eksempel på de pengesterkes innflytelse i norsk fotball.

23.11.06 09:30

Det er blitt hevdet fra flere hold, og er langt på vei bekreftet av Lillestrøm-manager Jan Åge Fjørtoft, at investor og AS-leder Per Bergs ord veide tyngst da LSKs sportslige utvalg besluttet å avskjedige Uwe Rösler. Selv om Berg avviser at så er tilfelle, er det ikke første gang slike påstander blir fremsatt i norsk toppfotball.

Rike onkler
For det er et faktum at flesteparten av Tippeliga-klubbene har gjort seg avhengige av hjelp fra «rike onkler» og investorer for å henge med i rotteracet om en plass helt i toppen. Og med penger følger makt. Selv om ingen vil innrømme det, er det liten tvil om at de private bidragsyterne også har sitt de skulle ha sagt når viktige avgjørelser skal tas.

- Hadde det ikke vært for dem (investorene, red.anm) hadde det vært umulig for klubben å satse. Det er snakk om mye penger, og heldigvis har vi også dyktige folk til å forvalte dem, sa Strømsgodsets Kenneth Dokken til Drammens Tidende tidligere i år.

De er imidlertid veldig forskjellig fra klubb til klubb hvordan investorenes makt kommer til uttrykk. Enkelte har formell makt, som Lillestrøms Per Berg. Han er både styreleder i Lillestrøm ASA og medlem av klubbens sportslige utvalg.

Velstående bergensere
I Brann er situasjonen annerledes. Her er det firmaet Hardball som er klubbens velgjørere. Dette er en gruppe velstående bergensere som alle har sitt hjerte i klubben. Ledelsen i Hardball hevder de aldri legger seg opp i sportslige vedtak, men skal likevel godkjenne kjøp og salg av spillere hvor de er økonomisk involvert i.

Bare Rosenborg, Odd Grenland og Tromsø klarer seg uten hjelp utenfra.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fotballinvesteringer er særdeles risikofylt virksomhet. Når vel halvparten av klubbene vil havne blant de fire beste og konkurransen om de beste spillerne er så tøff, blir det kostbart å konkurrere. Derfor må horisonten være lang, for det kommer perioder der man er nede i kjelleren, sa Start-investor Ernst Ravnaas til Nettavisen da Start Toppfotball AS inngikk en avtale med tippeligaklubben som strekker seg til 2050.

Her er oversikten over pengefolkets innflytelse i de norske klubbene:

Brann:
Investeringsselskapet Hardball har vært direkte involvert i en rekke store overganger de siste årene. Understreker selv at de overhodet ikke har makt i forhold til sportslige veivalg. Er likevel mektig i den forstand at Brann-stallen ville sett svært annerledes ut uten Hardballs engasjement. Selskapet skal dessuten godkjenne salg av spillere de selv har vært med på å finansiere. Hardball har ingen formell tilknytning til klubben.

Fredrikstad:
Terje Høili er Fredrikstads sterke mann. Lavprismilliardæren står i spissen for en investeringsgruppe som gikk inn med 22 millioner i FFK i sommer. Høili står selv for over halvparten av beløpet. Har ingen formell tilknytning til klubben, men har tidligere gjort alvor av truslene om å trekke seg ut dersom ting ikke blir gjort slik han ønsker det.

Lillestrøm:
Per Berg har bakgrunn som spiller i Lillestrøm, og har investert mye penger for igjen å gjøre LSK til et topplag. Hans engasjement er bygget på følelsene for klubben. Han er formann i AS-styret og sitter i sportslig utvalg. Han har dermed formell makt og er med på å legge føringer for klubbens satsing.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lyn:
Atle Brynestad er Mr. Lyn. Han kjøpte klubben i 1999 og har spyttet inn mangfoldige millioner i årenes løp. Var mye mer involvert i driften i starten enn han har vært de siste årene. Gikk på en liten smell da han fikk anbefalt Hrvoje Braovic som trener i 2002 av sin livlege og fikk hentet ham til Norge. Innså trolig sin begrensning på det sportslige plan den gangen.

Sandefjord:
Sandefjord er en lavbudsjettklubb i tippeligamålestokk. Derfor kom 200.000 kroner fra tidligere Vålerenga-investor Øystein Stray Spetalen godt med foran debutsesongen i Tippeligaen. Andre eiere er Øivind Allum, Jørgen Jahre og Bjørn Granerød.

Stabæk:
Kjell Christian Ullrichsen er, sammen med Arthur B. Schultz, den største aksjonæren i Stabæk Fotball AS. Ullrichsen er også styremedlem. Ingebrigt Steen Jensen og Dinamo Norge AS er også fortsatt med på å betale gildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Start:
Erik Solér gikk med en drøm om å eie en klubb og i 2002 fikk han innpass i Start. Sammen med Ernst Ravnaas har den tidligere proffagenten aksjemajoriteten i sørlandsklubben. Gjennom sin rolle som styreformann i Start Toppfotball AS, har han sikret seg formell makt i klubben. Solér er sentral i de fleste sportslige valg som blir gjort i Start.

Strømsgodset:
En investorgruppe med Atle Kittelsen i spissen kjøpte opp aksjene i Strømsgodset høsten 2004. Foran årets sesong økte de bidraget sitt betraktelig for å hjelpe Godset opp i Tippeligaen. Investorgruppen består av Atle Kittelsen, Helling-familen (Importerer Suzuki biler, motorsykler og påhengsmotorer i Drammen), Nilsen-familien (Norgips) og Tom Saxegaard. Ingen i gruppen har formell tilknytning til klubben.

Viking:
Ole Rugland er Vikings sterke mann. Han er klubbformann og er også en av de største aksjeeierne. Rett før sesongslutt kjøpte han 6,8 prosent av aksjene og kom opp i samlet 11,78 prosent av aksjene i Viking Fotball AS. Viking Fotballklubb er største eier med 16,74 prosent. Alfred Ydstebø er også en pengesterk mann som har en god del aksjer. Også han har en posisjon i styret.

Vålerenga:
John Fredriksen var Vålerengas rike onkel, men han tapte store summer på konkursen i Vålerenga Fotball ASA i 2004. Han skal ha brukt makten pengene hans ga ham til å presse frem et trenerbytte i 2000. Den gangen forsvant Tom Nordlie ut dørene, mens Kjetil Rekdal kom inn. Til tross for sitt store tap på ASA'et, har skipsrederen gått inn med mye penger også senere. Andre bidragsytere i VIF er Hans Petter Lundteppen, Egil Stenshagen, Stig Grimsgaard Andersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aalesund:
Olav Nils Sunde er i utgangspunktet ikke aksjeeier i Ålesund Fotball AS, men er likevel AaFKs rike onkel. Color Line-eieren ga 50 millioner kroner til klubbens nye stadion, som også fikk navnet Color Line Stadion.

Molde:
Molde Fotballklubb kan takke Kjell Inge Røkke for at de har kunnet drive klubben på det nivået de har gjort de siste ti årene. Fiskermilliardæren har vært en sterk bidragsyter siden starten av 1990-tallet, og eier i dag 100 prosent av aksjene i klubben. I 1997 betalte han gildet da Aker Stadion ble bygget. Han har styrt driften med med hvor mye han har spyttet inn av penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.