Gå til sidens hovedinnhold

Fotballens største misforståelser

Rune Pedersen innrømmer ikke alle kan sin fotballjuss. Her redegjør dommerguruen for de vanligste feilene.

Mandag gikk Strømsgodset-trener Dag-Eilev Fagermo ut og støttet dommer Brage Sandmoen etter utvisningen av Stian Ohr.

- Han tar jo LSK-spilleren som bakerste mann, så utvisningen må være helt riktig, mente Godset-sjefen.

- Ingenting om sistemann
Og selv om støtten varmer NFFs dommere, gjør ikke Fagermos regelkunnskaper det samme. Drammen-lagets trener har som svært mange andre misforstått regelen som bidrar til flest utvisninger i norsk fotball.

- Det står ingen ting i regelverket om det å være «sistemann» eller «bakerste mann», det kan gjerne stå en spiller innenfor men litt til siden, påpeker Rune Pedersen.

- Det det står, er at den angripende spilleren skal være i, eller på vei til, en «opplagt målsjanse». Fratas han den muligheten, er det rødt kort, sier den tidligere toppdommeren.

Men det er ikke bare årsaken til at folk vises ut som trener, spillere og supportere ikke har fått med seg. En evig gjenganger er offsideregelen, sier Pedersen.

Offside, dommer!
På Color Line Stadion i helga var den en situasjon hvor ballen gikk via Patrick Gerrbrand og til en offsideplassert Joakim Austnes. Lasse Olsen dunket ballen i mål, og de oransjekledde jublet – men forgjeves.

Til store protester viste assistentdommeren flagget, og dommer Svein-Erik Edvartsen annullerte målet. Helt korrekt, mener Pedersen i NFF.

- Det er ikke nok at en ball kommer via en motspiller, eller skrenser borti en motspiller. Det er like fullt en offside når ballen kommer fra en medspiller som header den bevisst mot en spiller i offsideplassert posisjon som deltar aktivt i spillet.

- Skulle offsiden i dette tilfellet blitt opphevet, måtte FFK-spilleren (Patrick Gerrbrand, red. anm.) hatt ballen under kontroll. Eventuelt måtte headingen gått i motsatt retning, men slik vi ser situasjonen på TV, heades ballen mot en offsideplassert spiller, og dermed er det en korrekt avgjørelse.

Tre offsidegrunner
Ifølge Pedersen og NFFs spilleregler, er det en av tre forutsetninger som må oppfylles for at det skal kunne blåses offside mot en spiller. Det er i seg selv ikke straffbart å være i offsideposisjon, det er kun når spilleren
i) blander seg inn i spillet, eller
ii) forstyrrer en motspiller, eller
iii) oppnår en fordel ved sin offsideposisjon (som at du får en retur på et skudd, og sto i offside da skuddet kom)

at det skal blåses mot spilleren.

Hands, dommer!
Like ofte som offside diskuteres på tribune- og trenerplass, er handsen et yndet diskusjonstema innenfor fotballen. Pedersen redegjør:

- I regel 12 står det noe om hensiktsaspektet, nemlig at hånda skal søke ballen, sier Pedersen til Nettavisen. Det er det eneste stedet i regelverket at intensjonen bak handlingen er med, forteller den tidligere toppdommeren.

- At laget til spilleren som ballen treffer hånden på, har fordel av det, er ikke i seg selv tilstrekkelig. Straffbar hands forutsetter at en spiller bruker hånden med forsett. Så lenge ikke spilleren aktivt søker ballen med vilje, eller forsøker å dekke kroppen på en slik måte at spilleren må forstå at sjansen er stor for at ballen treffer hånden, så skal det ikke dømmes hands. Et annet viktig kriterium er om spilleren har mulighet til å ta bort handen, og da spiller avstand og tid en viktig rolle i vurderingen, har Pedersen tidligere uttalt om handsproblematikken.

Skryter av norsk dommerstand
- Hva betyr det for Bjørn Dahls hands i bortekampen mot Stabæk?

- Dette er en av de diskusjonene man kan ta. Vi skal vise den situasjonen sammen med utvisningen (av Christian Brink) i Fredrikstad for den norske dommerstanden senere, og diskutere den der.

- Men generelt vil jeg si at dommerne i år har hatt en veldig god innledning på sesongen. Senest på mandag, hvor det krever mye styrke for å gi to røde kort og et straffespark, men Rambekk har vel senere sagt han holdt spilleren, så da er det vanskelig å kritisere dommeren, mener Pedersen.

I fjor klaget Arsenal-manager Arsene Wenger på kvaliteten på Terje Hauge og hans kumpaner etter det norske pipeblåserinnsatsen i Mesterliga-finalen. Wenger hevdet blant annet at de ikke holdt mål, og at dette var et altfor høyt tempo for noen som er mest vant med norsk toppfotball.

Den kritikken tar ikke Pedersen særlig tungt.

- Med fjorårets kvartett i finalen av Mesterligaen, og ditto i årets semifinale, så holder ikke kritikken fra Wenger mål. Vi er sikker på at våre dommere holder de krav som kreves, også fysisk.

PS. Lørdag spilte Manchester United hjemme mot Middlesbrough, en kamp hvor Ole Gunnar Solskjær fikk en scoring tvilsomt annullert av dommer Chris J. Foy. Eller?

I regelen heter det at «et indirekte frispark tildeles motstanderen hvis en spiller, etter dommerens skjønn, hindrer keeper i å frigjøre ballen fra hendene».

Rune Pedersen går på NFFs hjemmesider langt i å forsvare dommer Foys avgjørelse.

- Dette er det dommer må legge til grunn ved sin avgjørelse. I forståelsen av dette har NFF i lang tid instruert dommere til å blåse frispark til keeper, der motstander følger keeper for å hindre vedkommende i å spille ballen ut. Målvakten har rettmessig lov til å ha ballen i hendene ved utspill og hele handlingen anses som del av å frigjøre ballen. Dermed styrker denne fortolkningen dommerens avgjørelse om å annullere målet sist helg, skriver Pedersen.

Her finner du forøvrig hele NFFs regelverk.

Hvilken fotballregel synes du er mest irriterende? Og hvordan er kvaliteten på årets dommere i Tippeligaen? Ta debatten her.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken