*Nettavisen* Sport.

Fotballfenomenet som skaper ryktebonanza

Foto: Afp

- Det er mange som er interesserte, sier norsk supporterleder.

25.07.12 09:23

- André Villas Boas blir Tottenhams neste manager.

Den påstanden ble publisert på et Tottenham-forum 14. juni 2012, dagen etter Harry Redknapp var ferdig som Spurs-sjef.

Tre uker senere ble Villas-Boas offentliggjort som ny Tottenham-manager.

Personen som hevdet å vite dette er en såkalt ITK - et fenomen som sprer seg over hele Fotball-Europa.

En ITK står for «In the know» og kan beskrives som en person som hevder å ha kjennskap til ting som foregår på innsiden av fotballklubbene.

Stor interesse for fenomenet
Det er stor uenighet blant fotballsupportere om hvor troverdig ITK er, men ganske ofte hender det at enkelte brukere melder om en overgang flere dager eller uker før den finner sted.

Tottenham Hotspurs norske supporterklubb, Tottenhams venner, har på sitt diskusjonsforum to tråder dedikert til ITK. Én hvor folk legger ut informasjon de finner på utenlandske nettforum, og én hvor informasjonene blir diskutert.

Per dags dato har de to trådene over 1,6 millioner visninger!

- Jeg er ingen storbruker av det, men det er mange som er interessert i ITK, forteller supportleder i Tottenhams venner, Vidar Edell, til Nettavisen.

- Noe av informasjonen er klart pålitelig. Man hører selvfølgelig mange historier, men frem til i fjor vet jeg at en av de som spredde nyheter var en som jobbet i det medisinske apparatet, og som var med på de medisinske testene av spillere, forteller Edell.

Spørsmål om troverdighet
Det er lett å sette spørsmålstegn ved troverdighetsgraden av enkelte opplysninger er ettersom ITK-ere gjemmer seg bak alias på nettet, men interessen for fenomenet er stor.

De forskjellige ITK-ene opparbeider seg også etter hvert et rykte, noe som gjør det lettere for lesere å skille ut de som farer med løgn.

ITK er som regel å finne på forskjellige klubbers supporterforum. Fenomenet har også de siste årene nådd frem til enda flere fotballsupportere med de nye sosiale mediene som Facebook og Twitter.

Også i Norge finner man såkalte ITK-er. På Lillestrøm-supporternes forum har «ryktetråden» hele 382.960 visninger, og er en av de mest aktive diskusjonstrådene. Ofte har enkelte personer truffet blink med rykter de har kommet med der, noe som gjør at troverdigheten øker i takt med treffprosenten.

Om man tror på ryktene eller ei får være opp til hver enkelt å avgjøre, men det er ikke å legge skjul på at ITK er med å på gi enda en underholdningsverdi til overgangsvinduene.

PS:Her kan du se hvilke overganger som er bekreftet så langt i dette overgangsvinduet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.