Arild Rønsen

Fotballferie i juli – i Norge?

JUBEL I ELITESERIEN: Vålerenga slår Bodø-Glimt 6-0 på hjemmebane. Så hvorfor går de nå inn i et langt feriemodus? Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

JUBEL I ELITESERIEN: Vålerenga slår Bodø-Glimt 6-0 på hjemmebane. Så hvorfor går de nå inn i et langt feriemodus? Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I juli, når alt ligger til rette for drømmefotball i Norge – da tar Eliteserien ferie. Forstå det, den som kan.

Det tør være kjent at undertegnede holder med Vålerenga, og noen vil nok tenke at det jeg nå skriver har sin bakgrunn i at VIF har 6 poeng og 10-1 i målforskjell på sine to siste kamper: Enga i flytsonen – ergo «mer fotball så fort som mulig»! Men det er faktisk ikke det dette handler om.

Det er noe riv ruskende gæernt med serieoppsettet. Slik jeg oppfatter det, er dette noe alle som er interessert i norsk toppfotball er enig med meg i. Unntaket er den/de som har ansvar for serieoppsettet, altså kontoristen(e) på Ullevaal stadion. Onde tunger vil ha det til at forklaringa ligger i at byråkratene sjøl ønsker ferie på denne tida. Så ondsinna vil jeg ikke være. Men noe gruff/muffens er det her.

Med utgangspunkt i norsk natur og klima, ville det naturlige selvfølgelig vært å spille veldig mange kamper i juli. Årsaken til at norsk ligafotball ikke følger europeisk mønster – høst/vår, i én og samme sesong – er jo nettopp å finne i det spesifikt norsk/nordiske klimaet. Mens jula er høytid i Premier League, passer det dårlig å spille fotball på Alfheim 2. juledag.

Men nettopp derfor burde jo norsk eliteserie blomstre midt på sommeren! Nå – i juli!

Jeg mener at sju eller åtte serierunder burde vært gjennomført i juli. Kamper søndag og onsdag, tvers gjennom hele juli. De som mener dette ville vært et vel hardt kampprogram for spillerne, bør ta en titt på oppsettet i Premier League (og de laga som i tillegg spiller i Europa). Profesjonelle fotballspillere – folk som ikke gjør annet enn å spille fotball – må kunne tåle to kamper i uka. Look to National Hockey League!

En firedel av Eliteserien burde under normale omstendigheter gjøres unna midt på sommeren – altså i juli. Unntak kan gjøres om Norge kvalifiserer seg til internasjonale mesterskap, noe som dessverre svært sjelden er tilfelle.

På denne måten kunne vi sluppet snø-fotballkamper i mars og november. For ikke å snakke om en cupfinale midt i adventstida. Noen vil lure på hva spillerne skal gjøre i «mellomtida». Svaret er veldig enkelt: Trene.

Jeg påstår ikke at jeg har funnet opp fotballkruttet med dette forslaget. Men jeg skulle ønske de høye herrer og kvinner i NFF ville tenke en gang til, omkring den åpenbart dustete ordninga som innebærer at norsk toppfotball tar ferie midt på sommeren.

Hva med å gjøre hele juli måned til en høytidsstund i norsk fotball?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.