*Nettavisen* Sport.

Fotballokomotivet fusker

Jeg nekter ikke for at Rosenborg har de beste spillerne og den bredeste stallen. Men hva så?

18.05.05 12:25

«Same as last year,» svarte den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly da pressen ville vite hvilke som var i startelleveren kommende seriestart. Så vidt jeg husker vant Liverpool ligaen året i forveien, og det året hadde Shankly bare benyttet 13 eller 14 spillere. To av dem hadde bare spilt en håndfull kamper. «I don’t drop players, I make changes,» sa Shanks. Han gjorde ikke mange forandringer.

Rinus Michels skrudde sammen «Den oransje maskinen» på egenhånd, og Nederland, med Johan Cruyff i spissen, rullet over verden med sin totalfotball. Rollemønsteret, som virket kaotisk for motstanderne, var nøye planlagt av general Michels, og rollene var forstått og akseptert av spillerne. De var klart definert, med unntak av Cruyffs (han er fra en annen planet, sa Michels), og typene kledde rollene sine.

Nils Arne Eggens oppbygging av angrepsspill er inspirert av Michels ditto. I år etter år har Nils pøst ut angrepspostulater og etterlevd parolen «angrep er det beste forsvar». I Norge har vi ikke sett maken til finstemt lagmaskineri. Kontinuitet er én av forutsetningene for den briljante samhandlingen. Dem som var blant Nils’ 11 utvalgte i første seriekamp, kunne regne med å forbli i startelleveren ut året. Dem som kritiserte Nils for manglende spillerrullering, hoppet bukk over fortreffelighetene ved kontinuitet. Enten det, eller så skjønte de ikke poenget!

Av naturlige årsaker må én eller annen påbegynne utskiftingsjobben på et lag med mange kontinuitetsbærere. Åge Hareide sa takk for innsatsen til Bent Skammelsrud, men det var det. Han sa også at han skulle benytte flere spillere i sesongen enn i Nils’ tid, men det ble ikke særlig til rullering da alvoret startet.

Ola By Rise begynte for alvor med rullering og utskiftinger. Prestasjonene svingte kraftig, til tross for nytt seriemesterskap, men Ola skal ha for at han begynte. Utskiftinger var og er tvingende nødvendig der i gården. Men vi skal huske følgende: Å skifte på et lag som ikke har noe spillemønster, er tilnærmet udramatisk. Å skifte på et lag med et spillemønster som er så innarbeidet og finstemt som RBKs, der alt henger sammen med alt, er meget vanskelig. Det skal lite til før endringene merkes. Ved store endringer er RBK-skuta fort ute på åpent hav. Per Joar Hansen har fått merke det til gagns, og det er latterlig å gi ham skylden for det uføret klubben er havnet i.

Nils konstruerte og bygget Rosenborg-stilen. Det har kostet å snike kløkt inn i spillere dag ut og dag inn, men for ham var nok prisen lav i forhold til alternativet. Jeg tror utskiftninger satt langt inne hos Nils. Han er en ærgjerrig pedagog, og det går da på æren løs å kaste ut sine elever. Ola så både tegningen og regningen – som snart måtte gjøres opp –, og han begynte å betale avdragene. Men: I motsetning til tidligere, da de hentet inn typer som passet som hånd i hanske til RBK-stilen, begynte RBK å kjøpe gode fotballspillere. De er ikke nødvendigvis gode Rosenborg-spillere, slik laget har hatt for vane å spille.

Dagens RBK-lag er ikke i nærheten av det RBK vi har vært vant til å se (jeg tar høyde for at vi er godt vant). Noe av forklaringen er at mange spillere er mette. (Jeg bebreider dem ikke. Det skulle forresten tatt seg ut!) Men enda viktigere tror jeg det er at RBK forsøker å spille som om typene Nils rådde over fortsatt spiller. Men de har ikke lenger en spiller som Bent Skammelsrud, mannen som på forbilledlig vis utførte vaktmesterrollen. De har ikke kantspillere som Mini, som gikk som et stempel langs venstrekanten. De har glemt å dyrke én spiss (Sørloth og Brattbakk), og de har glemt at en god spiss ikke nødvendigvis er en god kantspiller.

I disse utskiftningstider må RBK enten skifte stil – der dagens RBK-spillere kan få brukt sine godfotferdigheter – eller finne nye og kommende kontinuitetsbærere til den tradisjonelle RBK-stilen. De har bommet med begge deler.

Rosenborg har kanskje de beste spillerne og den beste stallen, men de er langt unna å ha et godt LAG.

BENGT ERIKSEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag