Gå til sidens hovedinnhold

Fotballpresidenten sterkt kritisk til Fifas VM-planer

President Terje Svendsen i Norges Fotballforbund (NFF) synes ikke noe om Fifas tanker om å arrangere fotball-VM for herrer annethvert år.

Fredag møtte han pressen og fortalte at VM ble diskutert på torsdagens styremøte. Mannen bak forslaget er tidligere Arsenal-manager Arsène Wenger, som i dag er utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Det er flere grunner til at Svendsen er skeptisk til å avholde VM med to års mellomrom:

– Vi er kritisk til at ingen andre konføderasjoner får være med i prosessen når man skal utrede et så viktig spørsmål.

– Den internasjonale terminlisten er full fra før. Skal man presse inn enda flere kamper og nye VM, hva er det som går ut? Hvilken merbelastning betyr det for spillerne? spurte Svendsen og fortsatte:

– Hva betyr det for kvinnefotballens utvikling at det skal være store herremesterskap hvert år?

Svendsen understreket at både Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Conmebol (Det søramerikanske fotballforbundet) allerede har vært kritiske til forslaget.

– Det blir viktige diskusjoner i den internasjonale fotballfamilien framover som vi skal følge tett, sa fotballpresidenten.

Fotballpresidenten misliker hvordan Fifa har gått fram.

– Jeg er ikke fornøyd med prosessen, nei. Jeg er spent på om de klarer å få prosessen inn på rett spor med å involvere interessentgruppene (forbundene) som er involvert. Det at interessentrgruppene ikke fikk være med fra starten, er uheldig.

DBU-sjefen bekymret

Jakob Jensen i Danmarks fotballforbund (DBU) deltok også i det digitale Fifa-møtet torsdag. Han mener kampen mot VM annethvert år kan bli en vanskelig kamp å vinne.

– Det peker helt klart i retning av at Fifa veldig tydelig ønsket et VM annethvert år. Jeg frykter at Uefa vil komme under et stort press, for det er veldig mange land som kan se ideen med å ha VM annethvert år, sier Jensen.

– Min umiddelbare vurdering er at det virkelig vanskelig å bekjempe forslaget, legger DBU-direktøren til.

Svendsen forklarer at Uefa og Conmebol har en komplisert konkurransestruktur med nye utviklede turneringer. Det er ikke tilfellet hos alle konføderasjoner.

– Andre opplever ikke å ha samme gode konkurransestruktur. Det er de problemstillingene som settes opp mot hverandre, sier han.

Fortsatt langt unna

De kommende månedene skal Wengers forslag diskuteres i flere høringer. I slutten av året vil det bli avholdt et toppmøte.

DBU-sjefen Jensen er enig med Terje Svendsen om at Uefa, som har en EM-turnering å beskytte, vil stå samlet mot Fifa.

Den franske fotballsjefen Noel La Graet er ikke like hard i ordbruken. Han avviser ikke planene.

– Det vil ikke være en feil å undersøke det nærmere, sier Frankrikes fotballpresident i et intervju med avisen L'Equipe.

Fifas forslag har ikke kommet veldig langt i prosessen ennå. Det ventes at en beslutning vil skje tidligst under Fifas kongress i mai neste år.

(©NTB)