Du leser nå Nettavisens artikkelserie om det vi har valgt å kalle «tøffe idrettsjenter». Her får du møte kvinnelige utøvere med to ting til felles, de elsker idretten sin og nekter å la seg stoppe av fartshumper på veien.

I dag: Malin Skulstad Sunde.

Den 18 år gamle jenta var et stort talent i både håndball og fotball, men som 14-åring tok hun valget om å gå fullt og helt for den største ballen.

Da skjøt karrieren fart. Samme år skrev hun under for FK Fortuna i Ålesund, fikk debuten i 1. divisjon som 14-åring og spilte fast for klubben i tre år før hun meldte overgang til Trondheims-Ørn i 2018. Der gjorde hun den ene stopperplassen til sin egen med en gang.

I dag er hun en av Norges mest lovende fotballspillere, har nesten 50 U-landskamper, er fast inventar på J19-landslaget og fikk sitt gjennombrudd i Toppserien i 2018.

Alt ser som lysest ut for den sunnmørske jenta, men selv er hun usikker på hva fremtiden bringer.

- Ingen bør sette studier opp mot landslag

Hun har et stort mål om å bli så god at hun kan representere Norge på A-nivå, men vet at det er hindre på veien. Hindre som særlig rammer jenter.

Malin innrømmer at hun ble skremt da den såkalte Kristine Leine-saken dukket opp. Røa-spilleren måtte stå over en landslagssamling fordi skolen nektet henne å utsette en praksisperiode.

Det hele endte med at hun sluttet på utdannelsen for å satse på idretten.

- Det er stort å spille med flagget på brystet og ingen bør sette studier opp mot landslaget, mener Skulstad Sunde bestemt.

I desember vurderte imidlertid Stortinget et lovforslag som skulle gjøre det enklere å kombinere toppidrett og studier.

- Synd skolen ikke vil tilrettelegge

Men også der ble det stang ut. Forslaget om å blant annet tillate fravær fra obligatorisk undervisning i forbindelse med landslagsoppdrag ble nedstemt.

Skulstad Sunde liker ikke utviklingen.

- For oss damer er det vanskelig å bedrive idretten på samme linje med menn. Det er synd at skolen ikke kan tilrettelegge et studieopplegg for de som spiller på toppnivå, sier hun.

Personlig mener hun spill på landslag er så stort at hun, i likhet med Leine, er villig til å ofre utdannelse for å spille for Norge.

18-åringen tror flere tenker som henne.

Hun har i tillegg valgt å satse på en idrett som svært få klarer å leve av. Men den unge jenta ser lys i enden av tunnelen.

Nå er kvinnefotball begynt å bli attraktivt for de beste. Og om litt kan det være mulig å leve av fotballen. Men langt ifra så bra som på herresiden, mener 18-åringen, som i tillegg til landslagsspill har et mål om å bli utenlandsproff.

NFF forventer bedring

Heidi Støre er leder for kvinnefotball i Norges Fotballforbund (NFF). Den tidligere toppspilleren mener det finnes gode eksempler på utdanningsinstitusjoner som legger til rette for satsing på toppidrett.

- Men samtidig har vi eksempler som Kristine Leine-saken. Den bidro likevel til å sette et fokus på noe som er en utfordring for mange utøvere. Kulturminister Trine Skei Grande uttalte at hun sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø vil ta initiativ til et møte med idrettsorganisasjonene og utdanningssektoren for å unngå det Kristine Leine opplevde igjen. NFF har i likhet med Malin Skulstad Sunde klare forventninger til at forholdene blir lagt bedre til rette for toppidrettsutøvere som vil ta utdanning fremover, sier Støre.

NFF-lederen innser likevel at det, uavhengig av om forholdene legges godt til rette fra utdanningsinstitusjonene, er krevende å kombinere toppidrett med skolegang.

- Det krever både stor grad av fleksibilitet og disiplin, og det passer ikke for alle. For å lempe på situasjonen bidrar NFF via likelønnsavtalen økonomisk inn mot våre aller beste spillere, og indirekte til alle Toppserie-spillerne gjennom økonomiske overføringer til klubbene i Toppserien, mener hun.

Også Støre skimter blå himmel på horisonten, og hun mener NFF nå ser at kvinnefotball stadig blir mer attraktivt for sponsorer.

- Selv om det ikke går så raskt som vi skulle ønsket, så har utviklingen vært positiv og norske klubber styrker seg økonomisk. I overskuelig fremtid må nok flesteparten belage seg på å kombinere toppidrett med skole eller arbeid. Det viktige her er at vi får til gode samarbeidsordninger med skole eller arbeidsgiver, slik at spillerne både får trent og restituert godt nok, sier hun.

Glemmer ikke avisoppslaget

Dette med forskjellen mellom jenter og gutter i fotball har uansett gnagd på Malin Skulstad Sunde lenge.

Hun har selv spilt mye med guttelag, og forteller at hun er tatt godt imot oppgjennom, men mener det fortsatt er vanskelig å bli fullstendig akseptert som kvinnelig fotballspiller.

18-åringen husker særlig én gang det ble laget en reportasje i Sunnmørsposten om de største fotballtalentene på Sunnmøre. Avisen intervjuet en rekke unge talenter både på gutte- og jentesiden.

- Noen få gutter var tatt ut på skyggelandslag, mens jeg var den eneste på det ordentlige landslaget. Da fikk guttene bilde og lang tekst i avisen, mens jeg bare fikk navnet mitt nevnt. Det føltes som at jenter var mindre viktige da, sier hun.

Hun påpeker at hun senere har fått oppmerksomhet av Sunnmørsposten i form av en reportasje, men synes det er for skjev dekning av kvinner kontra menn i norsk presse.

Generelt er damefotballen langt unna herrene i mediedekning. Jeg synes det er urettferdig, sier hun.

Uansett om det er ulemper knyttet til det å være kvinnelig fotballspiller, er ikke 18-åringen mindre motivert av den grunn. Hun tror det er mulig å gjøre idretten til et levebrød på heltid bare hun blir god nok.

- Jeg har et sterkt ønske om å lykkes, og da kan jeg med tiden også leve av fotballen, tror hun.