Gå til sidens hovedinnhold

Fotballtalentet som ble best

I ishockey. Møt Mats Zuccarello Aasen.

Søndag scoret han tre mål og hadde i tillegg to assists da Frisk slo Trondheim hele 12-5. Den 20 år gamle vingen har satt fart på askerlaget og er en viktig grunn til at seriegullet er innen rekkevidde.

Men det var ingen selvfølge at Mats Zuccarello Aasen skulle satse på ishockey.

- Han er et grunnleggende balltalent. Han var den samme typen fotballspiller som han nå er ishockeyspiller, han likte å kjæle med ballen, sier Jørgen Horn.

Allsidig idrettsmann
Vålerengas talentfulle midtstopper snakker om en tidligere lagkamerat. De to spilte sammen for Vålerenga i aldersbestemte klasser, før Zuccarello bestemte seg for å satse for fullt på ishockey framfor fotball. Da han begynte på Norges Toppidrettsgymnas, skiftet han ut Vålerengas blåhvite drakt med Frisk Askers’ grønnhvite.

- Jeg spilte fotball, innebandy, håndball og ishockey samtidig en periode og hadde litt lyst til å satse på fotball. Men det skjer noe hele tiden i ishockey, i fotball blir det ofte 0-0. Miljøet i hockeyen var også viktig, det likte jeg veldig bra. Nesten alle kompisene mine spilte hockey. Derfor ble det ishockey, forteller Mats Zuccarello Aasen til Nettavisen.

Han har ingen grunn til å angre på valget.

Spilte Norway Cup-finale
Før han ga seg med fotballen, fikk han med seg en finale i Norway Cup. På laget spilte nevnte Jørgen Horn og ishockeyspillere som Aleksander Bonsaksen (Vålerenga), Lars Haugen (Sparta) og Robin Dahlstrøm (Frisk). 12-åringene tapte 1-2 for Mathare United i finalen.

- Vi var ganske bra i fotball. Vi var kanskje det beste laget i Norge i vårt alderstrinn. Jeg spilte én sesong for juniorlaget til Vålerenga før jeg ga meg. Men jeg trente mer ishockey enn fotball og merket at de andre begynte å ta meg igjen.

I ishockey var utviklingen motsatt.

Poengkonge
Forrige sesong endte han på tredjeplass i eliteseriens poengliga med 34 mål, 25 assists og 59 poeng på 43 kamper - som 19-åring. Bare Jonas Solberg Andersen scoret flere mål (38). Denne sesongen har han 18 mål og 46 poeng på 23 kamper, til tross for to skadefravær på grunn av en kranglete ankel.

Sannsynligvis blir han plukket opp av en svensk klubb til sommeren. Tidligere i januar takket Frisk nei til henvendelser fra svenske klubber, som ville kjøpe ham allerede nå. Skellefteå, Södertälje og Mora er blant klubbene som skal være interesserte.

- Jeg prøver å ikke tenke på det. Jeg fokuserer på Asker, så får vi ta sånt etter sesongen.

«Norges nye Shampo» er det blitt sagt og skrevet om Mats Zuccarello Aasen. Det er å legge stort press på unge skuldrer. Fortsatt er det rom for forbedring. Og 20-åringen har planer om å gå inn i det rommet.

Spørsmål og svar
- Hvordan vil du beskrive deg som spiller?

- Jeg er rask og ganske smart, egentlig. Før var jeg en playmaker. Du kan kanskje si at jeg er det fortsatt, men det handler mer om farta nå.

- Er du overrasket over hvor god sesong du har i år?

- Jeg forventet at det skulle bli en tøff sesong i år, i og med at jeg hadde en såpass bra sesong i fjor og andresesongen ofte er vanskelig.

- Hvilke ambisjoner har du?

- Målet er å komme til Sverige, for å kunne leve av det jeg liker best. Men det viktigste er at du har det gøy med det du driver med.

I skyggen av fotball
20-åringen bor noen slagskudd fra Vålerengas storstue Jordal Amfi, men føler seg som en Frisk-spiller etter fem år i askerklubben. I en annen idrett - fotball, for å være helt presis - ville talentet gjort ham til en rikskjendis. Men som ishockeyspiller skal det mye til for å oppnå en slik status i Norge. Uten at det bryr Zuccarello Aasen.

Det som bryr han er imidlertid sportens status i Norge. Hockeyspillere føler generelt at sporten er undereksponert i media, og Mats er ikke noe unntak.

- Det er ikke akkurat noen stor idrett for øyeblikket, innrømmer han.

- Fotball tar det meste av oppmerksomheten, selv om ishockey er den nest største publikumsidretten i Norge. Men hvis du aldri har vært på hockeykamp, blir du nok bitt av basillen første gang du drar på kamp, for det skjer mye hele tiden. Det gjelder bare å få folk på kamper igjen, sier Mats Zuccarello Aasen.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Kommentarer til denne saken