Gå til sidens hovedinnhold

Fourcade føler seg «ensom og såret»: - Er ikke jeg som skal skamme meg

Den franske skiskytterstjernen i åpenhjertig SVT-intervju.

Torsdag starter VM i skiskyting i svenske Östersund og som vanlig er franske Martin Fourcade blant de som kan kjempe om gull. I et åpenhjertig intervju med SVT før VM snakker han imidlertid om helt andre ting enn egne gullsjanser og duellen med Johannes Thingnes Bø.

30-åringen fra Frankrike har nemlig aldri vært redd for å si hva han mener og han har lenge ledet an i kampen mot doping og dopingtatte utøvere i skiskyting. Fourcade sier han tidvis har følt seg «ensom og såret». Ifølge SVT har hans sterke røst i kampen mot doping ført til at han har mottatt både drapstrusler og grov sjikane.

- Må gjøre stemmen min hørt

Selv om andre skiskyttere har støttet ham i bakgrunnen, har Fourcade ofte stått alene i rampelyset når han har belyst denne tematikken.

Han forteller at engasjementet mot doping har blitt et slags forsvar mot at han selv skal bli utsatt for beskyldninger om bruk av ulovlige metoder.

- Det å ikke tie, har blitt mitt forsvar. Det er det eneste jeg kan gjøre og si, for å vise at jeg aldri har dopet meg. Når ikke testene er nok til å vise at jeg er ærlig, så er det eneste alternativet å gjøre stemmen min hørt, forteller franskmannen til den svenske rikskringkastingen.

Ut mot Loginov

Fourcade, sammen med svenske Sebastian Samuelsson, har blant annet tatt til orde mot russeren Alexander Loginov denne sesongen. Han er nå tilbake for fullt, etter å ha vært utestengt for bloddoping, og russeren har vært bedre enn noensinne, og levert flere pallplasser i verdenscupen.

Les mer

Manificat raser mot Andrus Veerpalu etter dopingskandalen: - Man vil skyte ham

Reaksjonene fra Fourcade og Samuelsson har ført til at russiske ledere har gått til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og beskyldt dem for å oppføre seg på en ufin måte, og nærmest trakassere Loginov. Fourcade uttalte: «Det er en skam. Han får aldri min respekt», så sent som i januar.

- Loginov kom tilbake og var sterkere enn noen gang. Jeg var den eneste, sammen med Sebastian, som ikke holdt munn. Men jeg vet at jeg ikke er den eneste som ikke stoler på ham denne gangen, sier Fourcade.

- Jeg stoler ikke på noen som kommer tilbake etter å ha dopet seg.

- Ikke jeg som skal skamme meg

Loginov var utestengt fra verdenscupen fra 2014–2016 etter å ha testet positivt for EPO. Han er også under etterforskning for doping i forbindelse med VM i 2017, men får konkurrere inntil en eventuell dom.

Les mer

Program VM i skiskyting  2019

Fourcade sier han reagerer når russiske medier går etter ham, og forsøker å gjøre franskmannen til «kjeltringen», fordi han sier det han mener.

- Det er da ikke jeg som skal skamme meg, sier 30-åringen.

- Jeg har aldri vært redd for å snakke om det jeg mener er viktig. Det faller selvsagt ikke i god jord hos alle, og det kan jeg respektere. På den andre siden så føler jeg meg i blant såret når folk sier at jeg ikke viser respekt.

Uttalelsene til Fourcade kommer i kjølvannet av dopingskandalen som ble avslørt under ski-VM i Seefeld. I et annet intervju med SVT sier franskmannen at han ikke ser bort ifra at en lignende skandale kan komme til overflaten under årets skiskytter-VM.

Poiree: - Har gjort noen feil

En som kjenner Fourcade god er den tidligere franske skiskytterstjernen Raphaël Poiree. Han forstår at landsmannen vil bidra i dopingdebatten.

- Dette er ingen enkel sak, og når du har vært best i verden, som Fourcade har vært lenge, forstår jeg at han vil bidra. Fourcade ser nok på seg selv som en kaptein. Det er bra at han tar denne kampen, men det kan fort bli like mye negativt som positivt ved å gjør det, sier Poiree til Nettavisen.

- Martin er en god venn med mange i langrennsmiljøet i Frankrike og har trent litt med det franske laget. De har nok snakket sammen og det franske laget er nok litt påvirket av det som skjedde i Seefeld, sier han.

Poiree, som blant har vært TV-ekspert etter at han selv la opp i 2007, mener kampen mot doping blir for stor for Fourcade alene.

- Kampen blir for stor, og har noen først blitt tatt i doping, og kommer tilbake etter å ha tatt sin dom, kan du ikke dømme ham. Han må få konkurrere og du kan ikke si noe til ham. Alle må få en ny sjanse.

44-åringen mener Fourcade har gjort mye bra og respekterer uttalelsene om doping, men mener likevel at 30-åringen må passe seg litt.

- Dette er jo først og fremst politisk, og idretten og politikken har ikke så mye til felles. Fourcade har gjort mye bra, men også noen feil, sier han.

Poiree tenker da først og fremst på at landsmannen nektet å hilse på russerne Anton Sjipulin og Alexander Loginov etter mixedstafetten under VM i 2017. Fourcade hadde hektet med nettopp Loginov ved vekslingen mellom tredje og fjerde etappe. Det at han i etterkant nektet å hilse på russerne, som han hadde uttalt seg kritisk om, skapte sterke reaksjoner.

På nettsamfunnet Instagram haglet skjellsordene mot ham. «Fourcade – den skitneste sportsmannen», «Alle dine seirer er løgn» og «Din skitne frosk» var blant hetsen som ble skrevet på russisk på kontoen hans.

- Den feilen kostet ham mye. Folk liker ikke slik, sier Poiree.

- Fått besjed om å tie

Når det gjelder det at Fourcade sier han føler seg ensom i kampen mot doping, har Poiree en forståelse for at mange velger å tie.

- De norske utøverne har nok fått beskjed av landslaget om å ikke si så mye. Dette er ingen enkel sak. I Russland ser de ikke på doping på samme måte som i Norge. Det er ikke samme kultur og samme historie. De lever på en annen måte. I Norge har en som doper seg alt å tape. I Russland har de ikke det, de ser på det på en annen måte enn oss, mener Poiree.

Han drar fram et eksempel på dette.

- Jeg har selv jobbet i Hviterussland, og selv om jeg ikke så noe doping der, har jeg sett kulturen og måten de tenker på. Vinner du en medalje der, får du kanskje en bil, en leilighet, lønn i fem-seks år framover og status. Hvis du vinner en medalje i Norge, er du bare én av mange.

- De tenker ikke sånn

Poiree tror Fourcade og flere andre utøvere fortsatt venter på en unnskyldning fra russisk side, men tror ikke det skjer med det første.

- Jeg tror utøverne venter på en unnskyldning, men russerne tenker ikke sånn. Vi må forstå politikken, kulturen og historien som ligger bak.

- Fourcades beste måte å uttale seg mot doping, er å fortsette å være best i verden. Det er sånn jeg gjorde det, og sånn Ole Einar Bjørndalen gjorde det. Ole uttalte seg faktisk ikke så mye om doping i løpet av sin karriere, men han viste for meg, og alle, at det er mulig å bli best uten doping.

Les mer

Kowalczyk vil ha endringer etter dopingavsløringer

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?