BAGNERES-DE-LUCHON (procycling.no): I ly av den brennhete sola i Pyreneene, forsøker Jens Voigt å sette ord på det han føler etter at lagkompis Fränk Schleck ble sendt hjem fra Tour de France som dopingsynder.

Glinsende i huden etter en knallhard dag i brudd, klarte ikke den 40 år gamle tyskeren å benytte sjansen foran diktafonene til å filleriste RadioShack-kapteinen.

A-prøven viste spor av et forbudt vanndrivende stoff i 32-åringens urinprøve. Voigt klarer likevel ikke å forstå hvorfor og hvordan preparatet endte opp nettopp der.

- Jeg håper alt løser seg, og at vi finner en forklaring på dette. For å være ærlig, så tviler jeg ikke på ham et sekund. Han er min venn, og dermed er jeg kanskje ikke så objektiv som jeg skulle ha vært, men han har min fulle støtte, sier Voigt til procycling.no.

- Du sier du stoler på ham, hvorfor skal vi stole på ham? Hvordan vet vi at han ikke bare er nok en som doper seg?

- Det er et godt spørsmål. Som jeg sa: Han er min lagkamerat. Jeg kjenner ham, og jeg klarer ikke å se for meg at han ville gjøre noe sånt. Rent logisk, hva vil være poenget med å gjøre noe slikt for en 12.-plass? På en flat etappe.

- Det gir ingen mening, sier tyskeren og rister på hodet.

Les også:Fränk Schleck tatt for doping

Slo ned som en bombe
Dopingsaken mot den eldste Schleck-broren slo ned som en bombe i sykkelverdenen i går. Størst var nok krateret den etterlot seg blant sjokkerte lagkamerater i RadioShack-leiren.

Og det er faktisk vanskelig å fatte hvordan prøven som ble avgitt for fire dager siden, kunne inneholde spor av Xipamide. Dopingeksperter påpeker at det ikke er prestasjonsfremmende å innta et slikt stoff.

Men Xipamide virker ikke bare slankende. Ettersom det øker vannlatingen, kan det også benyttes til å skjule bruk av andre forbudte stoffer.

Det står oppført på det internasjonale antidopingbyråets liste over spesifikke stoffer. Sanksjonene mot disse stoffene er mildere, og det åpnes for at rytterne kan ha fått i seg disse stoffene mot bedre viten.

Slik har man i andre idretter sluppet unna med en advarsel om man klarer å bevise at det ikke dreier seg om overlagt juks.

Det er altså dette håpet Voigt klamrer seg til i en idrett som altfor ofte sprenger seg inn i nyhetsbildet av feil årsaker.

Vil kontakte Schleck
Voigt fortalte pressen at han fikk god tid til å tenke på saken da han fikk plass i 38-mannsbruddet tidlig på den 16. etappen.

Han varsler også at han kommer til å søke kontakt med luxembourgeren i nær fremtid.

- Jeg tror det er nok folk rundt ham nå. Jeg skal la ham få noen dager, men deretter skal jeg forsøke å få tak i ham.

- Hvordan er det å være en del laget nå, hvordan er atmosfæren?

- Alle rytterne var jo til stede da nyheten kom. Når utmattelsen fra etappen gir seg, dukker tankene opp i hodet igjen. Men jeg håper å få vite sannheten. Uansett hva det er, foretrekker jeg sannheten, klargjør Voigt.

Les også:«Som om han fikk en hammer i hodet»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nekter å legge fra seg sykkelen
Han er åpenbart frustrert der han sitter omkranset av tysk, fransk og norsk presse.

Rittets eldste rytter hadde egentlig lyst til å snakke om dagen i brudd og innsatsen for at RadioShack skal vinne lagkonkurransen.

Men som rutinert ringrev har han selvsagt forståelse for at andre spørsmål presser lengst ute på tunga. Hvert eneste år blir det snakket om at 40-åringen er inne i sin siste sesong som proffsyklist – men når høsten kommer begynner han hver gang oppkjøringen til den neste.

I stekhete Luchon forteller han at det er situasjoner som denne som gjør at han ikke klarer å gi seg som toppsyklist.

- Jeg ønsker ikke å gi meg med en idiotisk sak som dette. Jeg vil ha ett år hvor alt bare er strømlinjeformet, slik det skal være. Jeg regner med at jeg tar ett år til, og håper at alt går etter planen da.

- Det han gjør er helt utrolig
Før Voigt kom ut av lagbussen, benyttet Dirk Demol anledningen til å rose tyskeren for dagens kraftanstrengelse på landeveien.

Voigt er kjent som et dieselokomotiv på flatene, og er langt ifra noen klatrer. Likevel bet han seg fast der framme, og syklet inn til 6.-plass på etappen som inneholdt fire knallharde fjell.

- Jeg kan ikke en gang sette ord på hvor stor respekt jeg har for en rytter som Jens Voigt. Han er 40 år, og det han gjør er helt utrolig.

Humørsprederen fra Grevesmülen fulgte opp en av hans aller tyngste dager i karrieren med å øke forspranget til Team Sky i lagkonkurransen.

- Jeg tenkte: Skal vi bare gi opp, eller skal vi fortsette å kjempe? Jeg er ikke rytteren som gir opp og kaster bort noe vi har kjempet så hardt for i to uker, sier Voigt.

Neste år er han tilbake i feltet som 41-åring. Tiden får vise om en av hans aller beste kamerater i feltet fortsatt sitter ved hans side.