RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Basso til Vinokourov

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Roman Kreuziger har funnet roen i Astana-laget. Neste år satser han på Giro d`Italia.

Etter fem sesonger hos italienske Liquigas ser Roman Kreuziger fram til nye utfordringer hos Astana.

Det er ikke hvem som helst han erstatter. Da Alberto Contador forsvant til Team Saxo Bank bestemte Vinokourovs menn seg for 24-åringen fra Tsjekkia.

- Hovedmålet vil bli giroen neste år, sier Kreuziger til cyclingnews.com.

Ingen Tour de France
- Jeg er sikker på at jeg kan klatre opp på podiet, og hvis alt fungerer perfekt kan jeg vinne. Jeg er veldig motivert, tilføyer han.

Etter 13.-plassen i 2008 og niendeplassene sammenlagt de to siste sesongene er det ingen tvil om Kreuziger har store ambisjoner.

Les også: Livet uten Contador

Giro-satsningen betyr at Kreuziger dropper neste års Tour de France. Etter tre sesonger på rad med tour-fokus vil han prøve noe nytt.

- Touren i tillegg vil bli vanskelig. Jeg vil sykle giroen og vueltaen neste år, men jeg er tilbake i touren i 2012. Giroen og touren vil bli for mye, forteller Kreuziger.

Trengte nye omgivelser
Med tanke på Alexandre Vinokourovs Tour de France-planer har det lenge blitt spekulert i en slik løsning fra Kreuzigers side.

- Dette er Vinos siste sesong, og det er litt synd at jeg ikke vil sykle touren med han, men slik er sykling, legger sammenlagtkanonen til og bekrefter at han trengte lagbyttet med tanke på neste års motivasjon og treningslyst.

- Jeg hadde fremdeles ett år igjen av kontrakten med Liquigas, men jeg hadde rett og slett ikke den rette moralen til å sykle flere ritt (med laget). Jeg var ikke tilfreds der lengre.

Akseptert på laget
- Jeg hadde tilbud fra to eller tre lag, men etter drøfting av pluss og minussider valgte jeg Astana.

Hvilke lag som var interessert i Kreuzigers tjenester nevnes ikke, men Team Sky, Team Saxo Bank og Team Kajtusja har alle vært hyppige nevnt på ryktebørsen.

Uansett, Roman Kreuziger er fornøyd med avgjørelsen. - Jeg føler meg tilfreds her. Jeg føler at jeg er akseptert på laget, og at jeg er blitt en del av deres familie. Det er mye bra her som jeg ikke hadde i Liquigas-laget.

Når det gjelder forholdet til lagkaptein Vinokourov er ikke det like anstrengt som man skulle tro.

Hva med Vino?
- Som Kasakstaner er Vinokourov veldig viktig for laget. Han er sympatisk, en god rytter og sykler meget aggressivt. Jeg kan lære mye fra han. Hvis man kommer overens med han vil man få mye nytte av forholdet, forteller 24-åringen og legger til; - Han er villig til å hjelpe lagkameratene. Det styrker laget.

Kreuziger åpner sesongen med Volta a Algarve i februar, men hva som venter utenom giroen og vueltaen er ikke bestemt enda. Det avgjøres i løpet av de neste dagene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Astana-sak uten Vinokourov-sitater? Tro om igjen.

Veteranen var i superslag hele 2010-sesongen. Neste år satser han enda høyere. Følg med: Podiumplass i Paris, bære den gule trøyen, vinne polkadottrøyen, i tillegg til etappeseier i Tour de France.

Èn god tour igjen
- Det kommer til å bli hardt, forteller Vinokourov til cyclingnews.com og legger til; - Med Contador og Andy Schleck tatt i betraktning at jeg fyller 38 neste år. Når det er sagt, jeg tror jeg kan klare en podiumsplass, kanskje bære den gule trøyen i noen dager og i tillegg kapre polkadottrøyen. Lagtempoen på den andre etappen med vårt sterke lag åpner mange muligheter den første uken.

Hvorfor ikke bare slenge på rødt nummer også (rittets med aggressive rytter)?

- Vi får se hvordan Roman føler seg etter giroen. Jeg vet ikke om han starter touren, tenker Vinokourov før han deler mer av sine egne ambisjoner; - For meg er touren det viktigste etapperittet neste år, men det er muligheter for vueltaen også. Hvis jeg kan være i god som sist år tror jeg definitivt at jeg fremdeles har én god tour igjen, avslutter 37-åringen.

Sesongplanen til Vinokourov er ikke helt klar enda, men det forventes i hvert fall at han stiller opp i Liége-Bastogne-Liége, hvor han er tittelforsvarer.

PS! Vinokourov mener også at pressen har misforstått hans rolle i Astana-laget. Han avkrefter alle rykter rundt avskjeden til den franske sportsdirektøren, Yvon Sanquer.

- Alle tror at alle avgjørelser er Vinokourovs, men det er ikke sant. Vi har en hovedsponsor, sykkelpresidenten i det Kasakstanske forbundet og nå i tillegg en ny manager i Giuseppe Martinelli. De tar avgjørelse, men det kan hende de spør meg om råd først. Vi takker for alt Yvon gjorde. Han tok laget fra vanskelige tider til tourseier. Det var ingen problemer, bekrefter Vinokourov.

Vi lar han få det siste ordet...

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere