*Nettavisen* Sport.

Fra bråkmaker til verdens beste

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

En historie om ulovlig ølkjøp, en natt i fyllearresten og uventet suksess.

18.01.11 15:13

I løpet av tre kamper i håndball-VM har strekspiller Bjarte Myrhol fått mye tillit av sjefen, Robert Hedin.

Mot Japan sto 28-åringen 37 minutter og åtte sekunder på banen, i kollapskampen mot Ungarn spilte tøffingen hele 57,19 minutter og mot Østerrike fikk han 46,31 på banen.

Totalt har han fått med seg 138 minutter og fire sekunder så langt i årets mesterskap - og scoret 19 mål.

Dette betyr også at strekkollega Frank Løke - tidligere en av Norges viktigste spillere - har havnet litt i skyggen.

- Bjarte har spilt veldig bra, og det er helt greit for meg å komme inn. Så får jeg bare ta de minuttene jeg eventuelt får, sier Løke til NTB.

- Verdens beste
Myrhol har imponert så mye at han av motstandere har blitt utpekt som kanskje den største norske offensive trusselen. Ikke verst for en spiller som før har vært brukt mest defensivt.

- Bjarte Myrhol er nok en av verdens beste på strek, skrøt Østerrikes Robert Weber til TV 2 Sporten i forkant av mandagens skjebnekamp som det norske laget til slutt vant med 33-27.

Og selv om Myrhol ikke hadde full klaff i akkurat kampen mot østerrikerne - og «bare» satte fire mål - var han likevel fornøyd med måten laget reiste seg etter den uheldige smellen mot Ungarn lørdag.

- Vi har snakket om utstrålingen og kroppsspråket som vi hadde mot Ungarn. Dette forbedret seg kraftig og jeg tror slike små justeringer kan gjør utslaget i jevne kamper, skriver 28-åringen på sin nettblogg.

- Jeg bommet tre skudd på rad, men bestemte meg for at jeg ikke skulle «gå i kjelleren», men heller stråle selvsikkerhet og ro overfor de andre spillerne. Da jeg så får en ny mulighet rett etterpå, og lager mål er det en super følelse, fortsetter strekspilleren, som til daglig er proff i Tyskland.

Kjøpte ulovlig øl
Det har imidlertid ikke bare vært fryd og gammen for Myrhol siden landslagsdebuten mot Egypt tilbake i august 2002. Og kanskje ikke så uventet er som regel også kollega Frank Løke involvert i ugagnet.

I 2007 ble de to strekspillerne, sammen med Alexander Buchmann og JanThomas Lauritzen, tatt på fersken da de kjøpte ulovlig øl fra en makedonsk lastebilsjåfør på en parkeringsplass i Göteborg i Sverige.

De fire landslagsspillerne skaffet seg totalt fire brett med øl - 96 bokser - og betalte den makedonske lastebilsjåføren 800 kroner for varene. Godsakene ble deretter lastet inn i den norske spillerbussen.

Saken fikk stor oppmerksomhet, og det ble ikke noe mindre bråk av at den svenske avisen Göteborgs-Posten hadde knipset bilder av ølkjøpet.

- Det var bussjåføren vår som tipset oss om at man kunne handle her, forklarte landslagets Alexander Buchmann til den svenske avisen.

Havnet i fyllearresten
Et års tid senere var både Myrhol og Løke nok en gang i trøbbel.

Denne gangen på fransk jord.

De to spillerne ble anholdt for å ha gjort hærverk på en bil, og tilbrakte natten i arresten i Paris. De slapp ikke ut igjen før morgenen etter.

- Det var jeg og Frank som skulle ut og spise, og så klarte jeg å dulte borti to bilspeil på den turen. Det var en politibil som så oss, og vi ble stoppet og tatt med til politistasjonen, forklarte Bjarte Myrhol til NRK.

- Vi ble alkoholtestet på stasjonen og vi hadde 0,7 i promille, så det var ikke veldig mye alkohol inne i bildet, opplyste Myrhol om det hele.

Ifølge de to spillerne kunne det hele opptrinnet ha blitt forhindret om franskkunnskapene var en smule bedre hos Norges to strekspillere.

- Jeg fikk ikke lov til å ringe. Hadde jeg gjort det hadde jeg fått tak i Alexander Buchmann. Han snakker flytende fransk og da han kom i morges så slapp vi ut med en gang, sa Myrhol i etterkant av hendelsen.

- Kobler ut med TV
De siste årene har både Myrhol og de andre norske landslagsgutta holdt seg i skinnet ute på tur, og fokuset har gradvis blitt skiftet mer over på de sportslige prestasjonene til både strekspilleren og resten av landslaget.

Under VM i Sverige fikk Norge en ripe i lakken da de tapte mot Ungarn, men med seier over Østerrike tente laget på nytt håpet om at det kan nå sin første semifinale i et internasjonalt mesterskap noensinne.

Da må også Brasil slås tirsdag kveld. I utgangspunktet en overkommelig oppgave for Norge, men så sent som den 5. januar i år tapte et B-preget norsk lag for sambanasjonen. Det kan rett og slett ikke skje igjen tirsdag.

- Nå skal jeg begynne å analysere Brasil, så se en episode av The Mentalist. Det er deilig å slappe av med en serie uten å måtte tenke håndball rett før jeg sovner, skrev Myrhol på bloggen mandag kveld.

Avkast mot Brasil er klokken 19.10.

(Kilder: TV 2, NRK, Göteborgs-Posten, bjartemyrhol.com).

LES MER OM HÅNDBALL-VM i SVERIGE:
Herrenes Nora Mørk: Mesterskapsdebutanten Eivind Tangen
Ekspertenes tips før VM: - Forventer at Norge går videre
Møt Japans største stjerne: Gærningen Norge må se opp for
Norge - Japan: Åtte utvisninger rett i fleisen
Norge: Ungarn: Startet fantastisk - raknet fullstendig
Norge - Østerrike: - Det var helt forferdelig
Ekspertene om Kjellings hode: Han dummer seg ikke ut igjen

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.