*Nettavisen* Sport.

Fra fengsel til overlegen seier

Tidligere IBF-mester Paul Spadafora var overlegen i sin comeback-kamp i natt. Det er dårlig nytt for konkurrentene hans.

23.11.06 13:52

Da Paul Spadafora ble dømt til 21-60 måneders fengsel i 2004, ble han avskrevet som nok et bortkastet boksetalent. Da han i høst ble løslatt og annonserte at han ville gå i ringen igjen ble han tipset som det neste tragiske comebacket i boksesporten. I natt måtte alle kritikere bøye seg i støvet - "The Pittsburgh Kid" så ut som om han ikke hadde vært borte fra ringen en eneste dag da han utklasserte og slo ut Frankie Zepeda i løpet av fem runder.

For flere boksesaker se vårt omfattende boksemagasin.

Perfekt kamp
Allerede i første runde var det tydelig at Spadafora hadde timing og rytme på plass. I southpaw stilling holdt han sin meksikanske motstander i sjakk med en hard og hyppig høyre jab og fulgte jevnlig opp med krysskombinasjoner. Zepeda var blodig midtveis i runden og feilet i et hvert forsøk på å bryte kampens mønster i de påfølgende rundene.

Meksikaneren blødde fra tre forskjellige kutt i ansiktet da kampdommer hadde sett nok og avbrøt det ujevne oppgjøret.

- Dette var en bokseteknisk kunstverk, uttalte Spadaforas fornøyde trener til avisen Pittsburgh Post Gazette etter at amerikaneren var utropt til vinner på teknisk knockout.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spadafora har nå vunnet trettini av sine førti proffkamper. En gang har han bokset uavgjort. Det er ventet at 31-åringen vil ha sin neste kamp tidlig i 2007.

Atferdsproblemer satt stopper for superkamp
Paul Spadafora fikk sitt gjennombrudd 1999 da han tok IBF-tittelen i lettvekt ved å enkelt utbokse favoritten Israel "Pito" Cardona. I løpet av de neste fire årene forsvarte han tittelen åtte ganger mot sterke navn som Angel Manfredy, Leonard Dorin og danske Dennis Holbæk Pedersen.

I 2002 sirkulerte det et videoopptak der Spadafora utklasserte Floyd Mayweather Jr. under en sparringsøkt og et møte mellom de to ble diskutert. Men innen storkampen ble en realitet hadde Spadafora mistet kontrollen på privatlivet sitt. Etter å ha blitt bøtelagt for flere mindre lovbrudd ble 31-åringen arrestert for å ha skutt sin kjæreste i mageregionen, angivelig ved et uhell, og ble idømt en betinget fengselstraff. Kort tid senere ble han arrestert for fyllekjøring og testet positivt for bruk av kokain. Mesteren sa seg skyldig i tiltalepunktene og ble dømt til fengsel i 21-60 måneder.

Spadafora var rangert i verdenstoppen i lett-weltervektsklassen da han begynte soning i januar 2005. Nattens kamp antyder at han er på vei tilbake til toppen igjen.

Holder liv i bytradisjon
Pittsburgh har levert noen av de beste proffbokserne verden har sett. Det første store navnet fra stålindustribyen var Harry Greb, mellomvektsmesteren fra 1920-tallet som regnes av mange som tidenes beste bokser. Senere gjorde byen seg kjent i bokseverden ved hjelp av navn som Billy Conn, Charley Burley og Fritzie Zivic.

Spadaforas kallenavn "Pittsburgh Kid" ble først brukt av Bill Conn på 1930-tallet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.