RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: GC (©TDWSport.com)

Fra festdyr til Tour de France-rytter

Sist oppdatert:
Denne nederlenderen har ikke levd et normalt toppidrettsliv.

FOUGÈRES/OSLO (procycling.no): Lieuwe Westra har allerede vært i brudd et par ganger under årets Tour de France.

Onsdag syklet han i den nederlandske tempodrakten, men det har ikke alltid vært klart at sykkel var veien Westra ønsket å gå.

Han begynte å sykle åtte år gammel. Grunnen var hans far som var amatørsyklist.

La vekk sykkelen
Westra viste seg raskt god på sykkelen, men da han var 15-16 år gjorde han et valg som skulle sette sykkelkarrieren på vent.

- I fem-seks år jobbet jeg som veiarbeider og syklet ikke, sier Westra til procycling.no.

- Jeg festet mye og gjorde alt unntatt idrett.

Damer, fyll, og det som der hører til var Westras liv i omtrent seks år.

- Da begynte jeg å tenke at dette ikke var den beste veien å gå. Jeg startet å sykle igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Angrer ikke
Når procycling.no snakker med ham før starten av den tolvte etappen i årets Tour de France, angrer ikke Westra på valget han gjorde som ungdom.

- Vennene mine begynte å feste. Jeg måtte velge mellom sykling og festing, og jeg valgte festingen. Men det er ikke noe problem, og nå er jeg her. Det var en kul del av livet mitt.

Etter å ha finansiert festingen med jobb som veiarbeider, fant Westra tilbake til sykkelen. Naturlig nok var ikke formen særlig god i starten.

Han kombinerte jobb og sykkel, men fant fort ut at Rabobank-rytterne ble for sterke da rittene nærmet seg målgang. Han måtte droppe jobben og fokusere maksimalt på syklingen. Det var et valg han var villig til å ta.

- Ville se hvor langt jeg kunne nå
Etter hvert som tiden gikk fikk Westra stadig bedre resultater, og han fikk plass på KrolStonE. Før 2009-sesongen fikk han kontrakt med nyetablerte Vacansoleil. To år senere, i 2011, ble han proff på øverste nivå med samme lag.

- Hva ønsket du å oppnå da du startet å sykle igjen?

- Jeg ville se hvor langt jeg kunne komme. Steg for steg har jeg kommet meg oppover, og nå er jeg her, sier Westra til procycling.no.

Som sykkelrytter har Westra blitt meget habil. Han er sterk på tempo og klatrer også bra på gode dager. Han er to ganger nederlandsk tempomester, vant Danmark rundt sammenlagt i fjor og har etappeseier og andreplass sammenlagt fra fjorårets Paris-Nice.

Før årets Tour de France krasjet dessverre 30-åringen stygt i Critérium du Dauphiné. Derfor har man ennå ikke sett det beste av nederlenderen på de franske veiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Usikker fremtid
- Jeg jobber mye for laget. Jeg krasjet i Dauphiné, og jeg blir bedre og bedre. Følelsen er ikke så bra, men jeg håper å være bra i den tredje uken. Jeg går for gode etapperesultater.

Fremtiden til Westra er usikker. Vacansoleil går en vanskelig tid i møte. De mangler fortsatt en ny sponsor for neste sesong.

- Jeg håper laget finner en ny sponsor. Det er viktig, men tiden går, sier Westra.

Med Westras merittliste vil det uansett ikke bli vanskelig å finne et nytt lag. «Beistet» har stått foran større utfordringer tidligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere