Fra himmel til helvete – og tilbake

Foto: Teigen, Trond Reidar (Scanpix)

Espen Bugge Pettersen måtte til slutt gi faen i alle rundt seg.

08.03.10 14:17

Etter en glimrende Adeccoliga-sesong i 2008, og en påfølgende strålende sesong i Tippeligaen hvor han spilte seg inn i landslagsdiskusjonen, har livet for fullt begynt å smile til Espen Bugge Pettersen. Kontrasten er stor til 2007-sesongen, hvor et Sandefjord i fritt fall til slutt vraket sisteskansen til fordel for en 36-årig danske.

- Kort vei fra himmel til helvete
Espen Bugge Pettersen var nede i knestående, men vrakingen ble også et vendepunkt for den høyvokste målvakten.

- Jeg innså at jeg måtte gjøre ting annerledes, og jeg fikk en annen innstilling til det å være fotballspiller. Det ble en kort vei fra himmel til helvete for meg.

Nå er han definitivt tilbake og svever på en sky. En mer kynisk holdning var det som skulle til.

- Først og fremst begynte jeg å gi f i andre rundt meg. Det var mye som tappet meg for krefter, og jeg måtte ha snevre inn det jeg skulle ha fokus på. Resultatet var at jeg kun tenkte på meg selv, i trening som i kamp.

Kombinert med en endring i kostholdet sto Espen Bugge Pettersen fram som en ny person i 2008-sesongen. Han spilte hvert eneste sekund i opprykkssesongen, og slapp inn kun 25 mål – klart minst i Adeccoligaen. I 2009 pustet han Jon Knudsen kraftig i nakken i kampen om utmerkelsen «Årets keeper», og ble til slutt premiert med uttak i landslagstroppen mot Island og Makedonia.

Ser landslagsmuligheter
Han ble først utelatt fra årets første landslagstropp, men flydd inn til Slovakia like før kampstart, og både tror og håper å få stiftet nærmere bekjentskap med Egil Olsen utover 2010-sesongen.

- Jeg er bedre enn noensinne, testene viser at jeg er bedre på kraft, styrke og utholdenhet enn det jeg var på samme tidspunkt i fjor.

- Og at (landslagets andrevalg) Rune Jarstein kan gå en tøff sesong i møte og fort kan ende opp som andrevalg i Rosenborg svekker vel ikke akkurat dine landslagssjanser?

- He he. Hvis du treffer med spådommen er jeg fornøyd med det. Samtidig er det vanskelig å kommentere keepersituasjonen i andre klubber, men de har to gode keepere i Rosenborg, og en av dem vil garantert bli misfornøyd, sier Bugge Pettersen.

Et mål – fornye kontrakten
Selv er Bugge Pettersen langt fra misfornøyd, og at han har blitt koblet til større klubber viser også bare at mye er gjort riktig de siste to sesongene. Sisteskansen har vært meget åpen på at han gjerne kunne tenkt seg nye utfordringer, men enn så lenge er fokuset på å holde Sandefjord i toppdivisjonen.

- Vi har vært opp og ned de siste fem åra, så målet er helt klart bare å holde oss.

- Sandefjord ønsker å bli en stabil Tippeliga-klubb, og skal vi klare det er nøkkelen ligger i å unngå lengre, svake perioder. I fjor hadde vi en god åpning, så begynte det å butte, og vi tok vel bare ett poeng på fem kamper.

Offensivt kan det se ut som vestfoldingene har den største utfordringen. Defensivt ser det langt bedre ut, og Sandefjord-keeperen innrømmer at det er nøkkelen til fornyet Tippeliga-kontrakt.

- Vi er solide bakover, og er vi bra i forsvar kan det holde i år også.

- Dessverre mangler vi litt av samhandlingen til mange av de andre lagene i Tippeligaen, så det blir individuelle prestasjoner vi er avhengig av framover på banen.

SANDEFJORD 2010:

+ Defensivt sterke

+ Kan lett undervurderes

- Svekket fra i fjor, Erik Mjeldes mange mål fra midtbanen vil bli kraftig savnet

- Mangler matchvinnere

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.