RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(foto: Bengt Dyrkorn)

Fra himmel til helvete

Sist oppdatert:
Etter 239,5 kilometer på sykkelsetet har Kurt Asle Arvesen målstreken i Revel foran seg. Han er i ferd med å skrive sykkelhistorie. Men 10 meter før mål ser han skyggen av en italiener i øyekroken.

Enkelte idrettsutøvere er det umulig å mislike. Kurt Asle Arvesen er en av disse. 30-åringen fra Eresfjord i Møre og Romsdal er ærgjerrig og profesjonell til fingerspissene. Han blir beskrevet som 100 prosent lojal og som en som setter lagets beste høyest. Samtidig er han svært sympatisk, blid og imøtekommende.

Sett med norske øyne dreide sommerens Tour de France seg nesten utelukkende om Thor Hushovds jakt på den grønne trøyen. Og det var stort å stå ringside på Champs-Elysees og se den sympatiske Grimstad-rytteren trekke på seg den grønne spurttrøyen etter å levert tidenes norske sykkelbragd.

Likevel er det et annet øyeblikk som sitter like godt i hukommelsen. Da Kurt Asle Arvesen etter en heltemodig innsats på den 17. etappen ble slått på målstreken av italienske Paolo Savoldelli.

Teamwork, teamwork og teamwork
Kurt Asle Arvesen hever lønnen sin hos det danske superlaget Team CSC. Der er han lagkamerat med stjerner som Ivan Basso, Carlos Sastre og David Zabriskie, som syklet i den gule ledertrøyen de første dagene av Tour de France. Den myndige sjefen for laget er Bjarne Riis, som selv gikk til topps i rittet i 1996.

Bjarne Riis er en bestemt mann med sterke meninger. Hans sykkelfilosofi tar begrepet teamwork mer alvorlig enn noen andre, og setter laget i sentrum fremfor de individuelle rytterne. Andre viktige begreper i Riis' suksessoppskrift er kommunikasjon, forpliktelse, respekt og lojalitet.

Kurt Asle Arvesen har akkurat de egenskapene som skal til for å bli en nøkkelbrikke i Bjarne Riis «teambuilding».

I Tour de France 2004 var nordmannen oftere i asfalten enn på sykkelen. I hvert fall virket det sånn. Han var innbladet i den ene stygge velten etter den andre, men der andre ville hoppet på den enkleste løsningen og trukket seg fra rittet, bøyde Arvesen nakken og sto på videre. Lojal, pliktoppfyllende og til lagets beste.

Det var derfor ingen man unnet en etappeseier mer enn U23-verdensmesteren fra 1997.

Varslet brudd
Da de første etappene av årets Tour var unnagjort og feltet beveget seg østover fra Bretagne mot Tyskland, varslet nordmannen brudd, offensiv kjøring og jakt på etappeseier.

- Jeg har lyst til å kjøre i dag. Bjarne har sagt at jeg bør prøve å komme meg med i et brudd, sa han til TV 2 Nettavisen før etappen fra Chambord til Montargis.

Men verken på den denne eller de neste etappene kom Arvesen seg unna. I stedet ofret han seg pliktskyldig for lagkameraten Jens Voigt. Og det var tyskeren som fikk æren av å sykle i den gule trøyen da Touren gjestet hjemlandet hans.

Men Kurt Asle skulle få si sjanse. På lagmøtet før den 17. etappen fra Pau til Revel krevde sportssjef Bjarne Riise brudd fra rytterne sine. Ansvaret falt på nordmannen.

21 mil i brudd
Allerede etter 30 kilometer gjorde romsdalingen som sjefen befalte. Snart fikk han selskap av 16 ryttere, som satt i brudd resten av de 21 milene på årets lengtste etappe. Syklistene klarte å bygge opp en ledelse på over 20 minutter på hovedfeltet. Rundt fire mil før mål rykket Arvesen og sju andre fra resten av gruppen. Det gjenstod kun ti kilometer da tetgruppen begynte å støte på hverandre. Kurt Asle satte inn sitt støt en kilometer før mål.

Alt så ut til å gå etter boken. Kurt Asle klinte til og kom ristet av seg flere av konkurrentene. Ut på oppløpet var han i front, med Gir d'Italia vinner Paolo Salvodelli halsende etter. Folk reiste seg i tv-stolene. TV 2s kommentatorer skrek seg hese. I Eresfjorden sto tiden stille. Endelig skulle den lojale sliteren får lønn for strevet.

På målstreken
Men på de siste meterne kom italieneren glidende. Han klarte å tette luken, ta Arvesens bakhjul og slite seg forbi ti meter før mål. En utmattet og svært skuffet Kurt Asle Arvsen trillet over mål som nummer to. En fantastisk prestasjon, men i sykkelsporten samler man ikke på andrepalsser. Det vet nordmannen.

- Det gikk fra himmel til helvete på slutten. Jeg er selvfølgelig fornøyd med innsatsen. Det gjør absolutt godt for moralen. Jeg var med på å prege løpet, og med litt mer hell kunne jeg vunnet. Men det er klart det hadde blitt en helt annen sykkelkarriere med seier her i Touren, sa han like etter løpet.

Før han la til:

- Jeg tok en beslutning om å støte, og den står jeg for. Jeg følte jeg gjorde alt riktig. Det er bedre å ta sjansen på å støte for seieren enn å være ubesluttsom.

Til sommeren får Kurt Asle Arvesen forhåpentligvis en ny sjanse til å bli første nordmann med etappeseiere i både Giro d'Italia og Tour de France. Ingenting hadde vært mer gledelig enn det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere