RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra ilden til asken

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Publikum fikk servert årets beste og årets verste boksekamper i tur og orden søndag morgen.

Et og samme publikum har sjelden opplevd boksesporten først så spennende og deretter så kjedelig som de ti tusen tilskuerne tilstede i FedEx Forum i Memphis, USA gjorde søndag morgen norsk tid. Mens bokserne i stevnets første storkamp serverte en tidløs thriller av et slag, ble selve hovedkampen pepet og buet fra start til slutt.

Innfrir sjelden

Boksesporten er full av eksempler på store kamper som ikke levde opp til forventningene stilt i forkant. Dette er spesielt gjeldende i oppgjør som forventes å levere fyrverkeri og dramatikk. Altfor ofte ender de i kortvarige anti-klimaks eller i taktiske og lite publikumsvennlige poengoppgjør - i noen tilfeller skam og skandale. Flere eksperter fryktet derfor at jubelen som møtte annonseringen av kampen mellom knockout-maskinene Edison Miranda og Kelly Pavlik i april også kom til å bli den største applausen duellen deres ville få. Heldigvis finnes det unntak fra regelen.

Thriller

Den boksetekniske finessen som preget storoppgjøret mellom Oscar De La Hoya og Floyd Mayweather Jr. tidligere denne måneden, var totalt fraværende da mellomvekterne Edison Miranda og Kelly Pavlik ble sluppet løs mot hverandre i Memphis i natt. Bokserne hadde vært uenige om det aller meste som ble diskutert på pressekonferansene i ukene før kampen, men når de omsider inntok ringen viste de seg å være svært så samstemte om hvilken taktikk som ville vinne kampen – rå kraft.

Publikum ble dermed vitne til en batalje full av eksplosive slagvekslinger og fulltreffere der begge bokserne var rystet underveis. Overtaket svinget frem og tilbake flere ganger i de tidlige rundene, men etter hvert ble det klart at Pavlik sine slag hadde størst effekt. Begynnelsen på slutten kom i sjette runde da amerikaneren omsider overmannet Miranda og sendte colombianeren i canvasen to ganger kort tid før rundeslutt. En runde senere måtte en utmattet og forsvarsløs Miranda reddes av kampdommer Steve Smoger.

- Planen min var å hele tiden presse ham bakover slik at han ikke fikk fotfeste for å slå, forklarte Pavlik etter kampen.

Amerikaneren seiler nå inn i mellomvektklassens virkelige toppelite og vil på bakgrunn av seieren belønnes med en VM-kamp. Ring Magazine rangerte Pavlik som nummer ni i mellomvekt før nattens seier.

Kostbart tap

For den nummer tre rangerte Edison Miranda var nattens tap et knusende slag for baugen. Før kampen mot Pavlik var 26-åringen allerede førsteutfordrer i forbundene IBF (International Boxing Federation) og WBO (World Boxing Organization), men disse posisjonene er nå tapt. Miranda ble et kjent navn for bokseinteresserte nordmenn sist september da han utkjempet en blodig og dramatisk kamp mot armenske Arthur Abraham på TV 2. Det etterlengtede returoppgjøret mellom de to ser nå ut til å være en saga blott.

- Helter faller, men de reiser seg alltid igjen. Jeg kommer tilbake, lovet Miranda etter tapet.

- Forferdelig

Mellomvektklassens lineære verdensmester Jermian Taylor har slitt med å overbevise publikum om at han er en verdig innehaver av tittelen helt siden han fikk tilkjent den etter kontroversiell dommeravgjørelse over Bernard Hopkins i 2005. Det inntrykket har nå blitt forsterket etter nattens pinlige oppgjør mot Cory Spinks - en kamp så blottet for spenning at de amerikanske TV-kommentatorene vekslet mellom å slakte og gjøre narr av den så lenge fadesen varte. HBOs Jim Lampley uttalte på et tidspunkt at kampen var "forferdelig" og "på grensen til useelig."

Den særdeles tamme affæren skyldes i stor grad utfordrerens manglende vilje på inngå i kamp – Spinks holdt seg hele tiden på trygg avstand og bokset defensivt. Kritikere mener likevel at den større Taylor burde ha vært i stand til å markere seg mye sterkere. I en kamp der vinneren kun var offisiell og et misfornøyd publikum holdt pipekonsert gjennom hele, fikk Taylor tilkjent en 2-1 seier etter fullført distanse.

Må overbevise

Med poengavgjørelsen over Spinks registrerte Taylor sitt fjerde forsvar av VM-tittelen, men mesteren har enda tilgode å gjøre en sterk figur som verdensmester. Det anerkjente Ring Magazine beskrev nylig 28-årigen som en av sportens mest overvurderte utøverne i dag og nevner ham som et sjeldent tilfelle der en bokser ser ut til å ha blitt dårligere etter å ha vunnet tittelen. Planen nå er at Taylor skal møte nattens ubestridte seierherre Kelly Pavlik i sitt neste tittelforsvar. Oppgjøret ventes å finne sted til høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere