Gå til sidens hovedinnhold

Fra klassikerkonge til hjelperytter?

Tom Boonen blir trolig vraket som kaptein til brosteinsåpningen.

Lørdagens Omloop Het Nieuwsblad markerer åpningen av de brosteinsbelagte klassikerne.

Rittet er også en pekepinn på hvem som vil dominere de enda større rittene litt senere i sesongen.

I fjor var det Sep Vanmarcke som slo Tom Boonen og Juan Antonio Flecha i spurten.

Omega Pharma-Quick Step-rytteren slo siden knallhardt tilbake, og vant E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern rundt og Paris-Roubaix på overlegent vis.

Det vanskelige året etter
Vanligvis oppnår man ikke en så god flyt to år på rad. En annen ting er at selv om formen er god, vil de øvrige konkurrentene gjøre alt for at nettopp den ene, dominante rytteren ikke skal lykkes.

Fabian Cancellara var for eksempel umenneskelig god for tre år tilbake. Da vant han E3 Prijs Vlaanderen, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Året etter var han en «merket mann» og måtte ta til takke med 2.-plass i Milano-Sanremo og Paris-Roubaix, samt tredjeplass i Flandern. Fortsatt en god sesong, og i teorien var han også den sterkeste rytteren i feltet – men han vant likevel ikke.

I fjor måtte han tåle å bli passert av Simon Gerrans på de siste meterne av oppløpet i Sanremo.

Solid på etterskudd
Men tilbake til Boonen. Quick Step-laget kalte inn til pressekonferanse i Gent, onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det alle ville vite var om stjernen fra Mol er i stand til å dominere klassikerne på samme måte i år.

De fleste har sikkert fått med seg at oppkjøringsrittet Tour of Qatar foregikk uten ham. Boonen måtte under kniven for å ordne opp i en infeksjon i albuen.

Et inngrep som etter eget utsagn avverget at han kunne «mistet armen».

Derfor var heller ikke Boonen i det bombastiske hjørnet under presseseansen:

- Jeg er ikke like selvsikker som jeg var foran dette rittet i fjor. Men ting er som de er for øyeblikket. Akkurat nå må jeg bare prøve å kjøre så mange ritt som mulig. Jeg har like mange egne spørsmål som dere har rundt min egen form, fortalte Boonen pressen ifølge velonews.com.

Forsmak på Flandern rundt
Het Nieuwsblad er på mange måter et Flandern rundt i miniatyr. Rittet er 199 kilometer langt, og tar rytterne over 12 hellingen (brosteinsbelagte partier).

Oud Kruisberg, Taaienberg, Eikenberg, Wolvenberg og Molenberg er blant utfordringene rytterne møter (flere av disse dukker også opp under Flandern rundt). Molenberg skal forseres 39 kilometer fra mål og har en gjennomsnittlig stigning på nesten 10 prosent.

For Boonens del hadde dette vært et naturlig punkt å sette inn støtene mot konkurrentene sine, men akkurat virker han usikker på hvor lenge han makter å sitte med de beste.

- Jeg har ingen idé om hvordan kroppen vil reagere etter 20 mil med bakker og brostein. Under treningen i dag forsøkte jeg å dra til litt. Det var tungt, men vi får se.

- Har både Terpstra og Chavanel
Omega Pharma-Quick Step-laget var som mange av konkurrentene ute og kjørte den siste delen av løypa som en del av rekognoseringen foran rittet.

Boonen blir trolig ikke lagkaptein til lørdagens batalje. Både Sylvain Chavanel og Niki Terpstra er bedre enn klassikerstjernen i denne delen av sesongen. Boonen kan likevel spille en avgjørende rolle for sine lagkamerater, og er sterk nok til å hjelpe dem i noen av de mest krevende partiene mot slutten av løypa.

Spesielt Terpstra virket sterk i sidevinden i Qatar i starten av måneden. Den tidligere sykkelcrossstjernen Zdenek Stybar har også virket sterk så langt i år.

- På lørdag er vi nødt til å stole på ryttere som er i stand til å være heltemodige på brosteinen. Vi må se an formen til Tom, men vi har også andre våpen. Både Chavanel og Terpstra er veldig motiverte for dette rittet, uttalte sportsdirektør Wilfried Peeters.

En ting kan man nemlig være trygg på innenfor sykkelsporten. Laget samler seg bak rytteren med den beste dagsformen. Det hjelper selvsagt å hete Tom Boonen, men selv ikke det er nok i denne sammenhengen.

PS! Quick Step-laget kjører trolig for Mark Cavendish under søndagens Kuurne-Brussel-Kuurne.

Kommentarer til denne saken