*Nettavisen* Sport.

Fra knust finger til gullhåp

Skjebnen har etter fattig evne forsøkt å sette en stopper for Johan Kjølstads OL-deltakelse. Nå går debutanten for gull i Torino.

- For tre år siden lagde jeg meg ei liste over langsiktige mål for karrieren. Under 2006 står det «Torino – OL-gull i sprint». Jeg la lappen nederst i en skuff så ingen skulle finne den og tro at jeg var tullete. Nå spørs det om jeg må begynne å lete etter den, sier Johan Kjølstad.

Den tidligere juniorverdensmesteren i sprint kom mandag et langt skritt nærmere målet. Da fikk han klarsignalet fra toppidrettssjef Jarle Aambø. 22-åringen fra Skogn representerer Norge i OL-sprinten i Torino sammen med Tor Arne Hetland, Trond Iversen og Ola Vigen Hattestad.

- Gull innen rekkevidde
- Jeg hadde fått noen gode signaler på forhånd, så det var ikke akkurat noen bombe. Men det var likevel veldig artig å bli tatt ut, medgir Kjølstad.

Og når han først er der, nedjusterer ikke unggutten fra Ekne i Nord-Trøndelag resultatmålene.

- Jeg har vunnet et verdenscuprenn og har i tillegg to tredjeplasser. Da bør vel medalje være målet. Til og med gullet er innen rekkevidde, men da må jeg selvfølgelig ha full klaff hele veien.

Så sent som for to måneder siden virket imidlertid OL-deltakelsen rimelig fjern for en av forrige sesongs norske gjennombruddsmenn i sprint. 22. oktober sesongåpnet Kjølstad med 13. plass i den individuelle sprinten i Düsseldorf. Dagen etter gikk han helt til topps i lagsprinten sammen med Trond Iversen.

Knust finger – skulder ut av ledd
Så reiste han hjem – og gikk på trynet under en løpetur på sleipt underlag.

- Jeg mistet fotfestet og måtte ta meg for. I fallet forstuet jeg hånda skikkelig. Noen dager senere måtte jeg til røntgen, og det viste seg at det var brudd i lillefingeren på venstrehånda. Beinet var litt most. I en hel måned måtte jeg gå på ski med én stav. Jeg fikk heller ikke trent styrke. Klart, det er ikke helt optimalt, det, innrømmer Kjølstad.

Den andre helga i desember var han på plass til nytt verdenscuprenn, denne gangen i Canada. Men under et showrenn noen dager før verdenscupkonkurransen var uhellet ute igjen. Johan Kjølstad gikk i bakken og slo høyre skulder ut av ledd.

- Jeg lå på bakken et minutts tid med ganske kraftige smerter. Så reiste jeg meg opp og kneppet skuldra på plass, forklarer han.

Svensk-norsk gullfight
Hardhausen stilte til start i verdenscuprennet, men snakker ikke så høyt om 16. plassen.

- Jeg takker fysioen for at det gikk bra. De første dagene klarte jeg ikke engang å ta på meg deodorant.

OL-plassen sikret Kjølstad med tredjeplassen i Nove Mesto lille nyttårsaften. Han kjenner fortsatt at skuldra «er der» hvis han legger seg feil vei i senga, men nekter å la det stå i veien for OL-deltakelsen.

I Torino regner han med å måtte slåss mot svensker og andre nordmenn – ikke egne fysiske begrensninger.

- Det blir et knallsterkt felt med mange som kan og vil vinne. Men jeg skal gjøre mitt for å være med hele veien.

To fra Skogn
Nå har Johan Kjølstad bare ett siste ønske før avreise til Torino: At landslagsledelsen også finner plass til kompisen Eldar Rønning i OL-troppen.

- Det hadde vært stort med to Skogn-løpere i OL, fastslår han

Rønning var en kandidat til sprintlaget, men har sin styrke i klassisk stil. OL-sprinten går i fri teknikk. Rønning kan likevel bli tatt ut til lekene for å gå 15 kilometer klassisk, lagsprint eller stafett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.