Gå til sidens hovedinnhold

Fra Manglerud Star til OL

Manglerud Star har lange tradisjoner med å fostre opp hockeytalenter. Nå skal ni av dem spille OL i Sotsji.

MANGLERUD: Manglerud Star-gutta som er tatt ut til Roy Johansens OL-tropp er: Mats Trygg, Mathis Olimb, Ken André Olimb, Sondre Olden, Steffen Søberg, Mads Hansen, Niklas Roest, Martin Røymark og Lars Volden.– Jeg er MS-gutt i hjertet, og er stolt over å komme derfra. Far var med på laget da MS ble seriemestere på 70-tallet, og han har engasjert seg i klubben etter det, sier Mats Trygg.

Han forteller at selv om han har spilt flere sesonger i utlandet, før han returnerte til Norge og Lørenskog denne sesongen, følger han med på hva som skjer hjemme i gamleklubben.

– Manglerud har en tradisjon med utvikling av spillere, og har vært flinke med ungdommer. Jeg håper at Norges OL-deltakelse kan bidra til å øke rekruteringen i klubben. Det mangler litt i bredden. Hvis vi gjør det bra i Sotsji, håper jeg det kan inspirere ungdommen, forteller Trygg.

LES OGSÅ: Sytten oslogutter i OL-troppen

Mathis Olimb er den som så langt har plukket flest poeng for Frölunda i år. Elitserieklubben der han har vært i flere sesonger ligger nå på en andreplass i den svenske toppserien.

– Jeg har mange gode minner fra den tiden, og vi gutta fra det laget henger mye sammen fremdeles. Annet enn det sosiale så var det et veldig bra lag, der vi pusha hverandre for å bli bedre hver dag på trening og i kamp, sier Mathis Olimb.

– Der jeg lærte å bli hockeyspiller

Sondre Olden har hatt en knallsesong med Vålerenga. Det har ført til både debut på A-landslaget, OL-uttak og tilbud fra klubber i utlandet. Han har bare gode ord å si om gamleklubben.

– Jeg var i Manglerud frem til jeg var 16 år, og hadde det ikke annet enn bra i klubben. Tross at vi var så unge, følte jeg at alt var veldig profesjonelt. Vi dro på turneringer til Sverige omtrent hver eneste helg med Manglerud Star 92, og fikk oppleve utrolig mye. Manglerud Star og de utrolig mange gode trenerne jeg hadde, har nesten alle ære for at jeg er med til OL. Det er der jeg lærte å gå på skøyter, og der jeg lærte å bli hockeyspiller, forteller Olden.

LES OGSÅ: Fem Enga-spillere til OL

Familien til Olden er veldig knyttet til klubben. Det har de vært fra før Olden ble født, og engasjerer seg fremdeles. Moren hans, Cate Olden, driver hockeyskolen på Manglerud.

– Mamma har drevet hockeyskolen på Manglerud helt siden jeg lærte å gå omtrent. Pappa er vel så å si mer i hallen enn han er hjemme. Han ser på alt av treninger og kamper. Kan nok si at foreldrene mine er veldig knytta til MS fremdeles. Jeg prøver også å ta turen for å få med meg hjemmekampene deres når jeg har mulighet, sier Olden.

Godt miljø

Sondre Olden forteller at hockeykulturen på Manglerud var helt topp da han spilte der. Alle foreldre og spillere møtte opp på hver trening, og alle hadde det bra sammen. Uansett om det var på banen eller utenfor.

– Jeg følte at sånn vi hadde det på Manglerud da, var det ingen andre steder som hadde, sier Sondre Olden.

Han forteller at hockeykulturen på Manglerud skiller seg kanskje litt fra andre steder. Mange bor i nærheten av hallen, går på skole sammen, og da er det er klart at man blir litt ekstra knyttet til gutta på laget. Det var dem han var med hele tiden. Når de ikke trente, spilte de innebandy eller inlinehockey på Manglerud skole.

– Alle fra Manglerud vet jo hvorfor Manglerud Star blir kalt fabrikken, sier Olden.

LES OGSÅ: Vålerenga inviterer yngre til toppkamper

Unggutten håper flere unge vil bli en del av klubben som har betydd, og betyr så mye for ham. Spesielt når det gjelder rekrutteringen nedover mot de yngre lagene mener han det er viktig å få inn flest mulig.

– Det starter jo fra hockeyskolen, og frem til de begynner å spille på lag sammen. Få alle inn og la dem bare ha det morsomt. La dem få spille og trene så mye de orker. Når man er så ung, er det bare om å gjøre å ha det gøy. Sånn var det for oss da vi spilte. Toppet ikke laget, eller noe sånt, før vi var omtrent 14-15 år gamle. Før det var det bare fokus på alle skulle ha det morsomt, samtidig som vi skulle trene bra, forteller Olden.

Spillerutvikling

Det er ikke bare på A-landslaget Manglerud Star bidratt med spillere. Flere av spillerne på de aldersbestemte landslagene spiller, eller har spilt for MS.

– Vi er en utdanningsklubb. Styrken vår har vært, og vi ønsker også videre at det vil være, å utvikle spillere. Det er moro å se våre gamle spillere utvikle seg videre på nye arenaer, og vi gleder oss over deres prestasjoner i andre drakter, sier Rune Molberg, som både er leder for bredden og hovedtrener for Manglerud Stars u20-lag.

Manglerud Star er en klubb som stort sett rekrutterer ungdommer fra Oslo-øst, og da hovedsakelig fra områdene rundt Østensjøvannet.

– I Oslo er det egentlig bare Manglerud Star og Vålerenga som driver bra. Det er mange klubber som konkurrerer, men de sliter med å rekruttere. Vi må ikke glemme det at vi ikke bare driver en konkurranse overfor andre klubber, men også andre idretter og fritidsaktiviteter, sier Molberg.

Han forteller at måten MS jobber på handler om å skape gode prosesser, og satse på dyktige trenere i alle aldersgrupper. Politikken i klubben handler om å tilrettelegge treningstider, slik at hverdagen skal bli enklest mulig for barn og foreldre.

– Det har vært en liten nedgang i rekrutteringen i senere tid, da det har vært mindre fokus på ungdom. Vi har produsert færre spillere til de aldersbestemte landslagene enn før. Der har vi tapt litt i det siste, men vil tilbake. Vi vet at vi kan, og bør gjøre det bedre. Nedgangen har vært i klassene -99 og nedover. 2004-kullet er derimot store klasser, så det kan tyde på en mulig oppgang igjen, forteller Molberg.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer