Gå til sidens hovedinnhold

Fra marerittstart til utklassing

Alexander Os er nok fornøyd med at lagkameratene heter Bjørndalen, Svendsen og Bø.

Det kan ikke være noen drømmeoppgave å være fjerdemann på det norske stafettlaget i skiskyting. Med Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø som de øvrige medlemmene på laget, har man mer eller mindre alt å tape.

Men Alexander Os var nok først og fremst glad for at verdens tre beste skiskyttere skulle gå de tre siste etappene på Norges lag.

For etter en marerittstart med én strafferunde allerede på første skyting for Os, endte Norge opp med å vinne stafetten soleklart foran Østerrike.

Fire bomskudd
Det startet nemlig på verst tenkelig vis. Alexander Os måtte nemlig bruke alle tre ekstraskuddene på den første skytingen, og selv da sto det igjen én blink. Dermed måtte Os ut i strafferunde, og Norge ble hengende et stykke bak.

- Det var veldig kjedelig å starte med en runde. Jeg var veldig rolig og fin, så jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg bommet, sa Os til NRK.

NRKs ekspert, Halvard Hanevold, tror det var mange tanker som gikk gjennom hodet til Os. Samtidig er han klar på at førsteetappen på et så godt lag, ikke er noen enkel oppgave.

- Det ble en tøff start for Alex. Han hadde presset på seg og så kommer man litt skjevt ut. Man begynner å tenke på å ikke ødelegge for lagkameratene og ikke ødelegge stafetten for Norge, sier Hanevold.

Men i stedet for å la seg prege av den elendige skytingen, løftet Os seg mesterlig. I sporet gikk han godt, og på siste skyting gjorde han opp for strafferunden han måtte ut i på den første.

- Jeg synes resten av etappen var bra. Det var veldig artig å få gå førsteetappe, men det var selvfølgelig kjedelig med den runden, sa Os.

Riktignok måtte han bruke et ekstraskudd, men alle blinkene gikk ned. Og da Os vekslet med Ole Einar Bjørndalen hadde han tatt inn 15 sekunder på teten og sendte Bjørndalen ut kun 36,5 sekunder bak teten.

- Jeg tror vi har gode muligheter til å vinne, vi har et veldig godt lag.

Og det var ingen overdrivelse fra Alexander Os.

Bunnsolid Bjørndalen
36,5 sekunder er nemlig ikke så altfor mye med tanke på den formen Norges tre siste menn på stafetten er i. Når lagkameratene heter Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø, og alle har stått øverst på pallen i verdenscupen denne sesongen, føler man seg nok ganske trygg, uansett avstand til teten.

Og Bjørndalen viste seg virkelig fram. Han tok innpå teten i et jafs, og med to perfekte skytinger var Norge plutselig helt i tet. Riktignok lå Frankrike aller først ut fra den andre skytingen på andreetappen, men kun sju sekunder skilte.

- Dette var fint. Det var utfordrende på skytebanen, med mye vind og dårlig sikt, så det var vanskelig å skyte. Det ble ikke noe flyt i skytingen, men jeg jo sto veldig godt og veldig rolig, sa Bjørndalen til NRK etter etappen sin.

Men så lenge Bjørndalen får ned alle blinkene, er det få som kan gjøre noe med ham. I sporet kjørte han fort inn Frankrike, og sendte Svendsen ut i tet.

Og om Bjørndalen er fantastisk i sporet, er Svendsen om mulig hakket hvassere. Og Svendsen ville ikke være noe dårligere på standplass, heller.

Knallsterk avslutning
På liggende senket han alle blinkene, mens han måtte ha ett ekstraskudd på stående. Likevel holdt han unna for Østerrike, og kjørte fra i sporet. Dermed var alt opp til Tarjei Bø, som gikk ut med et halvminutt ned til Østerrike.

Det var omtrent den samme avstanden han hadde til konkurrentene da han gikk ut først på lørdagens jaktstart. Da vant han.

Og Bø kjørte for alvor i sporet. Østerrikernes Dominik Landertinger hadde ikke sjans til å følge tempoet, og før første skyting hadde avstanden økt til 44 sekunder.

Men fra å være sikkerheten selv i de to individuelle rennene i Hochfilzen denne helgen, ble første skyting ikke like tillitvekkende. Bø bommet én gang, men måtte bruke to ekstraskudd for å få ned den siste blinken.

Dermed tok Østerrike inn noen sekunder og fikk et nytt håp om å kunne knappe innpå Norge. Det håpet vedvarte da Landertinger tok innpå i sporet på Bø.

Men på siste skyting fjernet Bø enhver tvil da han senket alle blinkene med den største selvfølgelighet. Dermed tok Norge årets første stafettseier, og av alle rennene, både stafett og individuelt, har Norge nå vunnet samtlige.

Og nå er det vanskelig å se for seg hvem som kan tukte den norske drømmetrioen av Bjørndalen, Svendsen og Bø.

Sjekk siste sportsnytt her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken