*Nettavisen* Sport.

Fra Milner og Lennon til Vålerenga

Foto: Marius Torgersrud (Scanpix)

Vålerenga med nok en forsterkning.

29.01.11 18:00

LA MANGA (Nettavisen): - Jeg er sikker på at han blir en bra forsterkning for Vålerenga, sier VIF-trener Andrea Loberto.

Det spesielle er at han ikke snakket om Yssouf Koné, spissen Vålerenga sikret seg fredag.

I stedet skryter Lomberto av Vålerengas nye trener – Gary Chapman.

Fra England til Oslo
1. februar starter nemlig mannen, som har vært med på å utvikle stjerner som James Milner og Aaron Lennon, i Vålerenga

- Jeg var trener på Blackburns akademi nå sist, men før det jobbet jeg 14 år for Leeds. Jeg opplevde en masse, og vi utviklet flere kjente spillere, sier Chapman til Nettavisen.

Deretter ramser han blant annet opp spillere som Aaron Lennon (nå Tottenham), James Milner (nå Manchester City), Fabian Delph (nå Aston Villa), Matthew Kilgallon og Tom Taiwo (dro først fra Leeds til Chelsea).

- Håpet er selvsagt å utvikle, eller bedre sagt, påvirke noen av Vålerengas spillere til å ta de samme stegene.

- Er det mulig?

- Ja. Jeg mener det. Jeg var til stede i Vallhall under juniorturneringen forrige uke, og har vært innom noen ganger i fjor i forbindelse med at jeg skrev en oppgave om Vålerengas talentprogram. Det er flere veldig lovende spillere her – spillere som jeg også ville ment hadde store utviklingsmuligheter også hvis jeg hadde sett dem i England.

Lang karriere som spiller
Chapman har selv en spillerkarriere bak seg som mange vil misunne ham.

46-åringen startet karrieren i Lincoln, før han dro videre til Bradford, Notts County, Exeter og Darlington.

- Vi rykket opp fra 3. til 2. divisjon og så opp til 1. divisjon (nå Premier League) da jeg var i Notts County. To ganger var vi også på Wembley. Jeg fikk imidlertid ikke spille i 1. divisjon eller de to gangene vi var på Wembley. Det høyeste jeg spilte var på nest øverste nivå, det som nå kalles Championship, påpeker han.

Og selv om ingen av klubbene han spilte for den gangen nå er på topp, så spilte han under flere kjente managere.

- Neil Warnock (nå QPR-manager) var manager da jeg var i Notts County, og vi rykket opp til toppserien. Samtidig spilte jeg i Exeter under Alan Ball. Han påvirket meg mye, faktisk mest av alle jeg har spilt under, i måten jeg mener fotball skal spilles på.

Etter hvert ble han imidlertid trener selv, og han fikk 14 år i Leeds og opplevde alt fra oppturene (semifinalen i Mesterligaen) til nedturen (nedrykket fra Premier League). Foruten ren talentiutvikling på klubbens akademi drev han også med speiding på spillere.

- Håper jeg kan inspirere
I Vålerenga får han hovedansvaret for klubbens 2. divisjonslag og jobb som toppspillerutvikler.

Han blir, etter det Nettavisen erfarer, også den første mørkhudede treneren i et norsk topplag.

- Jeg kaller meg selv svart britisk. Da jeg var ung hadde jeg andre mørke personer som forbilder. Hvis jeg, som mørk, på en eller annen måte kan inspirere andre i Vålerenga, som er en flerkulturell klubb, så vil det selvsagt være veldig positivt, sier han.

Martin Andresen hadde mer å feire fredag.

- Vi har fått inn en klassespiller i Yssouf Kone. Han vil være en stor forsterkning for oss når vi får ham i form, sier Vålerenga-treneren.

- Det betyr at vi i utgangspunktet er fornøyd med stallen vår for 2011, legger han til.

Han gråter heller ikke etter Rosenborgs salg av Anthony Annan til Schalke.

- De mister en av Tippeligaens beste. Nå er spørsmålet hva de får inn, men det ligger vel i kortene at det blir vanskelig å få inn en som er like god. Dette var nok ingen ulempe for Vålerenga, nei, men sånn er det i norsk fotball. Vi må regne med at vi mister de beste. Vi mistet jo for eksempel Moa i fjor. Rosenborg finner sikkert en som er nesten like god og så utvikler de ham, sier Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.