«Borgerkrigen» i Team Sky har preget Bradley Wiggins opptakt til årets Giro d’Italia så mye at spørsmålet om britens egentlige form har mer eller mindre unnsluppet offentlighetens evaluering.

Pressekonferansen utenfor Manchester sist mandag handlet mer om hvordan Tour de France-vinneren fra 2012 ønsket å forsvare sin tittel denne sommeren enn om det kommende italienske søsterrittet.

- Tour de France er også et mål. Poenget er at jeg skal kjøre giroen først, sa Wiggins.

Den interne lederskapskampen med Chris Froome til tross, Wiggins ambisjoner om å vinne både Giro d’Italia og Tour de France denne sesongen sjenerer ikke bare det fastsatte hierarkiet i laget, det vitner også om en dogmatisk tro på egen form. For mindre enn ett år siden sverget han aldri å returnere til den stressende tilværelsen som bare Le Tour kan tilby, men et enda tettere samarbeid med Tim Kerrison denne sesongen synes å ha fått 33 åringen på andre tanker.

Les også: «Haien fra Messina» er klar for angrep

Den australske treneren mener en grand tour-dobbel er overkommelig for Wiggins. I så fall blir det en ny fjær i hatten til den tidligere svømmetreneren som i fjor orkestrerte både Wiggins’ Tour de France-triumf og den populære gullmedaljen under OL i London to uker senere. Det var en litt annen type «dobbel», som om ingenting annet beviste at man kan beholde konkurransedyktig form selv etter en strabasiøs treukers tour.

Ikke siden 1998 en rytter vunnet giroen og touren i løpet av sammen sesong. Den rytteren het Marco Pantani. Ikke ulikt Wiggins, var italieneren en ekstraordinær rytter. Men han var også – som Wiggins - en komplisert person som var del av en enda mer komplisert periode i sportens anstrengte historie. Kerrison spekulerer i at den perioden er over, og at vendingen bort fra en dopingorientert æra har gitt Team Sky et forsprang på de andre lagene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg tror at vi vet mye mer enn vi gjorde selv 12 måneder siden, sier Kerrison til The Observer, med referanse til USADA-rapporten som avslørte Lance Armstrongs omfattende dopingring i US Postal-laget.

Les også: Drar til giroen for å finne Tour de France-formen

- Før tror jeg lagene gjorde nytte-kostnadsanalyser og fant ut at den beste måten å investere sine begrensede midler på var i leger og dopingprogrammer. Dermed ble treningsaspektet skadelidende. Det har åpnet muligheter for oss. Ganske så unikt tror jeg utviklingen av treningsregimer i denne sporten har vært holdt tilbake på grunn av dette det siste tiåret.

Kerrison er sjokkert over hvor ustrukturert enkelte av lagene jobber og tror Team Sky fortsatt er det eneste profesjonelle laget som tilbyr individuell oppfølging til samtlige av sine ryttere. Inn i en ny, mer fysiologiskorientert æra - hvor farmasøyten ikke lenger er på speed-dial - er Sky ledestjernen alle lag forsøker å følge, poengterer Kerrison.

- En amatørsport
Mads Kaggestad, tidligere Credit Agricole-rytter, kjenner seg igjen i den «uprofesjonelle» hverdagen som Kerrison beskriver. Sammen med blant andre Thor Hushovd kjørte han fem sesongen for det franske ProTour-laget. Selv var Kaggestad del av det som kan karakteriseres som et «rent lag», men korrelasjonen mellom doping og et fraværende treningsregimet ser han også som legitim.

- Jeg var overrasket over det amatørmessige treningsregimet jeg møtte da jeg ble proff. Jeg følte at svært få proffer hadde særlig kunnskap om trening, ernæring og fysiologi. Det samme gjaldt lederne for lagene. De interesserte seg ikke for trening og hadde ikke peiling på kosthold. Jeg er overbevist om at dette kan relateres til doping, sier Kaggestad til procycling.no

- Direktørene sto på toppen av bakken og noterte hvem som var først over. Slik fungerte samlingen til en viss grad som et laguttak. Credit Agricole var nok ikke det verste laget. De prøvde med testing, treningsplaner og spesifikke økter på samlingen. Denis Roux var trener og direktør. Det var kun noen få som fulgte opplegget hans, blant andre Jens Voigt, Thor Hushovd før han tok i bruk Atle (Kvålsvoll) og de yngre rytterne. Jeg hadde ikke så stor tro på treningsopplegget hans da, men i dag ser jeg at det kanskje ikke var så dumt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Neppe noen grand tour-dobbel
Kaggestad tilskriver Team Skys suksess til det faktum at de har hundre prosent omfavnet moderne trenings- og ernæringsmetoder, men tror også det er blitt mer krevende «å være på topp» over lengre tid. Og dermed spørs det om Wiggins, som har vært inne i en intens treningsperiode siden Vuelta a España 2011, kan vedlikeholde formen fra giroen inn i sommeren Tour de France.

- Det nye regimet er et sunt tegn, men også mer krevende fordi rytterne er mer på samlinger. For ryttere med familie osv. er dette en ekstra belastning. Mitt inntrykk er at det trenes hardere og bedre, i tillegg til at det er større vektlegging rundt detaljer. Jeg antar også at den mentale belastingen ved å være på topp er blitt større, rett og slett fordi du må være mer dedikert.

- Det jeg har hørt om treningsregimet til Wiggins, gjør at tviler på at han orker å holde på slik i mange år. Tidligere kunne dopede ryttere ha en mer behagelig livsstil fordi de visste at de kom i bra form uansett hva de gjorde. Nå som doping er erklært en fiende har vi sett en endring i holdninger, søken etter kunnskap, mer bruk av høydetrening og trening- og rittplanlegging.

Hvor lenge Wiggins kan opprettholde sitt nåværende nivå gjenstår å se. Selv sier han at «tallene er bedre enn i fjor», og derfor ser muligheten for en sensasjonell Giro/Tour-dobbel lovende ut. Men for Kaggestad blir en slik oppsiktsvekkende bragd et usannsynlig tilbakeblikk til en svunnen tid.

- Jeg tror det blir tøft for Wiggins å satse sammenlagt i både touren og giroen. En ting er å satse på enkeltetapper og bruke rittet til å kjøre seg i form, noe annet er å det å komme inn i rittet i toppform, kjøre seg i senk og deretter være på topp igjen i juli. Det har vi ikke sett siden 90- tallet...