RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra pisslukt til marmor

Sist oppdatert:
Det bygges på spreng i hele Fotball-Norge.

- Dette er veldig gledelige tall. Det er kjempepositivt at klubbene ser verdien av å investere i infrastruktur og stadion, og ikke bare i spillerlønninger og overganger. Det er den beste fremtidsinvesteringen man kan foreta, sier direktør i Norsk Toppfotball, Kjetil Siem til TV 2 Nettavisen.

Enorme summer
For at det er store penger i omløp i norsk fotball er udiskutabelt. Den nye medieavtalen kostet TV 2 én milliard. Investorer og sponsorer pumper penger inn i klubbene. Budsjettene øker og publikum strømmer til kampene som aldri før.

Parallelt med det økende fokuset og den voksende interessen for norsk fotball, har det skjedd en revolusjon på stadionsiden. Molde, Viking, Tromsø, Rosenborg og Lillestrøm har alle topp moderne arenaer med de beste fasiliteter for spillere, publikum og media. Lyn og Vålerenga holder hus på vår moderne landslagsarena, mens Brann er godt i gang med opprustingen av ærverdige Brann Stadion.

Felles for alle de andre klubbene er at det skal bygges helt nye arenaer. Både Start, Fredrikstad, Odd, Sandefjord og Stabæk flytter inn i splitter nye stadionanlegg neste sesong.

Bekrefter fotballens posisjon
- Norsk fotball har vært litt akterutseilt i forhold til andre ligaer. Utviklingen vi ser nå er helt naturlig. Og den bekrefter fotballens status og posisjon i samfunnet, mener Siem.

For bare noen få sesonger siden kunne fotballkamp i Norge være ensbetydende med trange ståtribuner, uhygieniske toalettforhold, lunken kaffe og vasne pølser.

- Utbyggingen måtte komme - og var veldig viktig for å nå nye publikumsgrupper. Før var det kalde stadion hvor det luktet surt mannepiss. Etter utbyggingene ser vi at det kommer flere kvinner og familier. Det er en udelt positiv utvikling, understreker Siem.

- Kul satsing
For er situasjonen en helt annen. VIP-losjer, storskjermer, restauranter og marmorgulv er den nye standarden. Når samtlige klubber har ferdigstilt sine anlegg om et par år, er totalsummen som er investert svimlende 3,4 milliarder kroner. I denne summen inngår også store, moderne næringseiendommer. Det er nemlig slik klubbene finansierer utbyggingen. Bare ved å selge eller leie ut arealer, kan man stille til veie kapitalen som kreves.

Kjetil Siem er ikke redd for at klubbene skal brekke ryggen som en følge av pengebruken.

- Nei, det er mye kulere å satse på dette området, enn å kaste bort store summer på spillere som ikke slår til. Og ved å satse på næringseiendom i tilknytning til stadion, får man med seg bedrifter som viser stor interesse for de lokale klubbene, sier toppfotballdirektøren.

Her er status for stadionutbygging for alle klubbene * :

Brann:
Historien: Brann har spilt på Brann Stadion siden 1919. Etter at den nye tribunen på kortsiden sto ferdig på slutten av 90-tallet, har kapasiteten vært 17.500, hvorav 12.200 sitteplasser.

Planene: 16. mai åpner ny sittetribune på motsatt kortside med 4000 sitteplasser. Neste vår skal den nye hovedtribunen ferdigstilles, før den gamle hovedtribunen erstattes med en ny til klubbens hundreårsjubileum i september 2008. Kapasiteten på det nye anlegget vil være i overkant av 20.000.

Kostnader: De to første byggetrinnene er budsjettert til 175 millioner. Søndre langside vil trolig koste rundt 70 millioner, mens eksisterende svingtribune i sin tid kostet 60 millioner. Til sammen vil nye Brann Stadion koste rundt 315 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Brann Stadion AS eies med 51 prosent av Stor-Bergen Boligbyggelag, mens Sportsklubben Brann eier resten. Deler av anlegget leies ut til Hordaland Fotballkrets, og det er også snakk om å bygge idrettsklinikk, leiligheter og underjordisk garasje. Hele inntjeningen er likevel basert på arrangering av fotballkamper.

Fredrikstad:
Historien: Fredrikstad har spilt fotball på Fredrikstad Stadion siden 1931. Dagens stadion har en kapasitet på rundt 10.000, hvorav 5000 er sitteplasser.

Planene: Arbeidene med nye Fredrikstad Stadion startet høsten 2005. Når anlegget står klart våren 2006, vil det ha en kapasitet på 12.200 sitteplasser. På sikt er det planer om utvide med ytterligere 3000 seter. Den nye storstuen skal bygges på tomten til gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted.

Kostnader: Anlegget har en kostnadsramme på 102 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Fredrikstad Fotballklubb eier 75 prosent av aksjene. De øvrige eies av private investorer. Stadion inngår som en del av et større forretningskompleks.

Ham-Kam:
Historien: Ham-Kam har spilt på Briskeby siden 1946. Dagens Briskeby har 2300 sitteplasser og 5800 ståplasser. Briskeby stadion eies av Hamar sportsanlegg, som eies av Ham-Kam, Hamar Idrettslag, Hamar olympiske og Hamar kommune.

Planene: Ham-Kam starter utbyggingen av helt nye tribuneanlegg på Briskeby fra høsten. Det skal først bygges en kortside og en langside, og deretter en ny kortside. Dette skal stå ferdig senest sommeren 2008. Deretter går man i gang med den siste langsiden. Kapasiteten blir 10.200 plasser, i all hovedsak sitteplasser.

Kostnader: Utbyggingen er budsjettert til 275 millioner kroner . De siste årene har Ham-Kam dessuten investert rundt 8 millioner kroner i flomlys og ståtribune.

Finansiering/eierskap: Hamar sportsanlegg jobber for tiden med finansieringsplanene.

Lillestrøm:
Historien: Lillestrøm har spilt på Åråsen siden 1950. Åråsen hadde en kapasitet på 14.000, hvorav 3500 sitteplasser, da utbyggingen ble satt i gang for seks år siden. I dag har Åråsen 10.000 sitteplasser og 2000 ståplasser.

Planene: Om en måned ferdigstilles nye utleiearealer og utvidet parkeringsplass, mens det nye flomlyset innvies ved seriestart søndag. Neste år skal man i gang med å renovere den gamle hovedtribunen.

Kostnader: Utbyggingen har kostet rundt 350 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Lillestrøm Sportsklubb eier Åråsen eiendom, som eier stadionanlegget. Investeringene er finansiert gjennom utleie av næringslokaler.

Lyn:
Historien: Lyn har spilt på Ullevaal stadion siden 1926. Lyn har signert avtale med Ullevaal Stadion ut 2010-sesongen. Kapasiteten er rundt 25.000.

Planene: Det er planer om å bygge ut den Coca Cola-svingen med ytterligere 6000 sitteplasser i løpet av de neste årene.

Kostnader: Det nye byggetrinnet i Cola-svingen er kostnadsberegnet til rundt 100 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Ullevaal eies med 87 prosent av Norges Fotballforbund og 13 prosent av Ski og fotballklubben Lyn.

Molde:
Historien: Molde har spilt på Stadion siden 1998. Praktanlegget har en kapasitet på 11.167 sitteplasser. Fra 1955 til 1998 spilte romsdalsklubben på det som i dag heter Molde idrettspark. Her var publikumsrekorden rundt 16.000. Av dette var 1500 sitteplasser.

Planene: Molde har ingen konkrete planer om ytterligere bygging.

Kostnader: Molde Stadion kostet i sin tid rundt 230 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Molde Stadion eies av Kjell Inge Røkkes Aker. Det var også Røkke som i sin tid finansierte utbyggingen. Det er noe utleie av næringslokaler, men inntektene herfra går med til å dekke løpende driftsutgifter.

Odd:
Historien: Odd Grenland har spilt på Odd stadion siden 1923. Dagens Odd Stadion har en kapasitet på 6700, hvorav 5200 er sitteplasser. Hovedtribunen slik den ser ut i dag sto ferdig til seriestart i 1998, og kostet i sin tid 35 millioner kroner, inkludert næringsarealer. Siden den gang er det kommet undervarme, flomlys og 1700 nye sitteplasser uten tak.

Planene: Til seriestart 2007 håper Odd at nye Odd Stadion er klar. Planene er for tiden ute på høring. Det nye anlegget skal bygges der det gamle ligger. Dagens hovedtribune vil blir brukt som tribune på den ene kortsiden, og bygges inn i det nye anlegget. Kapasiteten blir mellom 11.000 og 13.000.

Kostnader: Totalkostnaden blir rundt 250 millioner kroner, men dette innholder også nevnte nærings- og boligarealer.

Finansiering/eierskap: Dagens AS Odd Stadion vil stå som eier av arenadelen av det nye anlegget, mens næringsarealer og leiligheter vil bli solgt ut.

Rosenborg:
Historien: Rosenborg har spilt på Lerkendal siden 1947. Utbyggingen av Nye Lerkendal startet med Adidastribunen på søndre langside i 1996. Før den tiden hadde anlegget cirka 14.000 sitteplasser, og like mange ståplasser. Da Lerkendal var ferdigstilt i 2002 var kapasiteten 21.000 sitteplasser.

Planene: Det er fortløpende planer om videre utbygging av hotell, undervisningslokaler, leiligheter, næringsarealer, med mer.

Kostnader: Hele utbyggingen har kostet rundt 500 millioner kroner .

Finansiering/eierskap: Rosenborg har investert cirka 350 millioner kroner siden klubben overtok anlegget fra kommunen i 2000. Anlegget inkluderer i dag 8000 kvadratmeter næringsarealer. Lerkendal Stadion eies i dag av RBK (55 %), Trondheim kommune (11 %) og private investorer (45 %).

Sandefjord:
Historien: Sandefjord Fotball (og forløperen til den relativt unge klubben) har spilt på Storstadion siden 1965. Storstadion har en kapasitet på 8000 plasser, hvorav 4500 er sitteplasser. Anlegget eies av kommunen, men Sandefjord Fotball har selv investert rundt 5 millioner kroner for å oppgradere stadion før debuten i Tippeligaen.

Planene: Dersom alt går etter planen starter Sandefjord byggingen av nytt stadion på Pinsle 1. juni. I første omgang skal det bygges to langsider med til sammen 6000 sitteplasser, samt provisoriske ståtribuner med 2000 plasser på kortsidene. Dette skal stå klart til seriestart i 2007.

Kostnader: Kostnadene blir i overkant av 100 millioner for stadiondelen. I tillegg skal det bygges næringseiendommer for rundt 125 millioner, totalt altså rundt 225 millioner.

Finansiering/eierskap: Sandefjord Fotball har fått gratis tomt av kommunen, og finansierer utbyggingen gjennom næringseiendommene. Det nye stadionanlegget skal eies av Sandefjord Stadion, som leier ut banen til Sandefjord fotball.

Stabæk:
Historien: Stabæk har spilt på Nadderud siden 1912. Nadderud stadion eies av Bærum kommune, men Stabæk har driftsansvaret. Det er 5300 sitteplasser, pluss et ubetydelig antall ståplasser. Stabæk har investert 6-7 millioner kroner på stadionfronten de siste årene.

Planene: Dersom alt går etter planen starter byggearbeidene på Fornebu arena i slutten av juni. Stadion skal innvies 9. september 2007, og ferdigstilles fullstendig senhøstes neste år. Kapasiteten blir 15.000 sitteplasser.

Kostnader: Hele prosjektet vil koste mellom 310 og 375 millioner kroner, avhengig av størrelsen på næringsarealene.

Finansiering/eierskap: Anlegget skal være en flerbruksarena med betydelige næringsarealer, og skal eies av Fornebu arena, som er heleid av Stabæk fotball.

Start:
Historien: Start har spilt på Kristiansand stadion siden 1948. Det kommunale anlegget har 4200 sitteplasser og rundt 10.000 ståplasser.

Planene: Arbeidet med Start stadion startet like etter nytt år, og den nye banen skal stå klar til seriestart neste vår. Kapasiteten blir 14.300 sitteplasser.

Kostnader: Budsjettet for stadiondelen er 237 millioner, mens alt inkludert næringsarealer vil koste 375 millioner.

Finansiering/eierskap: Start Stadion AS er byggherre, og leier stadionanlegget ut til Start Toppfotball. Næringsdelen skal eies av Rasmussengruppen. Salg av næringsarealer finansierer utbyggingen.

Tromsø:
Historien: Tromsø har spilt på Alfheim siden 1986. De siste årene har klubben modernisert tribuneanleggene, fått nye mediefasiliteter og bygget nye sponsorarealer. Da utbyggingen begynte i 2001 hadde Alfheim 2000 sitteplasser og rundt 8000 ståplasser.

Planene: Det eneste som gjenstår er bygging av ny tribune i den ene kortsvingen. Denne skal stå ferdig til seriestart 2008. I tillegg er det inngått kontrakt for legging av nytt kunstgress til sommeren. Når utbyggingen er ferdig vil Tromsø ha en kapasitet på 10.000 sitteplasser.

Kostnader: Utbyggingen vil samlet beløpe seg til knappe 130 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Etter at et næringsbygg er solgt ut, er nettokostnadene nede i godt under 100 millioner. Alfheim eies av et driftsselskap som er heleid av Tromsø Idrettslag, kommunen og et privat selskap (kurs- og konferansedelen)

Viking:
Historien: Viking har spilt på Viking Stadion siden 2004. Anlegget har har en kapasitet på 16.000 sitteplasser. Gamle Stavanger Stadion (kommunalt) hadde til sammenligning bare 5555 sitteplasser, og en samlet kapasitet på 17.000 tilskuere.

Planene: Det er ikke planer om ytterligere utbygging av tribunearealene på Viking Stadion.

Kostnader: Det flotte anlegget kostet 170 millioner kroner.

Finansiering/eierskap: Viking Fotball ASA eier alle delene av anlegget som har med det sportslige å gjøre, mens næringsarealene er et sameie med Hinna Park og Idrettens hus.

Vålerenga:
Historien: Vålerenga har spilt på Ullevaal stadion siden 1999-sesongen. Før det spilte Oslo-laget 55 sesonger på kommunale Bislett stadion.

Planene: Vålerenga har planer om en egen storstue i hovedstaden, men det hele er fortsatt litt i det blå. Lokalisering og finansiering er ikke 100 prosent klart, og klubben kommer i hvert fall til å spille på Ullevaal de neste par sesongene.

* Kilde: Klubbene. Alle summer er inklusive moms.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere