Gå til sidens hovedinnhold

Fra snø til landevei

Møt trioen som har byttet ut skøyter, ski og børse med sykkel.

Hønefoss/Lillehammer (procycling.no): Flere personer procycling.no snakket med i Hønefoss mente at feltet i 2010-utgaven av Ringerike Grand Prix holdt tidenes høyeste nivå. I dette feltet fantes det også tre nordmenn med bakgrunn i det vi kaller for tradisjonelle norske vintergrener, skøyter, kombinert og skiskyting. To av dem er attpåtil Norgesmester i sin gren.

Alle tre markerte seg på hver sin måte i positiv grad i rittet. procycling.no har tatt en prat med de tre «transvestittene» om overgangen fra snø, is og kulde til sykkel, sol og varme.

Les også: Folkefesten i Riperbakken

Reidar Borgersen (30), Drammen CK Elite: - Sykkel er hardere enn skøyter
Reidar Borgersen er et kjent navn for mange skøyteentusiaster i hele Norge. «Krokstælvingen» har tatt tre NM-gull i skøyter og deltatt i VM med det norske flagget på brystet. Skader satte etter hvert en stopper på karrieren på isen.

- Jeg har slitt med en dårlig ankel i noen år. Den ble operert i 2006 og etter det har jeg brukt sykkelen for å trene alternativt, forteller Borgersen til procycling.no.

30-åringen har ikke tatt seg tid til å konkurrere noe før årets sesong. Når vi nå skriver juni måned er merittlisten allerede imponerende.

- Jeg har vunnet to tempoetapper i rankingritt på Eidsvoll og i Østfold Tredagers, det siste rittet vant jeg også sammenlagt.

Rankingritt er nivået under Norgescupen, men nivået er like fullt veldig bra. De aller fleste av Norgeseliten stiller til start.

- Hvordan var din opplevelse av Ringerike Grand Prix?

- Det var morsomt, men veldig hardt. Det går jo over flere dager og man sykler jo i flere timer hver dag. Jeg kan heller ikke styre tempoet selv.

- Så det er hardere enn skøyter?

- Ja, det vil jeg si det er.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tenker ikke medalje i NM
Videre fremover er det NM på sykkel i slutten av juni som står på menyen til Borgersen, som ved siden av satsingen på idrett har tatt en master i medievitenskap.

- Jeg kommer til å satse videre fram mot NM, men også ut sesongen.

På NM-tempoen er han riktignok noe usikker på hva han kan klare.

- Jeg vet jo ikke helt hvem som stiller opp, eller hvor gode de faktisk er. Topp 10 er målet.

- Så du tenker ikke medalje?

- Nei, jeg har ikke tenkt på medalje.

Reidar Borgersen endte på en meget imponerende 39. plass i Ringerike GP. Fem minutter og 24 sekunder bak Christer Rake.

Les også: - En framtidig proff

Lars Stensløkken (24), Lillehammer CK: - Jeg liker den jålete stilen i sykkelsporten!
Lars Stensløkken gikk ut av Norges Toppidretts Gymnas (NTG) på Lillehammer i 2004. Han gikk i klasse med blant annet Emil Helge Svendsen, juniorverdensmester i langrenn Even Sletten og tidligere Joker Bianchi-rytter Stian Sommerseth. Ikke noe dårlig selskap med andre ord. Ullensakergutten var ikke evneveik med børsa selv heller. NM-gull i stafett fra 2007 står fram som det mest imponerende han har gjort. En tiendeplass på fellesstarten samme året henger også høyt. I tillegg har han vunnet flere renn i Norgescupen for juniorer.

24-åringen har alltid syklet mye som alternativ trening, og da han begynte å slite med mye sykdom vinterstid ble det en gradvis overgang til sykkelsporten.

- Jeg har fullført Ringerike Grand Prix som heltids skiskytter. I de årene avsluttet jeg sykkelsesongen i etter NM i slutten av juni, forteller Stensløkken til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liker jåleriet
Sykkelsporten er kjent for å være stilfull. En mann skal ha mye av æren for dette. Hvem? Å ja, Mario Cippolini, ja! Det finnes en rekke skrevne- og uskrevne regler for hvordan en skal kle seg i feltet. Lars er opptatt av å oppfylle disse.

- Jeg er fascinert av sykkelsporten på grunn av stilen de kjører. Jeg liker jåleriet, flirer Stensløkken, som fullførte sin bachelor i idrett i dagene før rittet.

- Det var ikke akkurat den mest optimale oppladningen i forkant av rittet.

Som kun en vanlig sykkelklubb stilte Lillehammer CK med beskjedne ambisjoner i forkant av rittet. I 2009 klarte Kristian Platou å bli nummer fire på den avsluttende etappen i Hønefoss, men i år sto lagkapteinen av på den fjerde etappen. Derfor ble det en ganske anonym tilværelse for laget, helt fram til den siste etappen. Da fikk de tre gjenværende lillehammersyklistene muligheten til å hjelpe Joker Bianchi med å sikre sammenlagtseieren.

- Vi kunne ikke si nei til en sånn mulighet. I stedet for å fullføre i tredje gruppe, kunne vi i stedet være med å sørge for at det ble hjemmeseier i Norges største sykkelritt. Vi får også se hva det kreves av å gjøre en jobb i front av feltet, sier Stensløkken.

- For å si det sånn: Jeg fikk sinnssykt respekt for jobben svenskene gjorde for Alexander Wetterhall på de første etappene.

Båndene mellom Lillehammer CK og Joker Bianchi er tette. Lillehammer har levert både Edvald Boasson Hagen og Stian Sommerseth til laget. I tillegg er laglederen til Lillehammer, Helge Haugstad, tidligere mekaniker på Joker-laget.

Lars Stensløkken brøt rittet når de kom inn Hønefoss, i visshet om at han hadde gjort en jobb som betød noe.

Se også: Riperbakken i stooore bilder

Arne Gunnar Ensrud (22), Lillehammer CK: Ser fram til å hjelpe Edvald i NM
- Jeg har lagt merke til ham!

Ordene tilhører Joker Bianchi sin dyktige sportssjef, Gino van Oudenhove. De falt når undertegnende viste ham sammenlagtstillingen etter den tredje etappen. Hadelendingen var på daværende tidspunkt en av ytterst få norske ryttere som ikke hadde tapt noe tid på de første etappene.

I motsetning til de to andre har ikke Ensrud noe NM-gull.

- Jeg var best i kombinert når jeg var litt yngre. Jeg begynte på NTG i 2003, men etter at jeg gikk rundt fikk jeg ikke skikkelig oppfølging av treneren, og resultatene ble dårligere og dårligere.

Han var også kjent for å være konstant sein på hoppkanten.

22-åringens beste resultat kom som tiendeklassing. Da ble han nummer to i et Norgescup renn. Han har også klart en godkjent femteplass i junior NM.

- Jeg har alltid syklet mye og likt sykling. Når jeg ga meg med kombinert ble jeg dratt med inn i sykkelsporten av to brødre, Joar og Sindre Hansen.

- Jeg ga meg med kombinert høsten 2006. Jeg prøvde sommeren etter jeg var ferdig på NTG, med ny trener, men det hjalp ikke, forteller Ensrud, uten at det virker som han er spesielt lei seg.

Dermed ble det sykkel for alle pengene fra og med 2007-sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ser fram til å hjelpe Edvald i NM
Siden han er jevngammel, og klubbkamerat, med Norges nye sykkelstjerne Edvald Boasson Hagen ser han fram til å hjelpe rudsbygdingen i NM i slutten av juni.

- Det spørs hvor mye vi klarer å hjelpe han da, fleiper Ensrud

- Løypa er ganske tøff. Det er sikkert bare 100 meter med flatmark.

I likhet med Stensløkken satte han pris å få gjøre en meningsfull jobb på den siste etappen.

- Det var en flott måte å få vist seg fram på, avslutter 22-åringen med bachelor i økonomi og administrasjon.

Arne Gunnar Ensrud brøt også rittet når de kom inn i Hønefoss.

Les også: 240 kilometer i brudd

Alle tre markerte seg
Det er ikke å ta i for hardt å si at alle tre har markert seg på hver sin måte i rittet, i positiv forstand. Procycling.no ønsker alle tre lykke til videre med sykkelsatsingen sin!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken