RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra superlag til kanonføde

Sist oppdatert:
I løpet av tre år har Leeds gått fra Champions League-semifinale til nedrykk fra Premier League. - Klubben har tatt alle de gale avgjørelsene som det har vært mulig å ta, sier formannen i supporterklubben, Sverre Røbech.

2. og 8. mai 2001, for tre år siden, var ett av Leeds´ største øyeblikk i nyere tid. Klubben møtte Valencia i semifinalen av Champions League. Det ble tap, men at klubben i løpet av tre år har gått fra å være en mulig Champions League-vinner til kasteball i Premier League, er likevel helt utrolig.

- Gjorde alt galt
Sverre Røbech, formann i den skandinaviske supporterklubben, legger det aller meste av skylda på det forrige styret, ledet av Peter Ridsdale.

- 85-90 prosent av skylda for det som har skjedd nå, ligger hos Ridsdale og det forrige styret. Når man bygger suksess, så bygger man for fremtiden. Samtidig får gale avgjørelser kanskje ikke konsekvenser umiddelbart, men i fremtiden. Det er det vi ser nå, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Vi kjøpte inn flere spillere som vi ikke burde hentet, og fortsatte med det også sommeren etter Champions League-semifinalen. Da hentet vi inn både Robbie Fowler og Seth Johnson som fikk ukelønner på om lag en million norske kroner. Da vi samtidig mistet Champions League-plassen neste sesong etter litt for dårlig ligainnsats, falt hele bunnen ut av det økonomiske regnestykket, fortsetter han.

- Sammenliknet med Leeds, har lederne i Vålerenga og Brann vært regnskapsmessige genier de siste årene. Det sier litt om hvor ille det var, sier Røbech videre.

Mister stjerner
En engelsk bookmaker la søndag kveld ut en odds på 14 på at Leeds rykker rett ned til engelsk 2. divisjon, og mye av klubbens fremtid vil avgjøres i løpet av nærmeste fremtid. Det store spørsmålet er om man klarer å finne nye eiere som kan gå inn med nok penger.

Det eneste som foreløpig ser ut til å være sikkert er at Leeds mister stjernene sine. Alan Smith, Mark Viduka og keeper Paul Robinson forventes alle å forlate det synkende skipet i løpet av sommeren.

- Alan Smith er en slags Gud blant Leeds-fansen, men de fleste har nok en forståelse at han må spille på høyere nivå. Å tro at han blir i Leeds, er like realistisk som å tro at Leeds fortsatt holder plassen i Premier League, sier Røbech videre.

- Personlig så tror jeg at sjansene for at vi rykker rett opp igjen er liten. Vi kan få inn 10-15 millioner pund for Smith, Viduka og Robinson, men pengene går nok rett i driften. Men mye vil som sagt ahenge av hva som skjer den nærmeste tiden. Om det blir nye eiere med mye kapital eller ikke. Det virker ikke som om de eierne som kom inn i mars har nok penger, fortsetter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere