RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Tour de France til «Tour de Norvége»

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Dette er våre norske høydepunkter fra 2011-sesongen. Er du enig?

2011 var sesongen hvor norske sykkelfans skrek seg hese av glede. Spesielt under Tour de France opplevde norsk sykkelsport dager vi sent vil glemme.

Derfor synes vi i procycling.no at det passer godt å varme seg med disse ti norske høydepunktene fra sesongen som har vært, nå som vinterkulden kommer nærmere og nærmere:

10. plass: «Ett år til»
Norsk sykkelsport skylder Kurt Asle Arvesen en stor takk for alt han har gjort for sporten. Gjennom hele sin karriere har han bydd på seg selv både på og av sykkelen. Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vært mer suksessrike enn Arvesen om man ser på resultater, men sykkel er så mye mer enn kun resultater. Det handler om lagarbeid, og der har Arvesen gjennom hele sin karriere vært en ener. Det er mange som skylder Arvesen en stor takk for de resultatene de har kjørt inn.

Si din mening! Vi vil gjerne høre hva du synes i kommentarfeltet og på Facebook-siden vår!

2011 ble Arvesens siste sesong på sykkelsetet, og det visste norske fans å markere. Under Grimstad Sykkelfestival stilte han for siste gang opp med startnummer på ryggen i et norsk ritt. Ledet av en sprudlende Christian Paasche startet publikum en taktfast hyllest av Arvesen; «Ett år til, ett år til». Slagordet spredte seg utover hele bryggen i Grimstad og langt ut i resten av løypen, og varte i flere runder.

- Det var rørende, erkjente Arvesen da han trillet over målstreken.

Det er ingen tvil om at det norske sykkelpublikumet vil savne Arvesen når 2012-sesongen drar i gang, og i Grimstad (og under sykkel-VM i København) fikk de markert akkurat det.

Les også:Hyllet Arvesen i hans avskjedsritt

9. plass: Kristoffs NM-tittel
NM er alltid et av sesongens høydepunkter. De siste årene har det vært det eneste skikkelige sykkelrittet hvor alle de norske proffene har syklet mot hverandre på norsk jord. Et høydepunkt ble det definitivt også i år. Med et strålende sommervær vi nordmenn ikke er bortskjemt med og en uforutsigbar løype, var rammene perfekte for å skape sykkelfest. Riktignok måtte et av de store trekkplastrene, Edvald Boasson Hagen, kaste inn håndkleet, da han fikk påvist helvetesild, men det la ingen demper på stemningen.

Et stort brudd gikk tidlig i rittet, hvor de fleste norske kontinentallag var representert. Alexander Kristoff var den eneste proffen som snek seg med i bruddet. Resten av rittet ble en kamp mellom bruddet og hovedfeltet. Hadde Team Sky og Thor Hushovd med sine hjelpere i Plussbank Cervélo kontroll? Tidvis virket det slik, men til slutt ble det klart at kampen sto mellom Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff.

HTML EMBED

De to var de sterkeste i bruddet, og er begge talenter som de neste årene skal bære den stadig større norske sykkelinteressen på sine skuldre. Stake Laengen prøvde så godt han kunne i bakkene, men klarte så vidt ikke å riste av seg Kristoff. I spurten var BMC-rytteren selvsagt sterkest. Det var et ritt som tydelig viste at vi har en ny generasjon med sterke ryttere på vei opp og frem. Samtidig var det en seier for offensiv sykling.

- Dette er min første seier i BMC-drakta, det smakte utrolig godt. Jeg har ventet lenge på dette, sa Kristoff etter seieren.

Les også:Kristoff lurte Hushovd

8. plass: Stake Laengen blir proff
I flere år har vi hørt om den stadig økende sykkelinteressen i Norge. Vi har hørt om hvordan alle piler peker oppover. Allikevel var det på et tidspunkt kun to nordmenn som hadde kontrakt foran 2012, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Alexander Kristoff fikk beskjed om at han ikke var ønsket med videre i BMC, Gabriel Raschs kontrakt med Garmin-Cervélo gikk ut og det samme gjorde Lars Petter Nordhaugs med Sky, mens Arvesen som kjent valgte å legge opp. Heldigvis snudde det seg. Kristoff skrev under for Katjusja, mens Nordhaug forlenget med Sky. Den eneste det fortsatt er uvisst rundt er Gabriel Rasch.

På toppen av det hele kom nyheten om at Vegard Stake Laengen hadde skrevet under en kontrakt som binder han til det fremadstormende amerikanske laget Team Type 1. I et sykkelår hvor vi nordmenn har hatt mer enn nok å glede oss over er det ekstra godt å se at fremtidens stjerner også begynner å bevege seg ut i verden. I Vegard Stake Laengen har Norge et nytt stjerneskudd som garantert kommer til å by sykkel-Norge på flere store øyeblikk i årene som kommer.

Les også:Stake Laengen blir proff

7. plass: Norsk VM-fest
Mange mener at åttendeplassen vi fikk i VM gjennom Edvald Boasson Hagen var en nedtur. Det kan sikkert diskuteres, og sier mye om hvor bortskjemte vi er blitt de siste årene. Skuffende er det definitivt ikke. VM var i sin helhet en stor, norske folkefest. Med alle verdens sykkelstjerner på plass i Skandinavia, lot ikke nordmenn sjansen til å oppleve og ikke minst skape stemning gå fra seg. Norske flagg veiet i vinden fra start til mål. Et klart bevis på at nordmenn absolutt er klare for å få mesterskapet på hjemmebane.

Se også:VM-festen i store bilder

Også sportslig var det et godt norsk mesterskap. Ikke bare kjørte Boasson Hagen inn Norges fjerde beste VM-resultat noensinne, også i U23-klassen og ikke minst blant juniorene var Norge godt med. Vi kan spesielt trekke frem Daniel Hoelgaards flotte sjuendeplass i juniorrittet. Det var tidenes norske resultat i junior-VM. Ingen tvil om at det gror godt i norsk sykkelsport.

Les også:Historisk norsk innsats i sykkel-VM

Les også:Cavendish tok VM-gull

6. plass: Edvald leker seg i tysk klassiker
Edvald Boasson Hagen er alltid god etter Tour de France. Mens mange andre sykkelstjerner slipper seg ned og lader opp til de siste klassikerne for året, plukker nordmannen seirer som om det skulle vært den mest naturlige ting i verden. For den norske sykkelkometen er det kanskje nettopp det. Etter å ha herjet i Eneco Tour var det Vattenfall Cyclassics som sto på programmet.

HTML EMBED

Etter å ha blitt snytt for seieren i den tyske klassikeren i fjor av Tyler Farrar, var det ingen tvil i år. Denne seieren skulle bare nordmannen ha, og da ble det slik. Sky-rytteren hang med i første gruppe over de tøffe bakkene, og i spurten vant han lett som bare det. Det er ikke hver dag nordmenn vinner klassikere/World Tour-ritt, så denne søndagen var absolutt en av årets store sykkeldager. Den ble ikke noe dårligere av at Kristoff også hang med i første gruppe.

Les også:Edvald tok klassiker-revansj

5. plass: Hushovds gule seiersferd
Verdensmester Thor Hushovd gikk inn i Tour de France med et mål om å vinne den første etappen og dermed ta den gule ledertrøyen. Slik gikk det ikke. Avslutningsbakken Mont des Alouettes ble for tøff. Men allerede på rittets andre dag slo Hushovd og hans Garmin-lag tilbake. Seieren på lagtempoen sikret nordmannen den gule ledertrøyen, med ett sekunds margin på Cadel Evans.

De neste dagene ble en blanding av et smertehelvete og en triumfferd for Hushovd. Først hjalp han lagkamerat Tyler Farrar til en etappeseier, før han sjokkerte en hel sykkelverden ved å henge med verdens beste klatrere opp Mûr-de-Bretagne og forsvarte trøyen nok en dag. Tre mer eller mindre rene spurtetapper senere dro Hushovd en ny sjokkprestasjon ut av ermet. Etappen til Super-Besse ble en thriller av en etappe. Hovedfokuset ble på etappevinner Rui Costa og sammenlagtfavorittene som kjempet mot hverandre for ikke å tape tid. Hushovd hadde man nesten avskrevet, men plutselig dukket han opp over bakketoppen og hadde kontakt med feltet. Han hadde forsvart den gule trøyen på en måte som var en sann verdensmester verdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN SANN MESTER: Når du som regjerende verdensmester klarer å bryte ny barrierer, da er du en sann mester!
EN SANN MESTER: Når du som regjerende verdensmester klarer å bryte ny barrierer, da er du en sann mester!

- Som jeg sa etter gårsdagens etappe, trodde jeg ikke på at dette skulle være mulig. Selv om jeg dypt inne hadde en plan om å gi det et forsøk. Jeg ville gjøre alt for å forsvare trøyen, sa en stolt Hushovd etter prestasjonen.

Dagen etter ble det en veltefest av dimensjoner, og som lederen han er, tok Hushovd ansvar og bestemte seg for å gi opp jakten på bruddet, for heller å sørge for at de uheldige kom opp igjen til feltet. Thomas Voeckler overtok dermed trøyen som Hushovd hadde båret i utrolige sju dager.

Les også:«Super-Thor i Super-Besse»

4. plass: Du kødder ikke med «Eddy The Boss»
Dumme spørsmål og skader smiler Edvald Boasson Hagen bort lettere enn de fleste andre. Det er ting han ikke kan gjøre noe med, så da bruker han ikke energi på det. Noe han derimot kan gjøre noe med er utfallet av sykkelritt. Derfor hater nordmannen å tape. Jo surere tapet er, dess mer revansjesugen blir mannen fra Rudsbygd. At det er en landsmann han taper for betyr fint lite.

Andreplasser bak Hushovd (vi kommer tilbake til denne) er tap i like stor grad som å bli sist. Slik virket det i hvert fall da en i utgangspunktet sjanseløs Boasson Hagen tapte i kamp to mot èn mot Garmin-Cervélo og Thor Hushovd på den 16. etappen i årets Tour de France. Dagen etter lyste det nærmest rødt ut av øynene på Sky-syklisten. Han kastet seg med i det første bruddet som holdt unna i flere mil. Men de ble kjørt inn. Null problem, Edvald gikk like greit i brudd nummer to for dagen, det som skulle vise seg å bli det avgjørende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK SKAL DET GJØRES: Mer er det ikke å si om den saken.
SLIK SKAL DET GJØRES: Mer er det ikke å si om den saken.

Opp etappens tøffeste fjell satt han rolig i gruppen. Det samme gjorde han ned utforbakkene mot Pinerolo. Men opp den siste bakken, Côte de Pramartino, var han alt annet enn rolig. Han smalt til og parkerte gode klatrere som Bauke Mollema, Sylvain Chavanel og Sandy Casar. Et nytt tap var selvsagt uaktuelt. I utforbakkene kjørte den ene etter den andre i grøften eller inn på private parkeringsplasser. Boasson Hagen hadde like god kontroll som Aksel Lund Svindal har med ski under beina. De flate kilometerne inn mot mål ble en ren parademarsj.

- Jeg hadde en plan og alt gikk perfekt, oppsummerte en veldig fornøyd nordmann.

Du ypper ikke mot Edvald Boasson Hagen!

Les også:Edvalds herlige revansj

3. plass: Edvalds første
Men seieren i den italienske byen Pinerolo var ikke Edvalds første i årets tour. For da Thor Hushovd fikk all oppmerksomheten der han syklet rundt i rittets ledertrøye bestemte Boasson Hagen at han selv og Team Sky hadde ventet lenge nok på deres første seier i det franske etapperittet. Den sjette etappen, til Lisieux, hadde en spurt i slak motbakke. Perfekt for Thor! Perfekt for Edvald!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EDVALDS FØRSTE: Og for en seier det var.
EDVALDS FØRSTE: Og for en seier det var.

Slikt blir det selvsagt norsk jubel av. For der han feilberegnet og var alt for hissig på grøten dagen før var Boasson Hagen en iskald fisk opp den siste bakken denne dagen. Han lot Geraint Thomas lede ham til fronten av feltet og tette alle luker. Da det var et par hundre meter igjen til mål gikk Boasson Hagen til med all kraft som finnes i kroppen hans. Verdensmester Hushovd klarte ikke å holde hjulet, Goss var sjanseløs. Edvald Boasson Hagen hadde vunnet sin første Tour de France-seier, Thor Hushovd ble nummer tre, i den gule trøyen.

- Vi eier sykkelverden, skrek en godt over middels entusiastisk TV2-kommentator Christian Paasche. Det skulle vise seg bare å være starten.

Les også:Edvald knuste alle

2. plass: Mirakelet i Lourdes
Hadde dette vært en liste over de største norske prestasjonene i 2011 hadde Hushovds seier i Lourdes klatret til topps. Det var en seier som overgikk det meste annet som ble prestert i årets sykkelsesong, og det var en nerve som nesten tok liv av alle norske fans med svake hjerter. Det var for så vidt ikke langt unna å ta livet av oss med sterke hjerter heller.

På denne mellomharde etappen skjønte de fleste at et brudd ville gå inn. Derfor ble det angrep etter angrep. Ingen fikk gå. Til slutt røk strikken. Hushovd kom seg med i bruddet, Boasson Hagen kjørte seg opp på egenhånd. To nordmenn mot en haug av utlendinger. De fleste trodde Boasson Hagen skulle være den sterkeste nordmannen opp Col d’Aubisque. Slik ble det ikke, for dette var dagen Hushovd gjorde alt etter læreboka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOR EN SEIER, FOR EN MANN: Thor Hushovd kunne kanpt tro at han vant klatreetappen til Lourdes.
FOR EN SEIER, FOR EN MANN: Thor Hushovd kunne kanpt tro at han vant klatreetappen til Lourdes.

Først la han seg langt bak i den innlagte spurten for å signalisere at han ikke var interessert i å melde seg på i kampen om grønn trøye. Det sørget for et bedre samarbeid i utbrytergruppen. Når de kom inn i foten av Aubisque angrep Hushovd. Ved første øyekast en merkelig avgjørelse, men siden dette var den slakeste delen av stigningen viste det seg å være en perfekt taktikk. Opp fjellet lot han Jeremy Roy og David Moncoutie kjøre fra. Han visste tross alt at han hadde 42,5 kilometer med utforbakker og flater å ta igjen 1.45 på.

Ned bakkene kjørte han som en gud. Moncoutie ble hentet inn uten at franskmannen var til mye hjelp. Allikevel hentet duoen stadig mer på Roy. Helt inntil Hushovd begynte å mase på Moncoutie. Plutselig økte FDJ-rytteren forspranget og alt så ut til å rakne. Men «Oksen fra Grimstad» visste hva han gjorde og trakk det lengste strået i pokerspillet. Moncoutie tok en liten føring, noe Hushovd utnyttet ved å rykke fra ham i en liten kneik. Nestemann var Roy. Bare kilometere fra mål hentet Hushovd inn lederen og parkerte han. En perfekt prestasjon sørget for en etappeseier i Tour de France med regnbuetrøyen på skuldrene. Større blir det knapt nok.

- Dette er det beste øyeblikket i karrieren. Å vinne alene med Col d'Aubisque i regnbuetrøyen er bare helt utrolig, sa Hushovd etter seieren.

Les også:Overlegen Hushovd vant fjelletappe

1. plass: Dobbelen som sjokkerte sykkelverdenen
Sett med nøytrale øyne var ikke den 16. etappen i Tour de France verdens mest spennende. Sett med norske øyne var det et fyrverkeri av de sjeldne. Etter mange timer med knalltøff kjøring, hvor «alle» ønsket seg med i brudd fikk til slutt en gruppe ryttere gå av gårde. Der satt både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Alle som hadde benket seg foran TV-en denne sommerdagen innså at dette kunne bli noe stort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK DOBBEL: Det var nesten så man måtte klø seg i øynene da Thor Hushovd og Edvald Boasson hagen sikret norsk dobbeltseier i Gap.
NORSK DOBBEL: Det var nesten så man måtte klø seg i øynene da Thor Hushovd og Edvald Boasson hagen sikret norsk dobbeltseier i Gap.

Men en «halvt norsk» kanadier (Ryder Hesjedal) holdt på å ødelegge festen. Han rykket ifra opp den siste bakken og fikk en fin luke. Med lagkameraten sittende foran var Hushovd låst. Det var opp til Boasson Hagen å starte jakten. Det gjorde han, i et tempo som gjorde at det kun var Hushovd som klarte å følge oppover. Et stykke etter at de hadde passert toppen hentet duoen inn Hesjedal. Etter å ha gjort all drajobben og i kamp mot to Garmin-syklister var Boasson Hagen sjanseløs. Thor Hushovd og Garmin hadde spilt det taktiske spillet perfekt og kunne juble for seier.

Edvald Boasson Hagen var ekstremt skuffet, men norske sykkelfans som hadde møtt opp i Gap, eller som så rittet på TV, trodde kanpt sine egne øyne da lille Norge for første gang i historien tok de to første plassene. To ryttere med i rittet og to ryttere øverst på resultatlisten. Bedre går det ikke an å gjøre det!

Les også:Hushovd slo Boasson i spurten

Hva synes du var sesongens norske høydepunkt? Kom med din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere