RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Vålerenga til stjerne i NHL

Foto: Gregory Shamus / Getty Images Sport
Sist oppdatert:
Hvem hadde trodd det?

For sju år siden befant Scott Hartnell (29) seg på Jordal som norsk eliteseriespiller. Han spilte for Vålerenga under NHL-lockouten i 2004/2005-sesongen.

Sesongen i forveien hadde han plukket 33 målpoeng for Nashville Predators i verdens beste ishockeyliga.

For den daværende 22-åringen var denne poengfangsten noe mindre enn i de to foregående sesongene. Tendensen var at Hartnells karriere var litt på vei nedover allerede i starten av 20-årene.

Noe spill i NHL ble det heller ikke det påfølgende året. Hele den 88. sesongen i ligahistorien ble avlyst på grunn av en arbeidskonflikt.

Mindre glamorøst
Dermed måtte spillerne finne seg andre steder å spille. Andre NHL-stjerner vasset i tilbud fra fjern og nær. 78 NHL-spillere havnet i den russiske ligaen, mens 75 endte opp i Sverige.

Scott Hartnell havnet i Vålerenga. Han spilte i den norske eliteserien, der tilskuersnittet sjeldent var over 1500 per kamp.

Canadieren kom fra en hverdag i Gaylord Entertainment Center (nåværende navn er Bridgstone Arena) i Nashville, en idrettsarena med plass til over 17.000 hockeyfans, til den norske hovedstaden og Jordal Amfi.

En nedslitt ishall på Oslo Øst der lite hadde skjedd siden åpningen foran vinter-OL i 1952. På Jordal kan man ta imot rundt 4500 tilskuere. Om så mange er interessert i å komme på kamp.

Selv om Hartnell fikk med seg både norsk seriemesterskap og NM-gull i 2005 kunne nok ingen klandre ham om han lengtet tilbake til NHL.

Fikk allstarkamp
Sju år senere har ting endret seg drastisk for den tidligere Vålerenga-løperen.

I helgen spilte Hartnell for Team Alfredsson, navngitt etter lagkaptein Daniel Alfredsson, i NHLs allstarkamp i Ottawa.

For de største stjernene har denne kampen kanskje etter hvert blitt mer enn byrde enn en glede etter mange opptredener. Men ikke for Hartnell.

- Dette er en feiring av hockeyen. Å få 42 av de beste i NHL til å spille her og se ferdighetene vær ganske kult, sier Hartnell.

Han lot seg ikke irritere av at Team Chára, ledet av Boston Bruins-back Zdeno Chára, stakk av med seier 12-9 til slutt.

- Hva folk kan gjøre med pucken, hvor hardt Chára skyter. Det kommer virkelig til å gjøre vondt neste gang du får 108 miles per time (174 kilometer i timen, journ.anm.) i hodet eller ankelen.

Imponerende sesong
Hartnell meldte overgang fra Nashville Predators til Philadelphia Flyers før sesongstart i 2007.

29-åringen er inne i sin femte sesong for Flyers og plukker poeng som aldri før. I år har Scott Hartnell ordnet 25 scoringer og 19 assist på 48 kamper. Med det er han nummer 19 på lista over de beste poengplukkerne i ligaen.

Venstrevingen har samme plassering på statistikken som viser pluss- og minusmål. Han har vært på banen ved 18 flere Flyers-mål enn ved mål den andre veien. Den gode innsatsen betalte seg med plass i Alfredssons stjernespekkede mannskap.

Hartnell satte aller mest pris på å møte Vancouver Canucks' svenske tvillingpar Henrik og Daniel Sedin.

- Man kjenner dem jo ikke bare ved å se dem på TV. Aller er skikkelig hyggelige. Jeg liker Sedin-tvillingene. De er veldig morsomme. Men jeg vet fortsatt ikke hvem av dem som er hvem, flirer Flyers-spilleren.

- Han er rødhåret, så vi kommer til å like ham. Han er noe for seg selv og morsom å være rundt. Og en glimrende spiller også, kom det tilbake fra Daniel Sedin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere