Gå til sidens hovedinnhold

Fra Vålerenga til stjerne i NHL

Hvem hadde trodd det?

For sju år siden befant Scott Hartnell (29) seg på Jordal som norsk eliteseriespiller. Han spilte for Vålerenga under NHL-lockouten i 2004/2005-sesongen.

Sesongen i forveien hadde han plukket 33 målpoeng for Nashville Predators i verdens beste ishockeyliga.

For den daværende 22-åringen var denne poengfangsten noe mindre enn i de to foregående sesongene. Tendensen var at Hartnells karriere var litt på vei nedover allerede i starten av 20-årene.

Noe spill i NHL ble det heller ikke det påfølgende året. Hele den 88. sesongen i ligahistorien ble avlyst på grunn av en arbeidskonflikt.

Mindre glamorøst
Dermed måtte spillerne finne seg andre steder å spille. Andre NHL-stjerner vasset i tilbud fra fjern og nær. 78 NHL-spillere havnet i den russiske ligaen, mens 75 endte opp i Sverige.

Scott Hartnell havnet i Vålerenga. Han spilte i den norske eliteserien, der tilskuersnittet sjeldent var over 1500 per kamp.

Canadieren kom fra en hverdag i Gaylord Entertainment Center (nåværende navn er Bridgstone Arena) i Nashville, en idrettsarena med plass til over 17.000 hockeyfans, til den norske hovedstaden og Jordal Amfi.

En nedslitt ishall på Oslo Øst der lite hadde skjedd siden åpningen foran vinter-OL i 1952. På Jordal kan man ta imot rundt 4500 tilskuere. Om så mange er interessert i å komme på kamp.

Selv om Hartnell fikk med seg både norsk seriemesterskap og NM-gull i 2005 kunne nok ingen klandre ham om han lengtet tilbake til NHL.

Fikk allstarkamp
Sju år senere har ting endret seg drastisk for den tidligere Vålerenga-løperen.

I helgen spilte Hartnell for Team Alfredsson, navngitt etter lagkaptein Daniel Alfredsson, i NHLs allstarkamp i Ottawa.

For de største stjernene har denne kampen kanskje etter hvert blitt mer enn byrde enn en glede etter mange opptredener. Men ikke for Hartnell.

- Dette er en feiring av hockeyen. Å få 42 av de beste i NHL til å spille her og se ferdighetene vær ganske kult, sier Hartnell.

Han lot seg ikke irritere av at Team Chára, ledet av Boston Bruins-back Zdeno Chára, stakk av med seier 12-9 til slutt.

- Hva folk kan gjøre med pucken, hvor hardt Chára skyter. Det kommer virkelig til å gjøre vondt neste gang du får 108 miles per time (174 kilometer i timen, journ.anm.) i hodet eller ankelen.

Imponerende sesong
Hartnell meldte overgang fra Nashville Predators til Philadelphia Flyers før sesongstart i 2007.

29-åringen er inne i sin femte sesong for Flyers og plukker poeng som aldri før. I år har Scott Hartnell ordnet 25 scoringer og 19 assist på 48 kamper. Med det er han nummer 19 på lista over de beste poengplukkerne i ligaen.

Venstrevingen har samme plassering på statistikken som viser pluss- og minusmål. Han har vært på banen ved 18 flere Flyers-mål enn ved mål den andre veien. Den gode innsatsen betalte seg med plass i Alfredssons stjernespekkede mannskap.

Hartnell satte aller mest pris på å møte Vancouver Canucks' svenske tvillingpar Henrik og Daniel Sedin.

- Man kjenner dem jo ikke bare ved å se dem på TV. Aller er skikkelig hyggelige. Jeg liker Sedin-tvillingene. De er veldig morsomme. Men jeg vet fortsatt ikke hvem av dem som er hvem, flirer Flyers-spilleren.

- Han er rødhåret, så vi kommer til å like ham. Han er noe for seg selv og morsom å være rundt. Og en glimrende spiller også, kom det tilbake fra Daniel Sedin.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken