*Nettavisen* Sport.

Fransk helt seiret i Nice

Foto: Yoan Valat (EPA/Scanpix)

Philippe Gilbert ble henvist til andreplass i spurten om seieren.

09.03.13 19:09

Lørdagens etappe i Paris-Nice var den siste med fellesstart i årets ritt.

Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) vant spurten. Den angrepsvillige franskmannen kom seg så vidt foran Philippe Gilbert på oppløpet.

Les detaljert referat fra etappen lenger nede i saken!

Det var BMC som tok kontroll på de siste hundre meterne for å sette opp Gilbert. Men det amerikanske laget kom for tidlig fram, og verdensmesteren måtte starte spurten tidlig. Det utnyttet Chavanel, og hjemmehåpet kom rundt Gilbert på de siste meterne.

José Joaquin Rojas (Movistar) fulgte på tredjeplass.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Ovenfor kan du se videoen av hvordan Chavanel avgjorde etappen.

Årets lengste etappe
Etappen var 220 kilometer lang og inneholdt fem kategoriserte stigninger. Det var den lengste etappen i årets utgave av Paris-Nice.

De to tøffeste stigningene kom til slutt, og det gjorde at det var et lite felt som kjempet om seieren langs strandpromenaden i Nice. Den eneste norske deltakeren, Alexander Kristoff (Katjusja), var en av dem som ikke klarte å følge feltet i bakkene.

Elleve ryttere angrep tidlig på etappen og formet bruddet. De fikk aldri særlig avstand ned til feltet, på det meste ledet de med 3'50. Team Sky forsvarte den gule ledertrøya til Richie Porte bra, og hentet bruddet med 37 kilometer til mål.

Deretter forsøkte flere ryttere å støte, men de klarte ikke å riste seg ut av det britiske lagets jerngrep.

Supermann fra Hviterussland
Særlig gjorde Vasil Kiryienka (Team Sky) en vanvittig jobb. Hviterusseren førte feltet i 33 sammenhengende kilometer før han ga seg. Da var det 1500 meter igjen til mål, og flere lag begynte å kjøre spurtopptrekk. Blant annet forsøkte Ag2r å posisjonere Samuel Dumoulin, men det var altså BMC som tok over da det nærmet seg målstreken.

Der endte det med fransk hjemmejubel. Chavanels seier førte han opp på tredjeplass i sammendraget, 41 sekunder bak Porte.

I morgen avsluttes Paris-Nice med en 9,6 kilometer lang bakketempo opp Col d'Eze.

Resultater:
1. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) 5:14:23
2. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) samme tid
3. José Joaquin Rojas (Movistar) st
4. Samuel Dumoulin (Ag2r) st
5. Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) st
6. Julien Simon (Sojasun) st
7. Borut Bozic (Astana) st
8. Heinrich Haussler (IAM Cycling) st
9. Jonathan Hivert (Sojasun) st
10. Alberto Losada (Katjusja) st
(...)
83. Alexander Kristoff (Katjusja) + 8'40

Sammenlagt:
1. Richie Porte (Team Sky) 29:40:32
2. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) +32
3. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) + 41
4. Lieuwe Westra (Vacansoleil) +42
5. Jean-Cristophe Péraud (Ag2r) +49
6. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +52
7. Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) +53
8. Simon Spilak (Katjusja) +53
9. Diego Ulissi (Lampre-Merida) +54
10. Andriy Grivko (Astana) + 1'06
(...)
126. Alexander Kristoff (Katjusja) + 1'02'24

Slik gikk det til
Det var duket for den lengste etappen i årets Paris-Nice. 220 kilometer med fem kategoriserte bakker ventet rytterne før målgangen i Nice.

Allerede etter 6,5 kilometer kom den første bakken, en tredjekategoristigning. Johann Tschopp (IAM Cycling) trygget ledelsen sin i kampen om klatretrøya med en andreplass over bakken. Det var den unge russeren Egor Silin (Astana) som tok de fire poengene for å være først over bakken.

Etter tolv kilometer var elleve ryttere løs fra feltet, og dannet dagens brudd. Rytterne i front var Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Egor Silin (Astana), Borut Bozic (Astana), Gatis Smukulis (Katjusja), Eduard Vorganov (Katjusja), Brent Bookwalter (BMC), Arnold Jeannesson (FDJ), Julien El Fares (Sojasun), Jerome Pineau (Omega Pharma-Quick Step), Romain Bardet (Ag2r) og Johann Tschopp (IAM Cycling).

Av rytterne i bruddet var Arnold Jeannesson best plassert i sammendraget før etappen. Franskmannen var bare 1’49 bak sammenlagtleder Richie Porte (Sky).

De elleve rytterne i tet økte jevnt og trutt på første del av etappen. Etter 50 kilometer, med 170 kilometer igjen, var avstanden 2’40. Det gjorde at Jeannesson var den virtuelle lederen av rittet.

Flere ryttere valgte å stå av underveis på etappen. Blant annet ga klassikerduoen Andreas Klier (Garmin-Sharp) og Johan Vansumeren (Garmin-Sharp) seg etter snaut 60 kilometer.

I og med at bruddet var stort, og Jeannesson bare var 1’49 bak Porte før etappen, kontrollerte hovedfeltet bruddet, og de ga dem aldri en svær luke tidlig på etappen. Etter 71 kilometer var avstanden 3’20.

Bozic hadde 43 poeng i kampen om den grønne poengtrøya før etappen. Det var 15 poeng bak ledende Andrew Talansky (Garmin-Sharp). Han vant den første innlagte spurten etter 76 kilometer, og tok dermed tre poeng i den konkurransen.

To av årets skuffelser, Robert Gesink (Blanco) og Thomas De Gendt (Vacansoleil), brøt rittet i langesonen. Begge skuffet på lørdagens kongeetappe, hvor begge endte utenfor topp 30. På forhånd var begge tippet til å hevde seg i kampen om sammenlagtseieren.

Med 117 kilometer igjen til mål passerte rytterne den tredje kategoriserte stigningen. Johann Tschopp vant de to første, og lot være å bry seg om poengene på denne stigningen da trøya hans virket trygg. Clarke syklet først over toppen, 3’35 foran hovedfeltet.

Etter hvert skrudde feltet opp farten, og bruddet fikk aldri fire minutters ledelse. 97 kilometer før mål var avstanden 3’15.

Med 89 kilometer igjen begynte rytterne på den første av to bakker som var klassifisert som førstekategorier. Côte de Cabris var 7,6 kilometer lang med 5,8 prosent i gjennomsnittlig stigning.

Smukulis var den første i bruddet som måtte slippe opp stigningen. Katjusja-rytteren var sjanseløs på å følge tempoet bruddet satt opp. Likevel hentet feltet stadig tid, og med 86 kilometer til mål var avstanden bare 2’30.

Euskaltel tok kontroll i feltet mot toppen av Cóte de Cabris, og flere ryttere måtte slippe halen av feltet. Blant annet ga David Millar (Garmin-Sharp) og Mark Renshaw (Orica-GreenEdge) tapt for tempoet til baskerne. Renshaw valgte deretter å bryte rittet.

Tschopp syklet først over bakken, og tok med det ti klatrepoeng og økte ledelsen i kampen om polkadot-trøya. El Fares måtte slippe bruddkameratene en drøy kilometer tidligere, og de ni gjenværende utbryterne var 1’55 foran feltet.

Feltet fortsatte hardkjøret, og ved foten av Col du Ferrier (4,3 kilometer med 6,8 prosent i gjennomsnittlig stigning), dagens siste stigning, hadde bruddet bare 1’15 ned til det jaktende feltet.

Deretter bar det rett inn i Col du Ferrier, som var dagens siste bakke.

Der fortsatte de sterkeste klatrerne i bruddet å holde stor fart. Det førte til at Bookwalter, Pineau og Bozic forsvant ut bakdøra, og med 75 kilometer igjen var det bare seks ryttere igjen i front. Det var Jeannesson, Silin, Bardet, Tschopp, Clarke og Vorganov.

Tschopp sikret seg klatretrøyen med å ta nye ti poeng på toppen av Col du Ferrier. Nå behøver sveitseren bare fullføre søndagens etappe for å stå som vinner av konkurransen.

Bak i feltet kontrollerte Sky tempoet over toppen, bare ett minutt bak bruddet. Det var cirka 72 kilometer til mål.

Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) forsøkte seg med et angrep i utforkjøringen ned fra Col du Ferrier. Det eneste det førte til var at feltet kom nærmere de seks utbryterne, Chavanel klarte ikke å riste av seg hjelperytterne i Sky.

Med 42 kilometer igjen var rytterne i bunn av utforkjøringen, og Clarke forsøkte å gå solo fra bruddet. Feltet var bare ti sekunder bak bruddet før australieren angrep.

37 kilometer før mål ble bruddet hentet, og kampen om etappeseieren kunne starte.

Den siste innlagte spurten var med 34 kilometer igjen. Med tre bonussekunder til førstemann over streken spurtet noen av sammenlagtrytterne. Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) tok spurten, og rykket med det opp til sjuendeplassen i sammendraget.

Vasil Kiryienka gjorde en strålende jobb for kapteinen sin Porte, og knapt noen våget å angripe etter den siste mellomspurten.

Hviterusseren holdt feltet i sjakk, og først med 1500 meter igjen tok Ag2r over for å kjøre opptrekk for Dumoulin.

De ble raskt vippet til side av BMC, hvor Philippe Gilbert (BMC) satt i andreposisjon.

Han ble tvunget til å åpne spurten med cirka 300 meter til mål, og det gjorde at Dumoulin og Chavanel utfordret han.

Til slutt var det Chavanel som kunne juble for å ha krysset målstreken først.

Dumoulin og José Joaquin Rojas (Movistar) fulgte på plassene bak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag